POS: Τι ισχύει για ταξί και εστίαση και πού επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα

Παναγιώτα Απέργη03 Αυγούστου 2024

Αλλαγές σε όλες τις συναλλαγές φέρνει η νέα διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή και έχει ήδη τεθεί σε ισχύ. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου, για πληρωμές άνω των 500 ευρώ που πραγματοποιούνται με τη χρήση μετρητών θα επιβάλλεται πρόστιμο, το οποίο καθορίζεται στο διπλάσιο του ποσού που πληρώθηκε με μετρητά.

Στο ίδιο νομοσχέδιο γίνεται μνεία και για την υποχρεωτική χρήση των POS σε ταξί και σε λαϊκές αγορές, με τους οδηγούς να καλούνται να αναρτούν σχετική ειδική σήμανση για τη διαθεσιμότητα POS.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστου Δήμα, κατόπιν πρότασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, το εν λόγω ειδικό αυτοκόλλητο θα τοποθετείται στο τζάμι της πίσω δεξιάς πόρτας του ταξί και θα αναφέρει σε αγγλικά και ελληνικά τα εξής:

  • Ο οδηγός υποχρεούται:
  • Να εκδίδει απόδειξη στο τέλος της διαδρομής.
  • Να δέχεται πληρωμή με κάρτα.
  • Ο πελάτης ΔΕΝ υποχρεούται:
  • Να πληρώσει με μετρητά.
  • Να πληρώσει, πριν λάβει τη νόμιμη απόδειξη.

Από την παραλαβή τους από την Πανελλήνια Ομοσπονδία ΤΑΞΙ, οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν επικολλήσει την ταμπέλα στο όχημα εντός τριών εβδομάδων.

Την ίδια ώρα, από την 1η Αυγούστου, όλες οι ταβέρνες, εστιατόρια, μπυραρίες, μεζεδοπωλεία, και λοιπά καταστήματα που σερβίρουν γεύματα ή φαγητό σε τραπέζι θα πρέπει να λειτουργούν με τους νέου τύπου μηχανισμούς (ΦΗΜΑΣ ή ΦΤΜ ή ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου) ή να έχουν προχωρήσει στη σύναψη σύμβασης με Πάροχο Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης.

Ωστόσο, από τη συγκεκριμένη υποχρέωση εξαιρούνται  επιχειρήσεις εστίασης, που ασκούν τη δραστηριότητά τους:

  • σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους 
  • σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, με βάση και την τελευταία απογραφή, πλην των τόπων που θεωρούνται ως τουριστικοί.

Υπενθυμίζεται δε ότι η προθεσμία για την σύνδεση των επαγγελματικών λογαριασμών 800.000 ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών με το σύστημα IRIS εκπνέει στις 31 Αυγούστου και, όπως ανακοινώθηκε, δεν θα δοθεί παράταση.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.