Πώς θα αυτονομηθεί η ελληνική διαιτησία

Κυριάκος Θωμαϊδης01 Μαρτίου 2020

Ένας από τους αξιωματούχους της UEFA, ο Μάριος Γεωργίου, είναι ο άνθρωπος που θα ετοιμάσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο το νέο σχέδιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Κύπριος ποδοσφαιρικός παράγοντας δεν χρειάζεται να πολυσκεφθεί για τα θέματα βίας και χειραγωγημένων. Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία έχει ξεκάθαρες απόψεις πάνω σε αυτά τα δύο ζητήματα και ο Πειθαρχικός Κώδικας της FIFA θα είναι ένας χρήσιμος οδηγός.

Εκεί που απαιτείται ειδική μελέτη είναι στο θέμα της διαιτησίας, όπου η ελληνική πραγματικότητα κατέδειξε τις ιδιαιτερότητές της. Το πλάνο της UEFA θα έχει τουλάχιστον τριετή διάρκεια, θα περιλαμβάνει μόνιμο ξένο αρχιδιαιτητή και ορισμούς ξένων, αλλά και Ελλήνων διαιτητών.

Υπάρχουν σκέψεις να απεγκλωβιστούν οι διαιτητές από τις ΕΠΣ. Οι υπερεθνικοί παράγοντες έχουν αντιληφθεί ότι οι πρόεδροι των Ενώσεων αιχμαλωτίζουν τους διαιτητές, προωθώντας τα μικροσυμφέροντά τους. Μοναδική λύση αποτελεί να επιστρέψουν οι διαιτητές στους συνδέσμους τους και να δημιουργηθεί ένα Ανεξάρτητο Σώμα Διαιτησίας.

Όμως υπάρχουν και άλλοι δύο τρόποι ώστε να ορθολογικοποιηθεί η διαιτησία:

- Τα επόμενα τρία χρόνια οι διαιτητές της Super League1 να ορίζονται αποκλειστικά και μόνο από την Επιτροπή Διαιτησίας της UEFA, η οποία, εδρεύει στη Νιόν. Ο ξένος αρχιδιαιτητής να βρίσκεται στην Ελλάδα για να βαθμολογεί και για να οργανώνει σεμινάρια διαιτησίας.

- Η ελληνική διαιτησία μετά την παρέλευση της τριετίας να γίνει επαγγελματική. Να πάψει να είναι αμειβόμενη. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν συνθήκες υπεραξίας του ποδοσφαιρικού προϊόντος.

Σε κάθε περίπτωση η διαιτησία πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί και να βρει το δρόμο της μέσα από αυτόνομη συνδικαλιστική πορεία. Όπως σε κάθε κλάδο, όλοι οι διαιτητές, εν ενεργεία και μη εν ενεργεία, να ψηφίζουν για τους εκπροσώπους τους. Και το Ανεξάρτητο Σώμα Διαιτησίας να έχει δικαίωμα ψήφου και στις εκλογές της ΕΠΟ.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.