Παρά τα πολλά εμπόδια που έχουν προκύψει λόγω κορωνοϊού το “χτίσιμο” του Άρη για τη νέα σεζόν δεν σταματάει. Οι κιτρινόμαυροι έχουν επικεντρωθεί στα βασικά ανοιχτά “μέτωπα” που πρέπει να ξεκαθαρίσουν όσο το δυνατόν πιο άμεσα, προκειμένου όταν η χώρα επανέλθει στην καθημερινότητα, μαζί και το ποδόσφαιρο, να έχουν έτοιμο προς εφαρμογή το πλάνο τους. Το βασικότερο είναι το απαγορευτικό που “κουβαλάει” εδώ και μήνες από την FIFA, το άλλο είναι το μεταγραφικό κομμάτι, με τον Άγγελο Χαριστέα να συνεχίζει τις επαφές του για το “χτίσιμο” του ρόστερ, το άλλο είναι η διαχείριση των προτάσεων που (πιθανότατα) θα φτάσουν στα χέρια τους και το τελευταίο το τι μέλλει γενέσθαι με τις εγχώριες διοργανώσεις. Το τελευταίο φυσικά δεν αφορά μόνο τον Αρη.
Άρση του ban
Η βασική εκκρεμότητα που απασχολεί τον Άρη και έχει άμεση συνάρτηση με το μεταγραφικό του πλάνο, είναι το θέμα με την FIFA και δη, το απαγορευτικό που έχει επιβληθεί στους κιτρινόμαυρους λόγω των οφειλών της παλιάς εταιρίας σε ποδοσφαιριστές και τρίτους. Όπως είναι λογικό η πανδημία έχει “παγώσει” τις εξελίξεις και στον Άρη δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά από το να περιμένουν την απόφαση της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Με βάση την τελευταία εικόνα των νομικών εκπροσώπων τα μηνύματα είναι θετικά, ενώ σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, είχε ξεκαθαρίσει ότι… “δεν πρέπει να πληρώσει ο Άρης και προς αυτήν την κατεύθυνση συνταχτήκαμε μαζί του”. Το γεγονός πάντως όλος ο πλανήτης έχει μπει σε καραντίνα μόνο θετικό δεν είναι για τους κιτρινόμαυρους, υπό την έννοια πως είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν.
Μεταγραφές
Στο “μέτωπο” των μεταγραφών δεν υπάρχει βιασύνη. Αυτή τη στιγμή περισσότερο γίνεται μία προεργασία, παρά ουσιαστικές επαφές, πάντα με γνώμονα τον οικονομικό εξορθολογισμό που έχει αποφασιστεί, ήτοι σημαίνει περικοπή του μπάτζετ. Οι κιτρινόμαυροι έχουν δώσει βάση κυρίως στην αγορά του εξωτερικού για τον εντοπισμό ποδοσφαιριστών που ουσιαστικά θα προστεθούν στο υπάρχον ρόστερ -όπως αυτό διαμορφωθεί μέσα από το “πάρε - δώσε” - και θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό της νέας σεζόν. Όπως προκύπτει από τις ανάγκες της ομάδας κίνηση θα γίνει σχεδόν για όλες τις θέσεις, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα αποκτηθούν και ποδοσφαιριστές από την εγχώρια αγορά. Για την ώρα πάντως οι κιτρινόμαυροι εντοπίζουν τους στόχους τους και περιμένουν, διότι θεωρούν δεδομένο πως το καλοκαίρι θα προκύψουν περισσότερες – και καλύτερες ίσως – ευκαιρίες.
Ανανεώσεις – πωλήσεις
Το “κομμάτι” το οποίο απασχολεί περισσότερο από κάθε άλλο τους ανθρώπους του 'Αρη τη δεδομένη χρονική στιγμή αφορά τις ανανεώσεις. Τον Ιούνιο εκπνέουν 14 συμβόλαια, από τα οποία πρόθεση του Άρη είναι να ανανεώσει τουλάχιστον τα πέντε (Ματίγια, Γκάμα, Κόρχουτ, Λάρσον και ίσως Κουέστα, Ιντέγε) όπως προκύπτει και από την εισήγηση του Ένινγκ στον Χαριστέα. Ο τελευταίος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους ποδοσφαιριστές που περιλαμβάνονται στο πλάνο της επόμενης μέρας, μάλιστα έχει καταθέσει στους περισσότερους τις προτάσεις του και περιμένει. Να σημειωθεί ότι με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στον χάρτη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έχουν αλλάξει και οι αρχικές προτάσεις του Άρη προς τους ποδοσφαιριστές. Είτε σε ότι αφορά τον χρονικό ορίζοντα των συμβολαίων τους, είτε στο οικονομικό.
Η διαμόρφωση του “κιτρινόμαυρου χάρτη” βέβαια θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τις όποιες αποδεσμεύεις επιχειρήσει να κάνει η διοίκηση, λύνοντας δηλαδή συμβόλαια παικτών οι οποίοι δεν συμπεριλαμβάνονται στο πλάνο του προπονητή. Και θεωρείται δεδομένο ότι στον Άρη θα μπούνε σε αυτή τη διαδικασία. Επιπρόσθετα, σύντομα αναμένεται να ανοίξει κι ένα άλλο βασικό μέτωπο, αυτό των πωλήσεων. Σε αυτό το πλάνο οι επικρατέστεροι να δεχτούν προτάσεις από ομάδες (κυρίως) του εξωτερικού είναι τρεις. Οι Ροζ, Φετφατζίδης και Σάσα, οι οποίοι μέσα από τις εμφανίσεις του με την ομάδα του Άρη έχουν ανεβάσει την αγοραστική τους αξία κι έχουν μπει στο στόχαστρο άλλων ομάδων. Εφόσον στα γραφεία της ΠΑΕ φτάσουν προτάσεις οι οποίοι οικονομικά θα είναι στα “θέλω” της διοίκησης, είναι πολύ πιθανό το σενάριο να τεθεί θέμα πώλησης.
Το τελευταίο ανοιχτό “μέτωπο” αφορά την οριστική απόφαση των ομάδων για συνέχεια ή οριστική διακοπή του Πρωταθλήματος. Στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων της Λίγκας, η κιτρινόμαυρη ΠΑΕ τάχθηκε υπέρ της άμεσης διακοπής, κίνηση που αν μη τι άλλο έχει λογική εξήγηση και αφορά καθαρά το οικονομικό κομμάτι και τις απώλειες τις οποίες θα έχει ο Άρης στο ενδεχόμενο επανέναρξης αλλά με κλειστές τις θύρες των γηπέδων. Σημειωτέον, αν δεν γίνει Πρωτάθλημα, δεν θα γίνει ούτε το Κύπελλο. Τις οριστικές αποφάσεις βέβαια θα δώσει η UEFA, η οποία για την ώρα επιμένει πως όλες οι Λίγκες της Ευρώπης είναι υποχρεωμένες να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για επανέναρξη των Πρωταθλημάτων τους και ως μέτρο πίεσης χρησιμοποιεί το ενδεχόμενο αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.