Ποιος θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ-Τα επόμενα βήματα μετά την πρόταση μομφής

Αχίλλειος Έξαρχος08 Σεπτεμβρίου 2024

Νέο κύκλο εσωστρέφειας και εσωκομματικής αντιπαράθεσης ανοίγει στον ΣΥΡΙΖΑ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Κυριακής (8/9) στην Κεντρική Επιτροπή, όπου τα μέλη υπερψήφισαν την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ομάδα των «87» κατά του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη.

H πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη πέρασε με άνεση, με 163 «υπέρ», 120 «κατά» και τρία λευκά, ενώ εννέα μέλη της Κ.Ε. απείχαν.

Τι σημαίνει, όμως, η υπερψήφιση της πρότασης μομφής και τι ακολουθεί από εδώ και πέρα;

Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, ακολουθεί άμεσα η προκήρυξη εκτάκτου συνεδρίου μέσα στο επόμενο διάστημα, στο οποίο θα αποφασιστεί ο οδικός χάρτης ως τη διενέργεια εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Υπενθυμίζεται πως ήδη είχε οριστεί συνέδριο για τις αρχές Οκτωβρίου, το οποίο ήταν καταστατικό. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όμως, τα πράγματα αλλάζουν και θα πρέπει να οριστεί έκτακτο συνέδριο που θα αποφασίσει για το πώς το κόμμα θα πορευθεί ως την εκλογή νέου προέδρου.

Ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι πρόεδροι

Το έκτακτο συνέδριο, στο οποίο λογικά θα οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, θα διεξαχθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο ως τα μέσα Νοεμβρίου, δηλαδή.

Σε αυτό, τα μέλη θα κληθούν να αποφασίσουν για το πότε θα στηθούν κάλπες, ενώ θα γίνει και η ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων για την προεδρία.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από το Σάββατο (7/9) ο Παύλος Πολάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, με την οποία δήλωσε πως στηρίζει την πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ πιθανή θεωρείται η υποψηφιότητα του Νικόλα Φαραντούρη και ενδεχομένως του μέχρι πρότινος προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτη Φάμελλου.

Άμεσα και πιθανότατα εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και θα ακολουθήσει νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα αποφασίσει για την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής του νέου συνεδρίου.

Με τον Νίκο Παππά επικεφαλής στη ΔΕΘ

Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την υπερψήφιση της πρότασης μομφής σε βάρος του, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα εκπροσωπήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκο Παππά να είναι αυτός που θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην καθιερωμένη ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης που παραδοσιακά γίνεται το δεύτερο και τελευταίο Σαββατοκύριακο της έκθεσης.

Η πρώτη αντίδραση Κασσελάκη

Οργισμένος εμφανίστηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας και την υπερψήφιση της πρότασης μομφής εναντίον του.

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, ο ίδιος άφησε αιχμές για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας τα εξής:

«Είμαι λυτρωμένος διότι είδαν όλοι οι πολίτες τη μομφή που ζω από την πρώτη μέρα που εκλέχθηκα πρόεδρος. Είναι πρωτοφανές στην πολιτική ιστορία του τόπου η κομματική γραφειοκρατία να μην αποδέχεται από την πρώτη μέρα την ψήφο των μελών του κόμματος.

Όσα πέρασα ένα χρόνο τώρα, τα ξέρετε όλα. Φτάσαμε στο σημείο η γραφειοκρατία και η νομενκλατούρα του κόμματος να επιστρατεύουν πρακτικές ξένες στην αριστερά, να εξευτελίζουν τα αξιότιμα μέλη της και φορωντας τους κουκούλα. Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτω πάντα, στον κοσμο του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.