Ποιος είναι ο Ντάλτον Κένεχτ που «τρέλανε» την Αμερική;

Βασίλης Βλαχόπουλος18 Οκτωβρίου 2024

Ο χρόνος θα δείξει αν ο Ντάλτον Κένεχτ θα εξελιχθεί σε διάττοντας αστέρας, προς το παρόν όμως η προσωρινή λάμψη που προκάλεσε στον ουρανό του Λος Άντζελες είναι εκτυφλωτική καθώς τα αθλητικά media των Ηνωμένων Πολιτειών αναγκάστηκαν να ανατρέξουν στ’ αρχεία τους προς συγκέντρωση πληροφοριών περί του rookie swingman.

Συνήθως οι πρωτοεμφανιζόμενοι στο ΝΒΑ χρησιμοποιούνται προς διασκέδαση των παλιοσειρών «εξυπηρετώντας» την τρέλα των τελευταίων για κάθε μορφής καψόνι. Αυτή η διαδικασία ακολουθείται με ευλάβεια, λες και είναι στρατιωτική, και είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις αυτών που έτυχαν διαφορετικής μεταχείρισης. 

Οι αλήθειες αναδεικνύονται προϊόντος του χρόνου, όταν οι rookies έχουν βγάλει το «Ν» από τις πλάτες τους κι έχουν μετατραπεί σε γαλονάδες. Ο συγκεκριμένος κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση καθώς αυτό που έκανε ο Ντάλτον Κένεχτ τα ξημερώματα δεν ήταν απλά απρόσμενο για έναν rookie παίκτη στο ΝΒΑ αλλά… extraordinary που λένε και οι Αμερικάνοι. Ακόμη και οι «αυτού μεγαλειότητες» δεν έτυχε να σημειώσουν 20 σερί πόντους σε τελευταία περίοδο αγώνα της preseason όπως έπραξε ετούτος των Λέικερς ολοκληρώνοντας στο παιχνίδι νίκης με το Φίνιξ με συνολικά 35 πόντους.

Μένοντας στα πεπραγμένα, τα αμερικανικά media έχουν εστιάσει στην περίπτωση του γιατί έδειξε τις διαθέσεις του από το Summer League εκθέτοντας τους «16» General Manager’s που προσπέρασαν την περίπτωσή του. Το τελευταίο έχει τη σημασία του και αντλείται μέσα από τις ιστορίες αθλητικές τρέλας που έχουν συμβεί κατά το παρελθόν. Εντάσσεται στα ανθρώπινα λάθη τα οποία όμως έχουν μεγάλο κόστος. Για παράδειγμα, ο Μάικλ Τζόρνταν δεν ήταν η Νο1 επιλογή στο ντραφτ το 1984 και η «εγκληματική» αφέλεια άλλων GM έδωσε τη δυνατότητα επιλογής του στους Σικάγο Μπουλς οι οποίοι έχτισαν ολάκερη αυτοκρατορία επάνω του. 

Ο δε co star των Μπουλς πέρασε από το μικροσκόπιο ένα σωρό ομάδων και οι Σιάτλ Σούπερσονικς τον επέλεξαν για να τον παραχωρήσουν στους Σικάγο Μπουλς διότι – σε αντίθεση με τον Τζέρι Κράουζε – δεν ήξεραν το potential του «Ινδιάνου» με συνέπεια να εδραιώσουν την κυριαρχία των «Ταύρων». Το κατάλαβαν λίγα χρόνια αργότερα όταν τους συνάντησαν στους τελικούς του ΝΒΑ και ο Σκότι Πίπεν προχώρησε σε αγωνιστικά όργια.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον τωρινό πρωταγωνιστή της ιστορίας, τον Ντάλτον Κένεχτ. Οι Λος Άντζελες Λέικερς τον επέλεξαν στο Νο17 έχοντας επενδύσει στην έλλειψη θάρρους (ίσως και γνώσης) των υπολοίπων. «Στο μυαλό μου δεν υπήρχε καν η σκέψη ότι θα ήταν διαθέσιμος για εμάς και φυσικά ότι θα τον επέλεγε κάποιος άλλος», παραδέχθηκε τη νύχτα του ντραφτ ο Ρομπ Πελίνκα (GM των Λέικερς). Ως κορυφαίος παίκτης της Νοτιοανατολικής Περιφέρειας του κολεγιακού Πρωταθλήματος, ο Κένεχτ θα έπρεπε να είχε επιλεγεί στο Νο6 του ντραφτ από τους Σάρλοτ Χόρνετς ή τουλάχιστον εκεί τον είχε κατατάξει το Espn Monk Draft το οποίο – βάσει πληροφοριών αλλά και αναγκών των ομάδων – κατατάσσει τη σειρά επιλογής και συνήθως επιβεβαιώνεται.

Ο 23χρονος swingman δεν ήταν τυχαία επιλογή αλλά βαθιά ψαγμένη καθώς λίγες ώρες μετά τη νύχτα του ντραφτ ο ΛεΜπρον Τζέιμς υποστήριξε ότι… «πήραμε τον αγαπημένο μου παίκτη από το κολεγιακό Πρωτάθλημα», διαχωρίζοντας τον καθένα από τον γιο του και παράλληλα έγινε γνωστό ότι συνεργάτες του προπονητή των Λέικερς, Τζέι Τζέι Ρέντικ, παρακολουθούσαν στενά τον Κένεχτ. Ο δε Ρέντικ είχε έτοιμα play’s γι’ αυτόν επιδεικνύοντας ανυπομονησία συνεργασίας μαζί του. Γι’ αυτόν τον λόγο γελούσε σαν μικρό παιδί μετά το show απέναντι στο Φίνιξ. Τους 35 πόντους και κυρίως τους 20 διαδοχικούς της τελευταίας περιόδου που οδήγησαν στη νίκη.

Και να φανταστεί κανείς ότι ο «δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο», όπως τον αποκαλούν πλέον οι Αμερικάνοι, είχε συναντήσει την άρνηση κολεγίων της Πρώτης Κατηγορίας όταν έψαχνε απελπισμένα υποτροφία για τον συνδυασμό των πανεπιστημιακών σπουδαίων με την αθλητική εξέλιξη. Χρειάστηκε δε να αλλάξει τρία κολέγια έως ότου καταλήξει πέρυσι στο Τενεσί με σκοπό να αποδείξει σε όλους το μέγεθος των λανθασμένων εκτιμήσεών τους. Στο Τενεσί πιστώνεται η παραδοχή του λάθους γιατί όλη η (περσινή) ομάδα χτίστηκε πάνω στον Κένεχτ γιατί προηγήθηκαν οι φιλικοί αγώνες στην Ιταλία όπου αυτός σούταρε με 52% από μακρινή απόσταση, δηλαδή, κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες πιο ψηλά σε σχέση με τον μέσο όρο του. 

Κι έτσι, πέρυσι ήταν ο πρώτος σκόρερ του κολεγίου με 39.7% έξω από τη γραμμή οδηγώντας την ομάδα του μέχρι τους «8» του March Madness. Κι όμως, τα στοιχεία που διέκριναν οι Λέικερς όπως το spot up shooting, η εκτέλεση σε κίνηση ή πίσω από το σκριν ή ακόμη η δημιουργία play’s δεν τα είδαν οι υπόλοιποι προσφέροντας έτσι ένα ανέλπιστο δώρο στην παρέα του ΛεΜπρον Τζέιμς. Χαρακτηριστικό της αλλαγής κλίματος για τον Κένεχτ είναι ότι πλέον το βασικό αντικείμενο συζήτησης στα μεγάλα αθλητικά portals δεν είναι η συμμετοχή του στο rotation των Λέικερς αλλά αν θα πρέπει να μπει να αυξηθούν οι αγωνιστικές ευθύνες του και να γίνει ο 6ος παίκτης της ομάδας. Υπάρχει εξάλλου σχετικό βραβείο στο ΝΒΑ και αφορά τον παίκτη ο οποίος έχει την ικανότητα επιβολής ριζικών αλλαγών στη ροή ενός αγώνα…

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.