Ποιο μπαχαρικό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του φουσκώματος

Metrosport Team13 Οκτωβρίου 2024

Το φούσκωμα μπορεί να συμβεί ξαφνικά και να μεταμορφώσει ένα άνετο ντύσιμο σε σφιχτό. Εκείνες τις μέρες, θέλεις απλώς ανακούφιση. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε και να σας βοηθήσουν να ξεφουσκώσετε, εφόσον το φούσκωμα δεν οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα υγείας.

Ορισμένα μπαχαρικά έχουν τραβήξει την προσοχή για τις δυνατότητές τους να καταπραΰνουν το φούσκωμα. Και υπάρχει ένα συγκεκριμένο που ίσως μπορεί να σας βοηθήσει λίγο περισσότερο. Αναρωτιέστε ποιο μπαχαρικό είναι αυτό; Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε…

Το φούσκωμα είναι συχνό. Χαρακτηρίζεται από ένα άβολο αίσθημα πληρότητας ή πρήξιμο (διάταση) στην κοιλιά. Εμφανίζεται συχνά μετά το φαγητό, αλλά εμφανίζεται και για άλλους λόγους, όπως δυσανεξία σε ορισμένα συστατικά της τροφής (όπως λακτόζη ή γλουτένη) ή γαστρεντερικές διαταραχές όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου (SIBO). 1 Η κατάποση πολύ αέρα, όπως όταν πίνετε ανθρακούχα ποτά ή μασάτε τσίχλες, ή ψυχολογικοί παράγοντες όπως το άγχος, μπορεί επίσης να συμβάλουν στο φούσκωμα.

Ενώ το φούσκωμα είναι συχνά προσωρινό, μπορεί επίσης να υποδεικνύει υποκείμενα προβλήματα υγείας. Το επίμονο φούσκωμα, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένα σημάδι καρκίνου των ωοθηκών. Γι αυτό και είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στο φούσκωμα που συνοδεύεται από συμπτώματα όπως έντονο πόνο, ανεξήγητη απώλεια βάρους ή αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου. (Σε αυτές τις περιπτώσεις, μιλήστε με έναν γιατρό.)

Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζετε ήπιο και περιστασιακό φούσκωμα χωρίς πρόσθετα συμπτώματα, ένα συγκεκριμένο μπαχαρικό μπορεί να ηρεμήσει το στομάχι σας. Και πιο συγκεκριμένα το τζίντζερ είναι το Νο. 1 μπαχαρικό που μπορεί να σας βοηθήσει βοηθά να ξεφουσκώσετε.

Αυξάνει τη γαστρική κινητικότητα

Η γαστρική κινητικότητα είναι ο όρος για τον τρόπο με τον οποίο τα τρόφιμα περνούν από το πεπτικό σύστημα - και το τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει αυτή τη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει τα τρόφιμα να κινούνται πιο αποτελεσματικά μέσω του πεπτικού σωλήνα, μειώνοντας την πιθανότητα ζύμωσης των τροφίμων και την πρόκληση αερίων. Μια παλιά μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι έπαιρναν εκχύλισμα τζίντζερ δύο φορές την ημέρα, η κινητικότητα του γαστρεντερικού τους συστήματος αυξήθηκε.

Έχει αντιφλεγμονώδεις ενώσεις

Η μείωση της φλεγμονής μπορεί να είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο το τζίντζερ επηρεάζει θετικά την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος. Η φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα μπορεί να συμβάλει στο φούσκωμα, διαταράσσοντας την ισορροπία της μικροχλωρίδας του εντέρου, η οποία παρεμβαίνει στην καλή πεπτική λειτουργία. Η τζίντζερόλη - μια ένωση στο τζίντζερ - έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να εξουδετερώσουν αυτή τη φλεγμονή.

Βοηθά στην ανακούφιση της ναυτίας

Δυστυχώς για μερικούς ανθρώπους, τα φούσκωμα και η ναυτία πηγαίνουν μαζί. Έτσι λοιπόν το τζίντζερ μπορεί να είναι μια θεραπεία διπλής χρήσης, επειδή μπορεί να αντιμετωπίσει και τα δύο συμπτώματα. Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τζίντζερ είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής επιλογή για τη διαχείριση της ναυτίας και του εμέτου.

Μπορεί να διεγείρει την παραγωγή πεπτικών ενζύμων

Το τζίντζερ περιέχει μια ένωση που ονομάζεται zingibain, ένα ένζυμο που υποστηρίζει την πέψη . Αυτό το ένζυμο λειτουργεί διασπώντας τις πρωτεΐνες σε μικρότερα πεπτίδια και αμινοξέα. Ενισχύοντας την πέψη των πρωτεϊνών, το zingibain μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της παραγωγής αερίων και στην πρόληψη της δυσάρεστης αίσθησης του φουσκώματος.

Πώς να συμπεριλάβετε το τζίντζερ στη διατροφή σας

Η ενσωμάτωση του τζίντζερ στη διατροφή σας μπορεί να είναι τόσο νόστιμη προσθήκη όσο και ευεργετική για την υγεία σας. Ακολουθούν μερικοί απλοί τρόποι:

Φρέσκο ​​τσάι τζίντζερ: Κόψτε το φρέσκο ​​τζίντζερ σε φέτες και βάλτε το σε ζεστό νερό για ένα χαλαρωτικό τσάι . Μπορείτε να προσθέσετε μέλι και λεμόνι για πρόσθετη γεύση. Δοκιμάστε το καταπραϋντικό τσάι με τζίντζερ-λεμόνι .

Smoothies: Τρίψτε ή ψιλοκόψτε το φρέσκο ​​τζίντζερ και ανακατέψτε το στα αγαπημένα σας smoothies.

Μαγείρεμα: Χρησιμοποιήστε το τζίντζερ σε αλμυρά πιάτα, όπως τηγανητές πατάτες, σούπες ή μαρινάδες.

Ψημένα προϊόντα: Προσθέστε αλεσμένο τζίντζερ σε ψημένες συνταγές όπως μπισκότα, μάφιν ή ψωμί για μια πικάντικη γεύση.

Άλλες συμβουλές για την αντιμετώπιση του φουσκώματος

Τρώτε αργά: Για να μειώσετε το φούσκωμα, είναι σημαντικό να τρώτε αργά και μασάτε καλά την τροφή σας για να ελαχιστοποιήσετε την κατάποση του αέρα.

Πίνετε υγρά: Μείνετε καλά ενυδατωμένοι για να υποστηρίξετε την πέψη και τις τακτικές κινήσεις του εντέρου, κάτι που βοηθά επίσης στην αποβολή της περίσσειας νατρίου και στη μείωση του φουσκώματος από την κατακράτηση νερού.

Παραμείνετε δραστήριοι: Νιώθετε πρήξιμο μετά το φαγητό; Δοκιμάστε να κινηθείτε, όπως να περπατήσετε ή να κάνετε διατάσεις.

Επισκεφθείτε τον γιατρό σας: Ο εντοπισμός της αιτίας του φουσκώματος σας μπορεί να είναι μια βασική πτυχή της αντιμετώπισης της κατάστασής σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει προβιοτικά, αντιβιοτικά ή άλλα φάρμακα.

Εν κατακλείδι η ενσωμάτωση του τζίντζερ μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην καταπολέμηση του φουσκώματος. Οι ιδιότητες του μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της πέψης και στην ανακούφιση της ενόχλησης που προκαλείται από αέρια και φλεγμονές. Απολαύστε το τζίντζερ σε ένα καταπραϋντικό τσάι ή στα γεύματά σας. Μην ξεχάσετε να ρωτήσετε εάν η ποσότητα του τζίντζερ που καταναλώνετε μπορεί να αλληλεπιδράσει με οποιοδήποτε φάρμακο για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές για εσάς.

jenny.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.