Ποιο είναι το λουλούδι που εξαφανίστηκε πριν από 108 χρόνια

Metrosport Team07 Αυγούστου 2024

Το σπάνιο λουλούδι που εξαφανίστηκε πριν από 108 χρόνια φαίνεται πως εντόπισαν επιστήμονες στο Βερμόντ, στις ΗΠΑ.

Ο λόγος για τη Μόλι Παρέν, η οποία στην προσπάθειά της να εντοπίσει μια ξύλινη χελώνα, έπεσε πάνω σε δύο σπάνια φυτά, που είχαν να εμφανιστούν στην πολιτεία από το 1916.

Όπως αποκάλυψε η βοτανολόγος Γκρέις Γκλιν πρόκειται για το φυτό floerkea, γνωστό ως «ψεύτικο φύκι της γοργόνας», η  σύντομη ανθοφορία του οποίου ξεκινά τον Απρίλιο, ενώ μέχρι τον Ιούνιο θα έχει αρχίζει να μαραίνεται. 

Μάλιστα, το φυτό χρειάζεται ανοιχτό έδαφος σε παραποτάμιες περιοχές για να βλαστήσει, αν και όπως άλλα είδη σαν την σκόρδομουστάρδα, το reed canary grass κ.ά.. είναι ευάλωτα σε εισβάλλοντα είδη.

Σύμφωνα με την Γκλιν, πρόκειται για ένα «πραγματικά αγχωτικό» φυτό, καθώς «μετά από πολλές εποχές που συμβαίνει αυτό, μπορείτε να φανταστείτε ότι μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό για τα φυτά και να πεθάνουν ή να καταστραφούν από τα εισβάλλοντα είδη».

«Τα είδη φυτών και οι κοινότητες έχουν εξελιχθεί κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών και έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν ή να μεταναστεύσουν μακριά από δυσμενείς κλιματικές συνθήκες. Τα είδη που έχουμε σήμερα είναι τα είδη που επιβίωσαν. Είναι αυτά που μπόρεσαν να πλοηγηθούν σε αυτή τη διαδικασία με την πάροδο του χρόνου», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της «Native Plant Trust», Τιμ Τζόνσον.

Κατά τον Τζόνσον, ορισμένα είδη φυτών έχουν ευρύτερη εξάπλωση από άλλα και ότι το Βερμόντ βρίσκεται στην άκρη του εύρους εξάπλωσης για το ψεύτικο φύκι της γοργόνας, γι' αυτό και το μέγεθος του πληθυσμού δεν είναι τόσο μεγάλο όσο σε άλλες πολιτείες, καθιστώντας το πιο σπάνιο.

«Η ανακάλυψη του φυτού floerkea δείχνει ότι υπάρχει λόγος να ελπίζουμε ότι ο κόσμος μπορεί να αντιστρέψει τις βλαβερές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», κατέληξε ο Τζόνσον. 

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.