Με αρκετές αλλαγές αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία, με τις τροποποιήσεις του Υπουργείου Παιδείας να αφορούν τόσο τη σχολική τάξη όσο και τη μαθησιακή διαδικασία.
Όπως τόνισε η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ζέττα Μακρή, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αλλαγές «καλύπτουν, σφαιρικά, τις εκπαιδευτικές ανάγκες και συμβάλλουν, ως ενιαίο σύνολο, στην ανάδειξη του ελληνικού δημόσιου σχολείου σε πυρήνα προόδου, δημιουργικότητας και εξωστρέφειας».
Μάλιστα, από τη νέα χρονιά θα τεθούν σε εφαρμογή:
- το ψηφιακό φροντιστήριο
- οι αυτόνομες τάξεις σε Γαύδο και Αρκιούς
- η εδραίωση της χρήσης των ψηφιακών μέσων και της τεχνολογίας με 36.264 διαδραστικούς πίνακες
- η εναρμόνιση των προγραμμάτων σπουδών με τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ μέσω των δράσεων του Ενεργού Πολίτη
- η αυστηροποίηση των παιδαγωγικών και πειθαρχικών μέτρων
- η απαγόρευση της κατοχής και χρήσης του κινητού
- η εφαρμογή του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού
- η οργανωμένη καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, μεταξύ άλλων και μέσω του πολλαπλού βιβλίου, που θα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή μορφή από τον Απρίλιο του 2025 ενώ σε έντυπη από τον Σεπτέμβριο του 2026
Επιπλέον, σε εφαρμογή τίθεται και το E-PARENTS, μέσω της οποίας γονείς και κηδεμόνες θα ενημερώνονται για τις βαθμολογίες των μαθητών και των μαθητριών, αλλά και η πλατφόρμα STOP-BULLYING.GOV.GR, ενάντια στην ενδοσχολική βία.
Έρχονται 10.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί
Σύμφωνα με την κα. Μακρή, με τη νέα χρονιά θα προληφθούν συνολικά 10.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί, που μαζί με 27.500 διορισμούς των τελευταίων πέντε ετών ανεβάζει το νούμερο των μόνιμων τοποθετήσεων σε 37.500.
«Είναι ένα σημαντικό βήμα στην αντιστροφή των ποσοστών μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, το οποίο προετοιμάζει την εξίσου δυναμική συνέχεια στους διορισμούς μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος, όπου οι αναπληρωτές θα καλύπτουν μόνο έκτακτες ανάγκες», τόνισε.