Ποια στάση ύπνου είναι καλύτερη για την πέψη

Metrosport Team21 Ιουλίου 2024

Ποια στάση ύπνου είναι καλύτερη για την πέψη...Ίσως έχετε ακούσει ότι είναι καλύτερο να κοιμάστε πλάι και αριστερά. Και σίγουρα να αποφύγετε τον ύπνο ανάσκελα. Αποδεικνύεται ότι υπάρχει κάποια αλήθεια στις συστάσεις του ύπνου. 

Ο φυσικός προσανατολισμός του πεπτικού σας συστήματος όταν είστε ξαπλωμένοι μπορεί να επηρεάσει πράγματα όπως παλινδρόμηση οξέος, αέρια και πιθανώς ακόμη και συμπτώματα φλεγμονωδών ασθενειών του εντέρου όπως η νόσος του Crohn. Εδώ, αναλύουμε όσα πρέπει να γνωρίζετε όταν είναι η ώρα για ύπνο, ειδικά αν αντιμετωπίζετε χρόνια πεπτικά προβλήματα.

Το όφελος του ύπνου στην αριστερή πλευρά σχετίζεται εν μέρει με τη βαρύτητα και την ανατομία του πεπτικού σας συστήματος. Το να ξαπλώνετε στην αριστερή σας πλευρά τοποθετεί τον οισοφάγο σας ψηλότερα από τη συμβολή όπου αυτό το όργανο συναντά το στομάχι, που ονομάζεται κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας (LES). Αυτό καθιστά δυσκολότερο το όξινο περιεχόμενο του στομάχου να επιστρέψει στον οισοφάγο σε σύγκριση με το εάν είστε ξαπλωμένοι ανάσκελα ή στη δεξιά πλευρά.

Όταν ξαπλώνετε στην αριστερή σας πλευρά, η βαρύτητα θα σας βοηθήσει να κρατήσετε το περιεχόμενο του στομάχου στη θέση του. Και εάν υπάρχει οποιαδήποτε παλινδρόμηση στον οισοφάγο, η βαρύτητα θα βοηθήσει το περιεχόμενο να επιστρέψει στο στομάχι πιο γρήγορα.

Σε μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε το 2023 στο World Journal of Clinical Cases , οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η στάση ύπνου στην αριστερή πλευρά συσχετίστηκε με βελτιωμένα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ή ΓΟΠ , σε σύγκριση με τον ύπνο στη δεξιά πλευρά ή ανάσκελα. Και μια κλινική δοκιμή του 2022 σε 100 άτομα με νυχτερινά συμπτώματα ΓΟΠ διαπίστωσε ότι όσοι ανατέθηκαν τυχαία να φορούν μια ηλεκτρονική συσκευή που ενθάρρυνε τον ύπνο στην αριστερή πλευρά (δονώντας κάθε φορά που το άτομο βρισκόταν στη δεξιά πλευρά), είχαν μειωμένα συμπτώματα παλινδρόμησης και μεγαλύτερο αριθμό διανυκτερεύσεων χωρίς παλινδρόμηση.

Επίσης ο ύπνος στην αριστερή πλευρά βοηθά στην ελαχιστοποίηση της επίδρασης των παγιδευμένων αερίων στο στομάχι. Και αυτό μπορεί να ελαχιστοποιήσει το φούσκωμα και την ενόχληση.

Μερικοί ερευνητές έχουν επίσης θεωρήσει ότι ο ύπνος στην αριστερή πλευρά βοηθά το φαγητό να μετακινείται από το στομάχι στο λεπτό έντερο πιο εύκολα από άλλες θέσεις ύπνου, λόγω της σχέσης μεταξύ αυτών των δύο οργάνων όταν ξαπλώνετε με αυτόν τον τρόπο, αλλά τα στοιχεία σχετικά με αυτό είναι περιορισμένα.

Υπάρχουν μειονεκτήματα;

Όσον αφορά την υγεία του πεπτικού σας συστήματος, δεν υπάρχουν μειονεκτήματα εάν κοιμάστε στο πλάι. Όμως σε μερικούς ανθρώπους, ο ύπνος στο πλάι μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στον ώμο, που προκαλείται συνήθως από θυλακίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή που μαλακώνει τα οστά στην άρθρωση. Αν συμβαίνει αυτό, μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε ένα μαξιλάρι που να κρατά τον λαιμό και τη σπονδυλική σας στήλη σε ευθυγράμμιση μεταξύ τους ή όπως συνιστούν τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, να τεντώσετε τον ώμο πριν τον ύπνο.

Τι γίνεται αν κοιμάστε ανάσκελα

Εάν σας αρέσει να κοιμάστε ανάσκελα, η ανατομία του πεπτικού συστήματος είναι τέτοια που ο οισοφάγος μπορεί να βρίσκεται κάτω από το στομάχι, παρέχοντας μια ράμπα εξόδου με γνώμονα τη βαρύτητα και έτσι το γαστρικό περιεχόμενο στο στομάχι σας να ρέει δυνητικά πίσω στον οισοφάγο. Ο ύπνος ανάσκελα μπορεί επίσης να επιδεινώσει το ροχαλητό και την υπνική άπνοια , εάν έχετε αυτά τα προβλήματα.

Αν σας φαίνεται πιο άνετο να κοιμάστε ανάσκελα αλλά έχετε και καούρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαξιλάρια για να στηριχθείτε σε γωνία 45 μοιρών ή να σηκώσετε το κεφάλι του κρεβατιού έτσι ώστε να σας τοποθετεί σε αυτή τη γωνία.

jenny.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.