Ποια ήταν η χρωστική ουσία που ήταν πολυτιμότερη από χρυσό στην αρχαιότητα

Metrosport Team17 Ιουνίου 2024

Το εργαστήριο που πριν από τρεις χιλιετίες παρήγαγε μια σπάνια μοβ βαφή που ήταν περιζήτητη από τους βασιλείς φαίνεται πως αποκάλυψαν ερευνητές.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE, οι ανασκαφές που έγιναν στο νησί της Αίγινας έφεραν στο φως δυο μυκηναϊκά κτίρια από την εποχή του Χαλκού, μεταξύ των οποίων και ένα εργαστήριο ηλικίας 3.600 ετών.

Το συγκεκριμένο εργαστήριο, όπου βρέθηκαν χρωστικά κεραμικά, εργαλεία λείανσης και σωρούς από σπασμένα όστρακα μαλακίων, φαίνεται πως στο παρελθόν παρήγαγε μια σπάνια μοβ βαφή, η οποία ήταν άκρως περιζήτητη από τους βασιλείς.

Ο λόγος για τη μυκηναϊκή πορφύρα ή την τυριανή, όπως την αποκαλούσαν οι Ρωμαίοι, πορφύρα, που παρασκευάστηκε για πρώτη φορά από τους Φοίνικες και εξαγόταν από τη βλέννα των σαρκοφάγων θαλάσσιων σαλιγκαριών της Μεσογείου.

Μάλιστα, οι μόνοι που μπορούσαν να έχουν στην κατοχή τους οτιδήποτε βαμμένο με μυκηναϊκό πορφυρό ήταν οι πλούσιοι, καθώς η παραγωγή του χρώματος ήταν επίπονη και απαιτούνταν χιλιάδες σαλιγκάρια για την παραγωγή μιας ουγκιάς πορφυρής βαφής.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.