Έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης έδειξε πως το φλαβονοειδές πινοσεμπρίνη που προέρχεται από τους ευκάλυπτους της Αυστραλίας.
Έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και θα μπορούσε να είσαι ασφαλές και αποτελεσματικό στη θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης προβάτων – με τους επιστήμονες να θεωρούν ότι το ζωικό μοντέλο πνευμονικών λοιμώξεων μπορεί να δώσει απαντήσεις και για την θεραπεία της νόσου στους ανθρώπους.
Η πινοσεμπρίνη είναι ένα φλαβονοειδές που εντοπίζεται σε διάφορα δέντρα, συμπεριλαμβανομένου του πεύκου και του ευκαλύπτου και έχει αναφερθεί πως έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, το Πανεπιστήμιο Monash και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Swiburne, ερεύνησαν τις αντιφλεγμονώδεις και αντιινωτικές ιδιότητες της πινοσεμπρίνης σε 10 πρόβατα με σκοπό να δουν αν το αντιοξειδωτικό συστατικό θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της πνευμονικής ίνωσης.
Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Plos One, η ίνωση προκλήθηκε σε δύο συγκεκριμές περιοχες των πνευμόνων των προβάτων. Οι ερευνητές χορήγησαν στο ένα τμήμα 7 mg πινοσεμπρίνης μία φορά την εβδομάδα για 4 εβδομάδες, ενώ το άλλο πάσχον τμήμα των πνευμόνων παρέμεινε χωρίς θεραπεία.
O επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ο Δρ. Habamu Derseh από την Κτηνιατρική Σχολή της Μελβούρνης τόνισε πως τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.
«Ανακαλύψαμε πως η πινοσεμπρίνη βελτίωσε τη λειτουργία του πνεύμονα, μείωσε τη φλεγμονή του και περιόρισε τα ποσοστά παθολογίας συγκριτικά με το πάσχον τμήμα του πνεύμονα που δεν είχε λάβει θεραπεία», συμπληρώνει ο Δρ. Derseh. «Είδαμε εντυπωσιακές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις και μέτριες αντιινωτικές μετά από 4 εβδομάδες εφαρμογής της πινοσεμπρίνης» συμπλήρωσε.
Ο Ken Snibson, καθηγητής από την Κτηνιατρική Σχολή της Μελβούρνης και συνεπικεφαλής συγγραφέας εξήγησε πως υπάρχει μία μείωση κατά 50% ορισμένων φλεγμονωδών κυττάρων στους πνεύμονες. Ειδικότερα, σε δείγμα πνευμονικού υγρού, τα φλεγμονώδη κύτταρα μειώθηκαν από το 7,4% των συνολικών κυττάρων σε ποσοστό 3,7% .
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η έρευνα για τον εντοπισμό και την απομόνωση της πινοσεμπρίνης από τα δέντρα του ευκαλύπτου έχει προχωρήσει στο στάδιο όπου αναμένονται κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους μέσα στο 2022.
Στους ανθρώπους, η πνευμονική ίνωση είναι μια χρόνια νόσος, κατά την οποία ο φυσιολογικός πνεύμονας αντικαθίσταται σταδιακά με ινώδη ιστό, καταλήγοντας προοδευτικά στην ουλοποίησή του.
Στο πλαίσιο της αναζήτησης εναλλακτικών θεραπευτικών προσεγγίσεων για την πνευμονική ίνωση μελετάται ο ρόλος των αντιοξειδωτικών παραγόντων ως πιθανών νέων θεραπευτικών μέσων.
Πηγή: ygeiamou.gr