Από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου προσφέρει ένα καινοτόμο και ποιοτικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών με τίτλο «Διοίκηση Αθλητισμού».
Στόχος του είναι να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του Ελληνικού αθλητισμού. Η αποστολή του προγράμματος είναι να παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε στελέχη που διοικούν ή/και θα διοικήσουν τους αθλητικούς οργανισμούς της χώρας και να συμβάλει στην ανάπτυξη της επιστήμης της Διοίκησης Αθλητισμού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει τόσο τα βασικά αντικείμενα της Διοίκησης Αθλητισμού, όπως το αθλητικό μάνατζμεντ, το αθλητικό μάρκετινγκ, η ηγεσία και διοίκηση ανθρώπινων πόρων στον αθλητισμό και η συμπεριφορά αθλητικών καταναλωτών, όσο και νέα μαθήματα που δεν διδάσκονται σε άλλα μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ελλάδα.
Ενδεικτικά αναφέρονται η διακυβέρνηση αθλητικών οργανισμών, η αθλητική επιχειρηματικότητα και καινοτομία που δίνει έμφαση στην ίδρυση, ανάπτυξη, και χρηματοδότηση νεοφυών αθλητικών επιχειρήσεων και η αθλητική επικοινωνία και τα ψηφιακά μέσα που εκπαιδεύει τους φοιτητές/τριες στη χρήση των σύγχρονων ψηφιακών μέσων και κοινωνικών δικτύων, τα οποία αποτελούν σημαντικό πλέον μέρος της λειτουργίας των αθλητικών οργανισμών και επιχειρήσεων.
Έτη φοίτησης και οφέλη
Τα τρία πρώτα εξάμηνα περιλαμβάνουν υποχρεωτικές θεματικές ενότητες, οι οποίες καλύπτουν όλες τις πτυχές της διοίκησης του αθλητισμού, ενώ στο τέταρτο εξάμηνο το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές/τριες να επιλέξουν μεταξύ της εκπόνησης διπλωματικής εργασίας ή παρακολούθησης ακόμα τριών θεματικών ενοτήτων.
Εκτός των καινοτόμων θεματικών ενοτήτων και τρόπων διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα, οι φοιτητές/τριες επωφελούνται από τις επισκέψεις διακεκριμένων διοικητικών στελεχών σε όλα τα μαθήματα, αλλά και από την παρακολούθηση των Sport Management Master Classes που διοργανώνονται κάθε εξάμηνο, κατά την διάρκεια των οποίων έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με κορυφαία διοικητικά στελέχη του αθλητισμού και ακαδημαϊκούς εθνικού και διεθνούς επιπέδου.
Συνεργασία με ΕΟΕ
Εξαιρετικά σημαντική είναι η συνεργασία του προγράμματος με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, που έχει στόχο την από κοινού διοργάνωση εκπαιδευτικών και άλλων δραστηριοτήτων (π.χ. συνέδρια, ημερίδες, εκδηλώσεις, κτλ.), τη μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο φορέων, κυρίως, όμως, την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων με τη συμμετοχή και των φοιτητών/τριων του προγράμματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΜΣ Διοίκηση Αθλητισμού είναι το μοναδικό πρόγραμμα στην Ελλάδα που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία από την πρώτη στιγμή υποστήριξε το πρόγραμμα.
Ποιοι διδάσκουν;
Όσον αφορά στο διδακτικό προσωπικό, οι καθηγητές/τριες που υλοποιούν το πρόγραμμα είναι ένας συνδυασμός διακεκριμένων διεθνώς επιστημόνων που προέρχονται από περισσότερα από δέκα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και μέλη ΔΕΠ του ΕΑΠ. Το πρόγραμμα συντονίζει η Ακαδημαϊκή Επιτροπή που αποτελείται από Καθηγητές τεσσάρων ελληνικών ΑΕΙ.
Ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του το ΠΜΣ Διοίκηση Αθλητισμού έχει προσελκύσει ένα μεγάλο αριθμό φοιτητών/τριών (200) με ένα εξαιρετικά ποικιλόμορφο εκπαιδευτικό και επαγγελματικό υπόβαθρο, οι οποίοι προέρχονται και από τις 13 Διοικητικές Περιφέρειες της χώρας γεγονός που εμπλουτίζει σημαντικά την εκπαιδευτική εμπειρία.
Με την επιτυχημένη ολοκλήρωση των σπουδών τους οι απόφοιτοι του προγράμματος θα αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες, ώστε να είναι σε θέση να σταδιοδρομήσουν ως διοικητικά στελέχη στο χώρο των δημόσιων, των δημοτικών και των ιδιωτικών αθλητικών οργανισμών.