Είναι πολύ απλό και συνάμα λογικό το σκεπτικό του ισχυρού άνδρα του ΠΑΟΚ για την ποδοσφαιρική ομάδα. Η στήριξη στον Αμπέλ Φερέιρα που προέκυψε και από την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχαν οι δύο άνδρες, ήρθε ως συνέχεια της απόφασης του, να δώσει στον Πορτογάλο προπονητή περισσότερο χρόνο, όταν οι αγωνιστικές εκδηλώσεις ήταν στα «φόρτε» τους και παρότι ο ΠΑΟΚ έμεινε πίσω στο Πρωτάθλημα.
Εκτός από τον προπονητή, η στήριξη πρέπει να θεωρείται δεδομένη και για όλο το τεχνικό επιτελείο. Τους συνεργάτες που έχει δίπλα του ο Πορτογάλος τεχνικός, αλλά και τους δύο ανθρώπους που έχει επιλέξει η ΠΑΕ για να πλαισιώσουν το ποδοσφαιρικό τμήμα και να συνδράμουν με τις ικανότητές τους, στην διαμόρφωση μίας ισχυρής αγωνιστικής ταυτότητας που πρέπει να δείξει ο ΠΑΟΚ για να διεκδικεί τίτλους. Οι Χρήστος Καρυπίδης (γενικός διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος) και Δημήτρης Σαραϊδάρης (team manager και βασικότατο στέλεχος της ομάδας) έχουν αποδείξει πως μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που υπάρχουν, προκειμένου να ενισχύσουν τον θεσμικό ρόλο του προπονητή, των συνεργατών του και των παικτών. Το βασικό που πρέπει να διατηρηθεί και αυτό ζητά ο Σαββίδης, είναι η χημεία στα αποδυτήρια. Να υπάρχει καλό κλίμα. Να είναι όλοι ταυτισμένοι με την ιδέα πως ο ΠΑΟΚ πρέπει να διεκδικεί και να κατακτά τίτλους. Να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες με αποφασιστικότητα, να συμπεριφέρονται ώριμα, είτε μετά από συνεχόμενες νίκες, είτε μετά από αρνητικά αποτελέσματα. Να βγάζει, με λίγα λόγια, το ποδοσφαιρικό τμήμα, μία σταθερότητα. Και για να υπάρξει αυτή η σταθερότητα, πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που συμμετέχουν ενεργά.
Η πίστη στο πρόσωπο του Αμπέλ Φερέιρα και των βασικών συνεργατών του, έχει και μία άλλη πτυχή.
Έχει ήδη αναπτυχθεί χημεία μεταξύ των εκπροσώπων του ποδοσφαιρικού τμήματος και αυτή η χημεία, εφόσον διατηρηθεί, θα βοηθήσει την ομάδα να πρωταγωνιστήσει. Σε συνδυασμό όλα αυτά, με την ανανέωση του έμψυχου υλικού, τον εξορθολογισμό που θα επιχειρηθεί για να μειωθεί αισθητά το μπάτζετ, χωρίς όμως η ομάδα να χάσει την ταυτότητά της.
Συν τοις άλλοις με το ίδιο team, με αναλλοίωτα τα πρόσωπα, δεν θα χαθεί χρόνος, ειδικά αυτό το καλοκαίρι όπου τα δεδομένα δεν πρέπει να διαφοροποιηθούν. Υπάρχουν δύο συγκεκριμένα παραδείγματα, ένα εντός ΠΑΟΚ και ένα εκτός ΠΑΟΚ.
Λουτσέσκου και Μαρτίνς
Ο Ρουμάνος τεχνικός στην πρώτη του σεζόν στον ΠΑΟΚ, χωρίς να συμμετέχει στο βασικό στάδιο προετοιμασίας, αποκλείστηκε από την Εστερσουντ, είχε τρεις δύσκολους μήνες (Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος) μέχρι να ισορροπήσει η ομάδα και χάρη στην δουλειά του ανέβασε το επίπεδο. Και διεκδίκησε το Πρωτάθλημα έως το τέλος (το έχασε στα χαρτιά) ενώ κατέκτησε το Κύπελλο. Την δεύτερη του σεζόν δε, πήρε τα πάντα. Νταμπλ με τον ΠΑΟΚ (με ελάχιστες προσθαφαιρέσεις στο έμψυχο υλικό), συμμετοχή στους ομίλους του Europa League.
Το παράδειγμα, εκτός ΠΑΟΚ, ακούει στο όνομα Πέδρο Μαρτίνς. Ο Πορτογάλος τεχνικός του Ολυμπιακού, την περσινή σεζόν ήταν επί ξύλου κρεμάμενος. Αμφισβητήθηκε έντονα, κινδύνευσε με απόλυση, δεν τον έδιωξαν, τον στήριξαν και αυτή την σεζόν παρουσίασε με τους ίδιους βασικούς συντελεστές, μία διαφορετική (προς το καλύτερο) εικόνα της ομάδας του. Τι βοήθησε σε αυτό; Η εμπιστοσύνη που του έδειξαν, παρά το γεγονός ότι η αποδοτικότητά του, ειδικά την σεζόν 2018-19 αμφισβητήθηκε πολύ πολύ έντονα.
Και αυτά τα δύο παραδείγματα που αναφέραμε επιγραμματικά, δείχνουν γιατί στον ΠΑΟΚ θέλουν να στηρίξουν αυτό το «μοντέλο» προσώπων και την νέα σεζόν.