Πιο πικρή δε γίνεται: Γιατί η τιμή της σοκολάτας αυξήθηκε κατά 130%

Παναγιώτα Απέργη15 Σεπτεμβρίου 2024

Την κατιούσα φαίνεται πως έχουν αρχίσει να παίρνουν τα αποθέματα σοκολάτας στις βιομηχανίες, την ώρα που η τιμή τους έχουν πάρει την... ανιούσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή παραγώγων σοκολάτας, από πάστες και παγωτά μέχρι σοκοφρέτες και κρουασάν, σημειώνουν πως τα αποθέματα έχουν εξαντληθεί, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθούν ανατιμήσεις.

Φυσικά, πέρα από τον παράγοντας των ελλείψεων, στα αίτια των αυξήσεων μπορεί να προστεθεί επίσης το αυξημένο λειτουργικό κόστος, είτε αυτό αφορά τους μισθούς είτε τα ενοίκια. 

Σε κάθε περίπτωση, οι καταστηματάρχες κάνουν λόγο για αύξηση της τιμής της σοκολάτας κατά 130% περίπου. 

Γιατί αυξάνονται οι τιμές του κακάο

Όπως αναφέρουν οι επιχειρηματίες στον χώρο της παραγωγής κακάο, η τιμή του αυξάνενται ραγδαία τους τελευταίους μήνες λόγω των αρκετά μέτριων συγκομιδών σε χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπως η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού, οι οποίες συμπιέζουν τις προμήθειες κακάο παγκοσμίως.

Η βασικότερη αιτία αυτούς του φαινομένου είναι το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο προκάλεσε ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις τον περασμένο Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να καταστραφούν σε μεγάλο βαθμό οι καλλιέργειες. Ο συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής και της συνέχισης του Ελ Νίνιο οδήγησε επίσης σε ακραία ζέστη τους επόμενους μήνες, διαταράσσοντας περαιτέρω τις σοδειές.

Παράλληλα, η γήρανση των κακαόδεντρων συνέβαλε επίσης στη μείωση των συγκομιδών, καθώς είναι πιο ευαίσθητα στις ασθένειες, την ώρα που η συντήρησή τους γίνεται όλο και πιο δαπανηρή, με αρκετούς αγρότες να επιλέγουν να εγκαταλείψουν τα παλιά κακαόδεντρα και τις φάρμες τους, για πιο πράσινα βοσκοτόπια.



Ακολουθήστε τη σελίδα του
metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.