Πίνεις νερό στο αυτοκίνητο; Το πρόστιμο με το οποίο κινδυνεύεις

Metrosport Team17 Οκτωβρίου 2024

Η φαινομενικά αθώα και ανθρώπινη κίνηση να πιει κάποιος νερό στο αυτοκίνητο την ώρα που οδηγάει επειδή διψάει, μπορεί να τον αναγκάσει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η επαρκής ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ασφάλειά μας, ακόμη και κατά την οδήγηση. Το νερό αποτελεί το 60% του σώματός μας και συμμετέχει σε όλες τις λειτουργίες του, συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης και του χρόνου αντίδρασης.

Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, πονοκεφάλους, ζάλη και μειωμένη ικανότητα εστίασης, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων κατά την οδήγηση.

    Μάλιστα, προτείνουν να πίνετε αρκετό νερό, ειδικά πριν και κατά τη διάρκεια μεγάλων διαδρομών, για να διατηρείτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο, ενώ προειδοποιούν ότι σε συνθήκες καύσωνα η έλλειψη νερού, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να μειώσει σημαντικά την απόδοσή σας στην οδήγηση, φτάνοντας σε επίπεδα συγκρίσιμα με εκείνα μετά την κατανάλωση αλκοόλ πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.

    Ωστόσο, το νερό που αποτελεί κυριολεκτικά πηγή ζωής και υψώνει ασπίδα προστασίας απέναντι στην αφυδάτωση, μπορεί να αποτελέσει αιτία να λάβουμε ένα υψηλό πρόστιμο σε περίπτωση τροχονομικού ελέγχου.

    Αυτό διότι το άρθρο 13 του Κ.Ο.Κ. αναφέρει ότι ο οδηγός ενός αυτοκινήτου είναι υποχρεωμένος να φροντίζει ώστε να έχει πλήρη ελευθερία αναφορικά με τις κινήσεις των άκρων του για να μπορεί να εκτελεί ελεύθερα του όποιους χειρισμούς είναι αναγκαίοι ώστε να κινείται με ασφάλεια σε δημόσιο δρόμο.

    Η οδήγηση είναι μια διαδικασία που απαιτεί την πλήρη προσοχή και αφοσίωσή μας, καθώς υπάρχουν πολλά εξωτερικά ερεθίσματα που μπορούν να μας κάνουν να «χάσουμε» την προσοχή μας από τον δρόμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει επιβληθεί πρόστιμο για χρήση νερού από τον οδηγό στη χώρα μας, αλλά εφόσον ένας αξιωματικός της τροχαίας εκτιμήσει ότι η χειρονομία του ανοίγματος ενός μπουκαλιού νερού ή η απουσία ενός χεριού από το τιμόνι μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή, τότε θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμο.

    Σε αυτή την περίπτωση, το πρόστιμο είναι 100 ευρώ και αφαίρεση της άδειας ικανότητας του οδηγού για 30 ημέρες.

    Πηγή: carandmotor

    Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

    Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

    Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

    Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

    Προτείνουμε
    This page might use cookies if your analytics vendor requires them.