«Πικρός» ο καφές για τους οδηγούς - Αυτά είναι τα πρόστιμα

Metrosport Team02 Σεπτεμβρίου 2024

«Πικρός» θα είναι ο καφές για όσους οδηγούς δεν συμμορφωθούν με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που αφορά τη συμπεριφορά του ατόμου που κρατά τιμόνι.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επίτιμος πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», οι οδηγοί δεν θα πρέπει να απασχολούν τα χέρια τους ενώ οδηγούν.

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντίνα Δημογλίδου, εξήγησε ότι η διάταξη του ΚΟΚ προβλέπει ότι ο οδηγός δεν πρέπει να απασχολεί με τίποτα άλλο τα χέρια του την στιγμή που οδηγεί. Σ

«Δεν έχει αλλάξει κάτι για την ΕΛ.ΑΣ. Οι κλήσεις που βεβαιώνονταν πριν, όταν απασχολείται με κάτι άλλο ο οδηγός, καταγράφονται και τώρα», πρόσθεσε.

Τι αναφέρει το άρθρο 13 του ΚΟΚ

2. Ο οδηγός επιβάλλεται να έχει την, κατά τις σχετικές διατάξεις, προβλεπόμενη άδεια οδήγησης και την αναγκαία σωματική και διανοητική ικανότητα και να βρίσκεται σε κατάλληλη κατάσταση για να οδηγεί, οφείλει δε κατά το χρόνο της οδήγησης να είναι σε θέση να ελέγχει το όχημα του ή τα ζώα του. Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς. Ιδιαίτερα, απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά, που έχουν συνδεθεί με φορητό ραδιόφωνο, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, καθώς και κινητό τηλέφωνο το οποίο δεν είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση.

[...] 6. Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις των παραγράφων 1 έως και 3 του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο εκατό (100,00) ευρώ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για τριάντα (30) ημέρες, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του άρθρου 103 του παρόντος Κώδικα. Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 5, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200,00) ευρώ, πλην των οδηγών φορτηγών οχημάτων, οι οποίοι τιμωρούνται σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις του ν. 3446/2006 (ΦΕΚ 49/Α΄). Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 5 τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο επτακοσίων (700,00) ευρώ και αυτός που παραβαίνει τη διάταξη του τρίτου εδαφίου με διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ. [...]


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.