ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Πευκοχώρι: Για εξηγήσεις από την Αποκεντρωμένη κλήθηκε η δήμαρχος Κασσάνδρας

Metrosport Team22 Αυγούστου 2024

Εξηγήσεις στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης κλήθηκε να δώσει η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, μετά την τραγωδία με τον θάνατο του 19χρονου, σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής.

Ανάλογα με τις εξηγήσεις, που θα δώσει η δήμαρχος, ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης, Γιάννης Σάββας, θα αποφασίσει αν θα κινήσει πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος της δημάρχου Κασσάνδρας. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria, η απόφαση του κ. Σάββα αναμένεται να ληφθεί πολύ σύντομα - εκτιμάται έως την ερχόμενη Δευτέρα.

Σε περίπτωση, που κινηθεί η πειθαρχική διαδικασία, που είναι και το πιθανότερο, τότε η κ. Χαλκιά θα κληθεί σε απολογία για πράξεις ή παραλείψεις της που σχετίζονται με τη συνεχιζόμενη λειτουργία του λούνα παρκ, παρότι η αστυνομία είχε ενημερώσει τον δήμο Κασσάνδρας από τις 9 Ιουλίου ότι το λούνα παρκ λειτουργούσε παράτυπα καθώς δεν είχε προβεί στην απαιτούμενη γνωστοποίηση.

Η πειθαρχική διαδικασία

Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας της το θέμα θα παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Αιρετών, που αποτελείται κατά πλειοψηφία από τακτικούς δικαστές και το οποίο θα εισηγηθεί για το αν θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στη δήμαρχο Κασσάνδρας (έκπτωση ή θέση σε αργία).

Σε περίπτωση συμφωνίας του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης με το περιεχόμενο της σύμφωνης γνώμης του πειθαρχικού συμβουλίου, αυτός εκδίδει πράξη αντίστοιχου περιεχομένου με τη γνωμοδότηση. Σε περίπτωση, όμως, διαφωνίας του Συντονιστή με τη γνωμοδότηση αυτή, το εν λόγω όργανο μπορεί να απόσχει και με αιτιολογημένη πράξη του να αναπέμψει την υπόθεση στο πειθαρχικό συμβούλιο, για νέα κρίση (μειοψηφία). Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιο όργανο για τη θέση σε αργία ή την έκπτωση του αιρετού είναι ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Οι προβλεπόμενες κυρώσεις

Σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 233 του ν.3852/2010 στους δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, συμβούλους τοπικών ή δημοτικών κοινοτήτων και εκπροσώπους τοπικών κοινοτήτων, επιβάλλονται οι πειθαρχικές ποινές της αργίας έως έξι μηνών και της έκπτωσης. Ο Ελεγκτής Νομιμότητας μπορεί να επιβάλλει τις πειθαρχικές ποινές στους αιρετούς:
α. αν έχουν διαπράξει σοβαρή παράβαση των καθηκόντων τους ή υπέρβαση της αρμοδιότητας τους από δόλο ή βαριά αμέλεια,
β. αν έχουν διαπράξει παραβάσεις των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί σύμφωνα με ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.