Πέθανε ο Τότο Σκιλάτσι σε ηλικία 59 ετών-Η πορεία του σε Μουντιάλ, Γιούβε, Ίντερ και… τηλεόραση

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος18 Σεπτεμβρίου 2024

Θρήνος στην Ιταλία και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ο Τότο Σκιλάτσι πέθανε σήμερα (18/9) σε ηλικία 59 ετών.

Ένα σύμβολο της δεκαετίας του ’90 που άφησε το δικό του αποτύπωμα στο Calcio, έφυγε από τη ζωή μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Ο Σαλβατόρε -Τότο- Σκιλάτσι πέθανε σήμερα Τετάρτη (18/9) σε ηλικία 59 ετών βυθίζοντας στο πένθος την Ιταλία και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ο βετεράνος επιθετικός της Γιουβέντους, της Ίντερ και της Εθνικής Ιταλίας έπασχε από καρκίνο του παχέος εντέρου και είχε ήδη χειρουργηθεί δύο φορές, έχοντας κερδίσει πολλές μάχες εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου μέχρι σήμερα. 

Ο Σκιλάτσι έχει μείνει στην ιστορία για το καταπληκτικό Μουντιάλ του 1990 στην Ιταλία, όπου αν και αρχικά αναπληρωματικός του Αντρέα Καρνεβάλε, συνέβαλλε τα μέγιστα για τους «Ατζούρι» με τα γκολ που σημείωσε.

Την 1η Δεκεμβρίου 1964 ο Σκιλάτσι γεννήθηκε στο Παλέρμο της Σικελίας και παντρεύτηκε δύο φορές, τη Ρίτα και τη Μπάρμπαρα. Σήμερα αφήνει πίσω του τρία παιδιά, την Τζέσικα, τη Μάτια και τη Νικόλ.

Αρχικά αγωνίστηκε στη Μεσίνα και με τον Ζέμαν στον πάγκο πέτυχε 23 γκολ στη Serie B. Το 1989 η Γιουβέντους τον έκανε δικό της και στο Τορίνο σημείωσε 15 γκολ σε 30 αγώνες, όντας πρωταγωνιστής στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ιταλίας και του Κυπέλλου UEFA.

Η επίδοσή του αυτή τον έφερε στην Εθνική Ιταλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 που έγινε στην έδρα των «Ατζούρι».

Ο Σκιλάτσι ξεκίνησε από τον πάγκο στην πρεμιέρα με την Αυστρία, ωστόσο στο 0-0 και 4 μόλις λεπά μετά την είσοδό του ως αλλαγή, ο Σικελός επιθετικός με κεφαλιά από σέντρα του Τζιανλούκα Βιάλι σκόραρε.

Με τον Ρομπέρτο Μπάτζιο συνέθεσαν ένα καταπληκτικό δίδυμο και ο Σκιλάτσι συνέβαλλε τα μέγιστα στο σκοράρισμα ώστε η Ιταλία να φτάσει στα ημιτελικά, σκοράροντας κόντρα στην Τσεχοσλοβακία, την Ουρουγουάη, την Ιρλανδία και την Αργεντινή. Ο Σκιλάτσι με 6 γκολ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης.

Αναδείχθηκε δεύτερος στη μάχη για τη Χρυσή Μπάλα πίσω από τον Λόταρ Ματέους.

Έπειτα η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Δεν επανέλαβε την εξαιρετική του σεζόν με τη Γιουβέντους και το 1992 μετακόμισε στο Μιλάνο για την Ίντερ. Με τους Νερατζούρι σημείωσε 11 γκολ σε 30 εμφανίσεις.

Έτσι στις αρχές του 1994 ο Τότο Σκιλάτσι αποφάσισε να γίνει ο πρώτος Ιταλός που πήγε στην Ιαπωνία για να παίξει στην Γιουμπίλιο Ιβάτα σε μια πρωτοποριακή για την εποχή απόφαση. Στην Ιαπωνία ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική του καριέρα το 1997 και επέστρεψε για να ζήσει στην Ιταλία.

Από το ποδόσφαιρο, ο Σκιλάτσι βρέθηκε στην… τηλεόραση. Συμμετείχε στο Isola dei Famosi, στο Quelli che il calcio όπου ήταν συχνά καλεσμένος και παίζει το ρόλο ενός αφεντικού της μαφίας στο πέμπτο επεισόδιο της τρίτης σεζόν της σειράς Squadra antimafia - Palermo Oggi, ενώ το 2023 συμμετείχε στο Beijing Express.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.