Πεπ Γκουαρδιόλα: Η μεγάλη των προπονητών «σχολή»

Metrosport Team25 Οκτωβρίου 2024

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο δεύτερος πετυχημένος προπονητής στην ιστορία του ποδόσφαιρου βάσει τίτλων (39), πίσω μόνο από τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον (49), έχει «χτίσει» άθελά του μια «αυτοκρατορία» προπονητών, που αναμένεται να κυριαρχήσουν στο μέλλον.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΜΑΜΙΚΟΝΙΑΝ

Τσάβι Ερνάντεζ, Μικέλ Αρτέτα, Τσάμπι Αλόνσο, Έντσο Μαρέσκα, Λουίς Ενρίκε, Βενσάν Κομπανί, αλλά ακόμη και ο Έρικ Τεν Χαγκ, είναι τα ονόματα που έχουν συνυπάρξει στο πλευρό του Καταλανού και πλέον προσπαθούν μέσα από το «πανεπιστήμιο» του Γκουαρδιόλα να δείξουν στις ομάδες τους, όσα έχουν μάθει, βάζοντας παράλληλα και κάποιες από τις δικές τους «πινελιές».

Όπως όλοι οι παραπάνω έχουν ως πρότυπο τον Πεπ, θα ήταν βλασφημία να μην αναφερθούμε στο είδωλο του προπονητή της Σίτι. Το όνομα αυτού; Γιόχαν Κρόιφ. Ο Ολλανδός «αρτίστας» έκανε τον Γκουαρδιόλα να δει με άλλο μάτι το ποδόσφαιρο και τώρα όλοι το βλέπουν ή προσπαθούν να το δουν, όπως εκείνος.

Αν δεν συμφωνεί κάποιος, μπορεί να πάει σε παιχνίδι οποιασδήποτε ερασιτεχνικής κατηγορίας σε ολόκληρο τον κόσμο και να δει τις ομάδες να προσπαθούν να παίξουν ποδόσφαιρο κατοχής με το κλασσικό πλέον build-up από πίσω. Ποιος το εφάρμοσε πρώτος; Ναι, σωστά απαντήσατε… Επιστρέφοντας στο θέμα μας, βλέπουμε πως όλοι οι προαναφερθέντες έχουν μια περίοδο της ζωής τους, δίπλα στον Γκουαρδιόλα.

Κοινοί παρονομαστές

  • Τσάβι: Παίκτης του Γκουαρδιόλα στην Μπαρτσελόνα από το 2008 ως το 2012
  • Λουίς Ενρίκε: Προπονητής της ομάδας νέων στην Μπαρτσελόνα από το 2008 ως το 2011
  • Τσάμπι Αλόνσο: Παίκτης του Γκουαρδιόλα στην Μπάγερν Μονάχου από το 2014 ως το 2016
  • Βενσάν Κομπανί: Παίκτης του Γκουαρδιόλα στη Μάντσεστερ Σίτι από το 2016 ως το 2019
  • Μικέλ Αρτέτα: Βοηθός του Γκουαρδιόλα στη Μάντσεστερ Σίτι από το 2016 ως το 2019
  • Έντσο Μαρέσκα: Προπονητής στην ομάδα νέων της Μάντσεστερ Σίτι το 2020-2021 και μετέπειτα βοηθός του Γκουαρδιόλα ως το 2023
  • Έρικ Τεν Χαγκ: Προπονητής στην ομάδα νέων της Μπάγερν Μονάχου από το 2013 ως το 2015

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως στον «προθάλαμο» για να μπουν στη σχετική λίστα είναι ο Σεσκ Φάμπρεγας, που ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα ως προπονητής, αλλά και ο Τιερί Ανρί, που επίσης ψάχνει ομάδα. Αμφότεροι ήταν συμπαίκτες στην Μπαρτσελόνα με προπονητή τον Γκουαρδιόλα.

Ο Φάμπρεγας, άλλωστε, τη δεδομένη χρονική περίοδο είναι πρώτος προπονητής στη Serie A, έχοντας υπό την καθοδήγησή του, τη νεοφώτιστη Κόμο, που επέστρεψε στα «σαλόνια», μετά από χρόνια. Όσο για τον Ανρί; Ήταν μεταξύ των άλλων, στην εθνική Γαλλίας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ως πρώτος προπονητής, ήταν στο προπονητικό τιμ της εθνικής Βελγίου, αλλά και στον πάγκο των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.