Πενθήμερη εργασία: Παρελθόν από την 1η Ιουλίου - Πώς θα πληρώνεται

Metrosport Team16 Μαΐου 2024

Παρελθόν θα αποτελεί από την 1η Ιουλίου η πενθήμερη εργασία για τους εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με τις τροποποιήσει στο σύστημα της ΕΡΓΑΝΗΣ να έχουν ήδη ξεκινήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  η εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας θα αφορά εργαζομένου στο Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για όλες τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τις εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.

Για την 6η ημέρα εργασίας τους, οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με το 40% του ημερομισθίου και με το 115% αν η έκτη ημέρα είναι αργία.

Παράλληλα, η απασχόληση κατά την 6η ημέρα της εβδομάδας θα γίνεται δυνατή υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις και περιορισμούς:

  • Η υποχρεωτική προδήλωση στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ σε κάθε περίπτωση, δηλαδή, δήλωση και απόδειξη ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας του αιφνίδιου και εξαιρετικού φόρτου εργασίας για τις επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας
  • Η μη υπέρβαση των 8 ωρών ημερησίως
  • Η απαγόρευση της υπερεργασίας και της υπερωρίας 

Η βασική αλλαγή που επιφέρει η εν λόγω απόφαση είναι η αλλαγή σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς, με τις επιχειρήσεις να μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις εξαήμερης απασχόλησης αντί για «σύμβαση πενθήμερης απασχόλησης με προσθήκη της έκτης ημέρας».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.