Η Ελλάδα και η Τουρκία φαίνεται να συμφώνησαν σε ένα άτυπο μορατόριουμ στο Αιγαίο σε αέρα και θάλασσα και έτσι οι δυο χώρες δεν θα κάνουν εθνικής εμβέλειας στρατιωτικές ασκήσεις ως το καλοκαίρι.
Η Ελλάδα και η Τουρκία αποφάσισαν – σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Η Καθημερινή» – να ρίξουν τελείως τους τόνους ιδιαίτερα αυτό το χρονικό διάστημα που οι δυο χώρες βρίσκονται εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να υπάρξει ένα μορατόριουμ στο Αιγαίο και να μην διεξαχθούν καθόλου μεγάλης έκτασης στρατιωτικές ασκήσεις σε αέρα και θάλασσα ως το καλοκαίρι.
Έτσι τα επόμενα στάδια των εθνικών ασκήσεων «Αστραπή», «Ορμή», «Βροντή», των οποίων τα πρώτα ετήσια σκέλη ολοκληρώθηκαν στα μέσα Φεβρουαρίου στα δυτικά του Αιγαίου (Μυρτώο, Δυτικές Κυκλάδες, δυτικά Κρήτης), είτε δεν θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, είτε θα περιοριστούν σε γυμνάσια συντήρησης των δυνατοτήτων των πληρωμάτων σε ήδη ανακηρυγμένα και μη αμφισβητούμενα πεδία βολής.
Άξιο λόγου είναι επίσης το γεγονός το ότι στη φετινή διεθνή αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2023» δεν θα συμμετάσχουν δυνάμεις από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, δηλαδή δύο χώρες οι οποίες ευθέως ή εμμέσως επιθυμούν να συνεισφέρουν στη μείωση των εντάσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.
Το θερμόμετρο στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας είχε φτάσει στα ύψη προ καιρού, αλλά ο φονικός σεισμός που χτύπησε την γειτονική χώρα άλλαξε το σκηνικό. Η άμεση βοήθεια της Ελλάδας προς τους πληγέντες από το τεράστιο χτύπημα του Εγκέλαδου στην Τουρκία έριξε τους τόνους και οι δυο χώρες θέλουν η εικόνα αυτή της ηρεμίας και της καλής γειτονίας να μην αλλάξει.
Βολεύει και τις δυο χώρες το μορατόριουμ
Μάλιστα Ελλάδα και Τουρκία δείχνουν να ωφελούνται αμφότερες από το μορατόριουμ σε αέρα και θάλασσα. Η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να δώσει χρόνο σε κύριες μονάδες Πολεμικού Ναυτικού να ξεκινήσουν τη σταδιακή έναρξη εργασιών συντήρησης σε πλοία του στόλου μας. Από την άλλη, οι μονάδες του πολεμικού ναυτικού θα πάρουν μια ανάσα, καθώς έκαναν συνέχεια επιχειρήσεις στο Αιγαίο τελευταία και ειδικά προ του σεισμού στην Τουρκία.
Από την άλλη, το μορατόριουμ βολεύει και την Τουρκία. Σχεδόν το 80% του πολεμικού στόλου της γειτονικής χώρας βρίσκεται στους κόλπους της Αλεξανδρέττας και της Μερσίνας, όπου έχουν ως αποκλειστικό έργο την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό.
Από την άλλη οι δυο χώρες θα έχουν την ευκαιρία να «ξεκουράσουν» και τις πολεμικές τους αεροπορίες. Από τις 6 Φεβρουαρίου, πάντως, μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου στην Τουρκία, η… κατάσταση στον αέρα είναι ήρεμη και οι υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών έχουν σχεδόν μηδενιστεί.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» τον Ιανουάριο του 2023 έγιναν 238 παραβιάσεις, 74 εμπλοκές και 21 υπερπτήσεις στο Αιγαίο. Τον Φεβρουάριο από τον σεισμό και μετά έγιναν 46 παραβιάσεις, 14 εμπλοκές και καμία υπερπτήση. Τον Μάρτιο (μέχρι χθες 21.3.2023) έγιναν 23 παραβιάσεις, δεν έγινε καμία εμπλοκή και δεν έγινε και καμία υπερπτήση.
Θετική η ατζέντα
Σήμερα (22.3.2023) εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα ο τέταρτος γύρος προώθησης διαλόγου με την Τουρκία σχετικά με την αποκαλούμενη θετική ατζέντα στην οικονομία και στο εμπόριο.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, θα συναντηθεί σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπουράκ Ακσαπάρ.
Στη συνάντηση θα συζητηθεί η πρόοδος στις 25 συμφωνημένες θεματικές της θετικής ατζέντας, που περιλαμβάνουν ζητήματα σχετικά με τις μεταφορές, τον τουρισμό, την ενέργεια, τις υποδομές, τη ναυτιλία, την πολιτική προστασία κ.ά.
Η θετική ατζέντα αποτελεί μια διαδικασία που συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον Απρίλιο του 2021, με στόχο να βρεθεί ένα ελάχιστο σημείο επαφής προκειμένου οι δύο πλευρές να μην καταλήξουν σε απόλυτη διακοπή κάθε διαύλου επικοινωνίας.
Πηγή: newsit.gr