Παυλίνα Γεωργίου: «Νιώθω ευτυχία και δικαίωση που θα είμαι στους Ολυμπιακούς Αγώνες»

Χρήστος Νάσκας05 Ιουνίου 2024

Παυλίνα Γεωργίου, Ελληνίδα διαιτητής πάλης. Θα είναι παρούσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, μια τεράστια τιμή για την ίδια, αλλά και για την Ελλάδα.

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΑΡΙΣΙ 2024!!!

12 χρόνια σκληρής δουλειάς....12 χρόνια γεμάτα από εμπειρίες, χαρές, λύπες και απογοητεύσεις....12 χρόνια γυρίζοντας όλον το κόσμο και απούσα από τα παιδιά μου.....12 χρόνια έκαναν έναν σημαντικό κύκλο!!!

Ευχαριστώ πολύ την Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης που ήταν δίπλα μου από την πρώτη στιγμή και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γιους μου Γιώργο και Βασίλη που όταν λύγιζα μου λέγανε πόσο σημαντικό ήταν να σηκωθώ και να συνεχίσω ξανά.....η διαιτησία είναι επίσης πρωταθλητισμός!!!».

Γράφει ο Χρήστος Νάσκας

Έτσι υποδέχθηκε η ίδια, μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο fb την ευχάριστη είδηση αλλά κυρίως την καταξίωση. Να είναι στη μαγεία των Ολυμπιακών Αγώνων για να διαιτητεύσει αγώνες πάλης. Από μικρή στην πάλη η κυρία Παυλίνα Γεωργίου θυμάται μέσω του metrosport.gr πως ξεκίνησε αυτή η σχέση και πως έφτασε στο σήμερα και σε μια τόσο σπουδαία διάκριση.


Η περιέργεια της παιδικής ηλικίας έφερε τη συμμετοχή σε προπονήσεις και αγώνες, αυτό με τη σειρά του τίτλους και διακρίσεις. Έκλεισε την πόρτα σαν αθλήτρια και στη συνέχεια άνοιξε την πόρτα της διαιτησίας. Άλλος κόσμος αυτός, αλλά όπως μας είπε της έδωσε κάτι πολύ σημαντικό. Την έννοια δικαίου που τη συντροφεύει σε όλους τους τομείς της ζωής της.

Η κυρία Παυλίνα Γεωργίου μίλησε στο metrosport.gr για τα συναισθήματα που νιώθει μετά την ανακοίνωση πως θα διαιτητεύσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, για το μέλλον του αθλήματος της πάλης στην Ελλάδα αλλά και τις στιγμές που θα θυμάται.

«Αισθάνομαι ευτυχία, ηρεμία και αναγνώριση»

  • Τι σημαίνει για εσάς η παρουσία σας στη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού, στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Τι συναισθήματα νιώθετε;

«Ακόμη δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω το τι έχει συμβεί και ειδικότερα το τι έχω καταφέρει για να συμμετέχω και εγώ από τη δικιά μου θέση στη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού , στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024. Τα συναισθήματα που με κυριεύουν μετά την ανακοίνωση του ονόματός μου από την παγκόσμια ομοσπονδία πάλης (UWW) είναι πολλά: Χαρά, ευτυχία, ηρεμία, δικαίωση, αναγνώριση.


  • Πώς προέκυψε η σχέση σας με την πάλη και από πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με το συγκεκριμένο άθλημα;

«Από την παιδική μου ηλικία ασχολήθηκα με αρκετά αθλήματα ψάχνοντας να δω ποιο είναι αυτό που θα ταίριαζε στο χαρακτήρα μου και στην προσωπικότητά μου. Μέσω μιας φίλης άκουσα για πρώτη φορά για το άθλημα της πάλης, μου κίνησε το ενδιαφέρον και πολύ μάλιστα και την επόμενη μέρα πήγα στον αθλητικό σύλλογο «Τρίκκη Τρικάλων» να γνωρίσω από κοντά το άθλημα.

Ο προπονητής μου Σπύρος Αβράμης με δέχτηκε με δισταγμό και με μια μικρή επιφύλαξη για το αν θα τα καταφέρω να ανταπεξέλθω σε ένα καθαρά έως τότε ανδροκρατούμενο άθλημα στην Ελλάδα γιατί ήμασταν πολύ λίγες οι γυναίκες που ασχολήθηκαν εκείνη την εποχή. Με την καθοδήγηση του και την σκληρή αλλά και επίμονη δουλειά κατάφερα να αναδειχτώ πρωταθλήτρια Ελλάδος επί συνεχόμενα έτη σε 2 ηλικιακές κατηγορίες. Επίσης, ήρθαν και οι διακρίσεις με την εθνική ομάδα και την ανάλογη προετοιμασία και προπονητές τους Λία Νικολάου, Γιώργο Λέων. Διακρίσεις στον κόσμο αλλά και την Ευρώπη με καλύτερη θέση την 5η στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1997.


«Ο αθλητισμός χτίζει χαρακτήρα και ειδικά ο πρωταθλητισμός»

  • Θα λέγατε σε ένα παιδί να ασχοληθεί με την πάλη και γιατί; Τι θα μπορούσε να του προσφέρει;

«Ο αθλητισμός χτίζει χαρακτήρα και ειδικά ο πρωταθλητισμός. Μητέρα 2 παιδιών και μεγαλώνοντας τα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που το άθλημα της πάλης ήταν στην καθημερινότητα τους ( μητέρα και πατέρας πρωταθλητές στην πάλη) τα παροτρύναμε να δοκιμάσουν και να ασχοληθούν με τον αθλητισμό αλλά και αυτά μεγαλώνοντας καταλήξανε στο άθλημα της πάλης.

Η πάλη έχει τον χαρακτήρα επίδειξης, ετοιμότητας πνεύματος, και συνδυασμό ευκινησίας, τέχνης και δύναμης και είναι απαλλαγμένη από κάθε αίσθημα οργής. Είναι ένα άθλημα που στόχο έχει να ακινητοποιήσει τον αντίπαλο χωρίς αντικανονικά χτυπήματα ή χτυπήματα σε κάθε μορφή βίας, ένα άθλημα που ανεπιφύλακτα θα το συνιστούσα στο γυναικείο φύλο ως τρόπο άμυνας».

  • Η διαιτησία είναι επίσης πρωταθλητισμός, γράψατε σε ανάρτησή σας στο fb. Θα θέλατε να μας το εξηγήσετε αυτό;

«Όπως ο αθλητής έτσι και ο διαιτητής διανύουν μια πορεία στην οποία έρχονται αντιμέτωποι με διάφορες συνθήκες μέχρι να πετύχουν τον στόχο τους.

Η διαιτησία ξεκινά από εθνικό επίπεδο και δίνοντας εξετάσεις γραπτές στην αγγλική ή στην γαλλική γλώσσα αλλά και με εξετάσεις πρακτικής πάνω στο ταπί κατά την διάρκεια των αγώνων, το αποτέλεσμα αυτών μπορεί να σε ανεβάσει κατηγορία αλλά μπορεί και να σε ρίξει. Ερχόμαστε κάθε φορά αντιμέτωποι σε μια δύσκολη αλλά και ψυχοφθόρα, να μου επιτρέψετε να πω κατάσταση, μη γνωρίζοντας το αποτέλεσμα της απόδοσης - αξιολόγησης μας μέχρι τις αρχές του επόμενου αθλητικού έτους.


Η απόδοσή μας κρίνεται από το σώμα της επιτροπής της παγκόσμιας διαιτησίας οι οποίοι και αποφασίζουν. Από τους 117 διαιτητές ολυμπιακής κατηγορίας επιλεχτήκαν 50 και είναι τιμή μου που βρίσκομαι ανάμεσα τους».

  • Σας έχει βοηθήσει στη διαιτησία και πόσο το γεγονός ότι ήσασταν και αθλήτρια πάλης και μάλιστα υψηλού επιπέδου;

«Σίγουρα με έχει βοηθήσει το γεγονός το ότι υπήρξα αθλήτρια γιατί γνωρίζω το άθλημα και έχω καλύτερη αντίληψη του τι συμβαίνει πάνω στον αγώνα όπως και το να είμαι σε ετοιμότητα, να πάρω την σωστή θέση στην κάθε ενέργεια ή εκτέλεση του αθλητή και να τη βαθμολογήσω σωστά».

«Αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου η έννοια δικαίου»

  • Από τον αγωνιστικό χώρο, έξω από αυτόν πλέον. Να αποφασίζεται και να υποδεικνύεται

«Με το πέρασμα των χρόνων έχω αντιληφθεί πως η διαιτησία με έχει βοηθήσει και σε ζητήματα εκτός χώρου.

Από το οικογενειακό μου περιβάλλον όταν ήταν μικρά τα παιδιά μου και μαλώνανε για ένα παιχνίδι έως και σήμερα σε μια απλή διαφωνία που μπορεί να είμαι παρούσα. Η έννοια του δικαίου είναι πια ένα αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητά μου αλλά και στη ζωή μου».

  • Αν σας ζητούσα να ξεχωρίζατε κάποιες στιγμές στην πολύχρονη πορείας στην πάλη ποιες θα ήταν αυτές; Μια όμορφη που θα θυμάστε πάντα και μια που θα θέλατε να ξεχάσετε

«Άπειρες οι όμορφες στιγμές σε αυτή τη 12ετή πορεία μου με πιο σημαντική φυσικά την ανακοίνωση για την συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 αλλά δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω το χρυσό μετάλλιο που «σφύριξα» σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών το οποίο μου έδωσε και το εισιτήριο για το Παρίσι.

Άσχημες στιγμές ευτυχώς θα έλεγα δεν είχα πολλές αλλά μια ήταν αυτή που με στεναχώρησε ιδιαίτερα. Η προσπάθεια που έκανα το 2021 μετά εποχή covid από την κατηγορία 1 να προαχθώ στην Ολυμπιακή κατηγορία με λίγες συμμετοχές μου σε αγώνες και η οποία δεν έφερε τα αποτελέσματα που επιθυμούσα. Αλλά όπως γνωρίζουμε όλοι μας πως ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό, το 2022 αποφασισμένη και πιο έτοιμη από ποτέ κατάφερα να προαχθώ στην Ολυμπιακή κατηγορία».


Το οξύμωρο των αποδοχών και η αλλαγή με τη συμμετοχή των γυναικών

  • Αντιμετωπίζει δυσκολίες μια γυναίκα διαιτητής στο άθλημα της πάλης; Είστε διαιτητής από το 2012.

«Δεν θα έλεγα πως υπήρχε δυσκολία σχετικά με την διαδικασία αλλά και τη δουλειά που απαιτούσε η διαιτησία αλλά το οξύμωρο στη συγκεκριμένη κατάσταση ήταν η αποδοχή των γυναικών διαιτητών και μάλιστα των πολύ καλών γυναικών διαιτητών σε ένα χώρο που ήταν καθαρά ανδρική υπόθεση η διαιτησία τα τελευταία 20 χρόνια.

Ευτυχώς αυτό άλλαξε και το βλέπουμε πολύ καθαρά φέτος με την συμμετοχή 10 γυναικών διαιτητών στο σύνολο των 50 που θα συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες στο άθλημα της πάλης».

  • Είστε αισιόδοξη για το μέλλον του αθλήματος στη χώρα μας;

«Η ελληνική πάλη έχει μεγάλη ιστορία σε διακρίσεις σε ολυμπιακούς και παγκόσμια πρωταθλήματα. Έχει χαρίσει στην χώρα μας πολλά μετάλλια και υπάρχουν οι δυνατότητες να συνεχιστεί αυτό, εφόσον στηριχτεί κατάλληλα από το κράτος.


Δεν φτάνουν οι φιλότιμες προσπάθειες των ανθρώπων της ομοσπονδίας και των προπονητών των συλλόγων, καθώς η χρηματοδότηση είναι πίσω από τις ανάγκες της εποχής.

Επομένως το μέλλον της ελληνικής πάλης στηρίζεται στο κατά πόσο θα στηριχτεί και από την πολιτεία. Είμαι αισιόδοξη ότι μπορεί να γίνει αυτό και οι πρόσφατες επιτυχίες των παλαιστών και των διαιτητών να κερδίσουν την πρόκριση τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, δείχνουν ότι αξίζουμε της απαραίτητης προσοχής από το αρμόδιο υπουργείο αθλητισμού».

  • Οι επόμενοι στόχοι της Παυλίνας Γεωργίου;

«Οι επόμενοι στόχοι είναι η σταθερή μου αξία σε υψηλό επίπεδο αγώνων Ευρωπαϊκών και παγκοσμίων πρωταθλημάτων και φυσικά η συμμετοχή μου στην επόμενη Ολυμπιάδα του 2028 στο Λος Άντζελες».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.