ΠΑΣΟΚ: Η ώρα της «πράσινης κάλπης»-Αναλυτικά η διαδικασία

Metrosport Team06 Οκτωβρίου 2024

Στις κάλπες προσέρχονται από τις 7 το πρωί τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ σε όλη τη χώρα για τον α' γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την εκλογή νέου προέδρου.

Την προεδρία του ΠΑΣΟΚ διεκδικούν έξι πρόσωπα, ο νυν πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης και άλλα πέντε στελέχη του κόμματος, οι Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου, οι οποίοι μέσω της εκλογικής διαδικασίας φιλοδοξούν να τον «εκθρονίσουν» και να αναρριχηθούν αυτοί στο ύπατο αξίωμα του κόμματος.

Αν κάποιος εκ των έξι υποψηφίων συγκεντρώσει το απαιτούμενο 50%+1 στον α' γύρο εκλέγεται από σήμερα (6/10) πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σε διαφορετική περίπτωση, η διαδικασία θα οδηγηθεί σε β' γύρο την επόμενη Κυριακή (13/10) ανάμεσα στους δύο υποψηφίους που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους.

Η διαδικασία ψηφοφορίας και το αντίτιμο

Οι κάλπες για την ανάδειξη νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ στήθηκαν σε περίπου 950 εκλογικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα και θα παραμείνουν ανοικτές ως τις 7 το απόγευμα.

  • Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες και αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, από την ηλικία των 16 ετών (γεννηθέντες το έτος 2008). 

 Για την ταυτοποίησή τους απαιτείται η επίδειξη στην εφορευτική επιτροπή αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης (νέου τύπου). 

 Ειδικά για τους νέους 16 ετών και τους αλλοδαπούς, που δεν περιλαμβάνονται στον Εθνικό εκλογικό κατάλογο, η ταυτοποίηση γίνεται, για τους μεν Έλληνες με ταυτότητα/διαβατήριο και ΑΜΚΑ, για τους αλλοδαπούς με άδεια παραμονής και AMKA και για τους Κύπριους με κυπριακή ταυτότητα και ΑΜΚΑ. 

Ο ΑΜΚΑ θα προκύπτει από δημόσιο έγγραφο (π.χ. e- ΕΦΚΑ), που θα επιδεικνύεται στην εφορευτική επιτροπή. 

  •  Το αντίτιμο για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία ορίζεται στα 3 ευρώ και καταβάλλεται στον α’ γύρο, ενώ για τον β’ γύρο δε θα καταβάλλεται αντίτιμο. 

 Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της χώρας, ανεξάρτητα από το πού διαμένουν ή πού ασκούν το εκλογικό του δικαίωμα στις εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές. 

Δικαίωμα ψήφου στον β’ γύρο έχουν μόνο όσοι έχουν ψηφίσει στον α’ γύρο. 

Οι εκλογείς του β’ γύρου μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της χώρας, ανεξάρτητα από το εκλογικό τμήμα που ψήφισαν στον α’ γύρο.

Φαβορί και αουτσάιντερ

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας εμφανίζονται φαβορί για να περάσουν στον β' γύρο.

Όπως δείχνουν, μάλιστα, και οι αποδόσεις που δίνουν οι στοιχηματικές εταιρείες, η διαφορά ανάμεσα στους δύο είναι πολύ μικρή με τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να διατηρεί ελαφρύ προβάδισμα.

Ακολουθούν πιο πίσω ως μεγάλα αουτσάιντερ ο Παύλος Γερουλάνος με την Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ χωρίς ιδιαίτερες πιθανότητες εκλογής κατεβαίνουν, όπως φαίνεται, η Νάντια Γιαννακοπούλου με τον Μιχάλη Κατρίνη.

Πότε θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα

Όπως έχει ήδη καταγραφεί, οι κάλπες για τον α' γύρο των εσωκομματικών εκλογών θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα, με εξαίρεση εκλογικά κέντρα που θα παρατηρηθεί μεγάλη προσέλευση, οπότε δύναται να δοθεί ολιγόλεπτη παράταση.

Η πρώτη εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται μιάμιση ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.