Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024: Τι πρέπει να ξέρετε για τη φετινή διοργάνωση

Metrosport Team28 Αυγούστου 2024

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις των τελευταίων 20 ετών για τους Γάλλους. 

Πολλά και σημαντικά μας περιμένουν να απολαύσουμε τις επόμενες ημέρες στο Παρίσι, με λεπτομέρειες, που δε γνωρίζουμε και θα προσφέρουν ζωντάνια εντός και εκτός γηπέδων.

Επιμέλεια: Περδίκης Χρήστος

Ημερολόγιο

Το ημερολόγιο των Παραολυμπιακών αγώνων έχει δημοσιευθεί. Αναφέρει τα αθλήματα, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αυτών των Αγώνων, καθώς και τις ημερομηνίες των αγώνων και τις ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων. Συνολικά, υπάρχουν 23 διαφορετικά αθλήματα και 549 αγωνίσματα, που διεξάγονται σε έντεκα ημέρες.

Η πιο πολυπληθής ομάδα προσφύγων

H Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) ανακοίνωσε ότι συνολικά εννέα πρόσφυγες θα συμμετάσχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού ως μέλη της μεγαλύτερης ομάδας προσφύγων.

Οι αθλητές έχουν καταγωγή σε έξι διαφορετικές χώρες και θα αγωνιστούν σε έξι αθλήματα: παρά-στίβος, άρση βαρών, Pινγκ-πονγκ, Tαεκβοντό, Τρίαθλο και ξιφασκία με αναπηρικό αμαξίδιο.

Εκτός από οκτώ αθλητές, η ομάδα περιλαμβάνει και έναν οδηγό δρομέα. Η προσφυγική ομάδα των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2021 αποτελούνταν από έξι αθλητές, ενώ στο Ρίο από δύο.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) θέλησε να ξεχωρίσει παρουσιάζοντας την Παραολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων, μια πολυπολιτισμική αντιπροσωπεία με αθλητές από όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως εκπροσωπώντας στη σκηνή των Παραολυμπιακών Αγώνων τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που εκτοπίζονται κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα γεωπολιτικών συγκρούσεων, πολέμων.

Με Ρώσους αθλητές

Οι Ρώσοι αθλητές θα μπορούν να αγωνιστούν κανονικά, σε ατομικά αγωνίσματα και υπό ουδέτερη σημαία αφού τα μέλη της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC) ψήφισαν (29/9/2023) κατά της πλήρους απαγόρευσης της Ρωσίας.

Τελετή έναρξης

Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, η εμβληματική πλατεία του Παρισιού ήταν ο ιδανικός χώρος για εκδηλώσεις αστικών αθλημάτων: skateboarding, breakdancing, BMX και μπάσκετ 3X3. 

Και για την τελετή των Παραολυμπιακών Αγώνων, θα υποδεχτεί περίπου"50.000 θεατές", έξω από το στάδιο, όπως ακριβώς και η τελετή των Ολυμπιακών Αγώνων, που προγραμματίστηκε να γίνει στον Σηκουάνα.

 Η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί στις 8 Σεπτεμβρίου στο Stade de France.

Ζώνες φιλάθλων

Η περιοχή της Ιλ ντε Φρανς θα «χορέψει» στον ρυθμό δεκάδων ζωνών φιλάθλων, τα επίκεντρα του ολυμπιακού πάρτι, προσβάσιμα δωρεάν (ή σχεδόν δωρεάν, αφού το Club France κοστίζει 5 ευρώ) για όλους τους κατοίκους και τους τουρίστες. Θα μπορούν να δουν από τις ζωντανές μεταδόσεις σε γιγαντοοθόνες, καθώς και από ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων, όπως αθλητικές εκδηλώσεις, συναυλίες και θεάματα.

Από το Chelles έως το Torcy, μέσω Nanterre,Étampes, Sceaux, Bandoufle, Vincennes ή Saint-Quentin-en-Yvelines, la Courneuve και l'Île-Saint-Denis, κάθε ζώνη φιλάθλων έχει χωρητικότητα μεταξύ 500 και 9.000 ατόμων για να μοιραστούν τις καλύτερες στιγμές των αγώνων.

Κανόνες συμπεριφοράς

Παραϊππική ιππασία

Όπως και στην ολυμπιακή έκδοση, οι φίλαθλοι είναι σημαντικό να σέβονται το άλογο και τον αναβάτη και να κάνουν ησυχία όταν περνούν, ώστε να μην ενοχλούν το ζώο. Επιπλέον, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, στο Château de Versailles διεξάγονται μόνο ιππικές επιδείξεις και όχι άλματα επίδειξης.

Cecifoot και goalball

Το κοινό στο Stade Tour Eiffel και στην Arena Paris Sud θα πρέπει να είναι πολύ ήσυχο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ώστε οι τυφλοί ή μερικώς βλέποντες παίκτες να μπορούν να ακούσουν τις κινήσεις της μπάλας, οι οποίες γίνονται δυνατές με κουδούνια στο εσωτερικό της μπάλας.

Άλμα εις μήκος

Σε αυτό το αγώνισμα στο Stade de France, οι αθλητές με προβλήματα όρασης καθοδηγούνται από τον οδηγό τους, ο οποίος χτυπάει τα χέρια του για να υποδείξει την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να πηδήξουν. Θα πρέπει επίσης να τηρούν ένα λεπτό σιγής κατά τη διάρκεια των δοκιμών τους.

Εισιτήρια

Αν και έχουν ήδη πωληθεί 1,2 εκατομμύρια εισιτήρια, υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα, από μόλις 15 ευρώ. Παρά το σύστημα κλήρωσης και τις υψηλές τιμές, οι φάσεις πώλησης των εισιτηρίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, καθώς πωλήθηκαν σχεδόν 6,8 εκατομμύρια εισιτήρια. Αν δεν είχατε την τύχη να αποκτήσετε ένα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι αυτόματα απρόσιτοι για εσάς, καθώς υπάρχει ακόμα το εκδοτήριο εισιτηρίων για , με τιμές που φαίνεται να είναι πολύ πιο συνηθισμένες, και χωρίς κλήρωση.

Μη συμμετοχή αθλητών με σύνδρομο down

Ακόμη πιο περίπλοκο είναι το γεγονός ότι οι αθλητές με σύνδρομο Down αποκλείονται εντελώς από τους αγώνες, παρά τη θεωρητική δυνατότητα συμμετοχής τους. Σύμφωνα με τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC), αυτή η αναπηρία δυσχεραίνει τη συμμετοχή τους λόγω των υψηλών κριτηρίων απόδοσης.

Αθλητές που θα συμμετάσχουν

Φέτος στο Παρίσι, 11.000 αθλητές συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και 4.400 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Μόνο το 9% των σταθμών του μετρό προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία... Καθυστερήσεις, ελλείψεις νέων γραμμών, ελλείψεις προσωπικού - το μετρό απέχει πολύ από το να είναι ευχάριστη η χρήση του σε καθημερινή βάση και η εισροή τουριστών το επόμενο καλοκαίρι δεν καθησυχάζει τους χρήστες σχετικά με την ικανότητα των μέσων μεταφοράς να παρέχουν συνδέσεις μεταξύ των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Αλλά η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για τα άτομα με αναπηρία, καθώς μόνο το 9% των σταθμών είναι προσβάσιμο και 22 από τους 26 δημόσιους ανελκυστήρες είναι εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με την Le Parisien.

Το πιο βιώσιμο Ολυμπιακό χωρίο στην ιστορία

Το Ολυμπιακό Χωριό που φτιάχτηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες-Παραολυμπιακους Αγώνες «Παρίσι 2024» σχεδιάστηκε για να είναι πιο βιώσιμο από οποιοδήποτε άλλο Ολυμπιακό Χωριό στο παρελθόν. Θα παρέχει 16.000 κρεβάτια και 40.000 γεύματα σε Παραολυμπιονίκες, οι οποίοι θα μπορούν να προπονηθούν εντός 20 λεπτών το πολύ από τον χώρο διαμονής τους και θα μπορούν να αγωνιστούν για τα Ολυμπιακά μετάλλια μέσα σε 30 λεπτά από το σημείο που κοιμούνται.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.