Ο πρώτος προπονητής του Μίλτου Τεντόγλου, Βαγγέλης Παπανίκος, μίλησε στο Metropolis 95,5 FM και την εκπομπή «Στη Σέντρα» για την τεράστια επιτυχία του χρυσού Ολυμπιονίκη. Όπως αποκάλυψε ανακάλυψε… καρμικά τον Τεντόγλου που έκανε παρκούρ με τους φίλους του και παρ’ ότι ξεκίνησε αργά κατάφερε να διακριθεί λόγω προσόντων, ευφυίας και ταλέντου.
Αναλυτικά όσα δήλωσε:
Για τα συναισθήματα από την τεράστια επιτυχία του Τεντόγλου:
«Είμαστε… απογειωμένοι με τον Μίλτο από χαρά. Το έχει συνήθεια τελευταία να «χτυπάει» στο τέλος των αγώνων. Και στο Μονακό το ίδιο πράγμα έγινε. Θέλει να μας δημιουργεί ένταση και… καρδιακά επεισόδια. Του έγραψα σε μήνυμα ότι πρέπει να «χτυπάει» από το πρώτο άλμα πλέον. Δεν μου απάντησε ακόμη. Καταλαβαίνετε τι γίνεται με δημοσιογράφους, κοντρόλ και όλα αυτά…».
Για την απλότητά του και τις δηλώσεις του:
«Είναι ο τρόπος που επικοινωνεί. Έχουν ιδιαίτερο τρόπο. Ταιριάζουν πολύ με τον Πομάσκι, σαν χαρακτήρες και σαν νοοτροπία. Γι’ αυτό έχουν αποτελέσματα. Αν δεν πήγαιναν μαζί, δεν θα είχαμε αυτή την επιτυχία».
Για το ότι τον ανακάλυψε πριν από χρόνια:
«Είναι μια ιδιαίτερη ιστορία… Καρμικά τον βρήκαμε, έκανε επιτυχίες, πήγαμε στην Ολυμπιάδα το 2016. Κάποια στιγμή έπρεπε να κάνει τον κύκλο του, σπούδασε στην Αθήνα και ήρθε σε συνεννόηση με την Ομοσπονδία, βρήκε τον Πομάσκι και το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο».
Για το πώς διέκρινε πως έχει ταλέντο ο Τεντόγλου:
«Ο Μίλτος ήρθε σε μεγαλύτερη ηλικία στο Στίβο. Στα 15 του. Έκανε αθλητισμό, έκανε παρκούρ με τους φίλους του. Συναντηθήκαμε στο γήπεδο, είδα τα προσόντα του. Προσπάθησα να τον πείσω να μείνει στις προπονήσεις. Πήγε στη Γερμανία στον πατέρα του. Του άρεσε να κάνει προετοιμασία μ’ εμάς, τον κερδίσαμε… Το πρώτο του άλμα όπου είχε πάρει λίγα μέτρα φόρα ήταν 5.50. Για εκείνη την ηλικία ήταν καταπληκτικό. Από το παρκουρ ερχόταν άλλωστε. Στα 6.40 είχε πρώτη διάκριση Παμπαίδων και μετά άρχισε να εκτοξεύεται κάθε χρόνο».
Για τον χαρακτήρα του:
«Είναι ευφυής για να ξεχωρίσει. Πολύ χαρισματικός όχι μόνο στον αθλητισμό και στη ζωή. Στο μουσικό σχολείο πήγαινε. Ότι κι αν έκανε θα το έκανε καλά. Παίζει μπουζούκι. Ευτυχώς τον κέρδισε ο στίβος».
Για το αν μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο:
«Αν συγκρίνουμε ότι έχει μικρή προπονητική ηλικία, είναι μόλις 23, έχει εμπειρία και έχει γίνει συλλέκτης μεταλλίων, γιατί να μην ευελπιστούμε σε κάτι ακόμη καλύτερο; Αν είναι υγιής που το εύχομαι, μπορεί να μας δώσει κι άλλες χαρές».
Για τις θυσίες του και τη στήριξη που πρέπει να υπάρξουν από την Πολιτεία:
«Αυτό είναι πλέον δεδομένο. Πρέπει να πάρουν άμεσα μέτρα. Όλα τα προνόμια κόπηκαν. Ο δρόμος των παιδιών έγινε δυσκολότερος. Τα οικονομικά τους είναι πενιχρά. Καμία σχέση με το ποδόσφαιρο ή στο μπάσκετ και το τένις. Πρέπει να σκύψει πάνω η Πολιτεία. Οι δήμοι να ενισχύουν τα σωματεία και τους αθλητές. Ο Μίλτος πήρε παγκόσμια νίκη, πήρε μεταγραφή στην Κηφισιά γιατί δεν μπορέσαμε σαν νομός να τον στηρίξουμε οικονομικά. Και η ίδια η Ομοσπονδία πρέπει να διαφημίσει το προϊόν, τον αθλητή. Να έρθουν παιδιά στον αθλητισμό. Έχουμε πάρει διαφορετικά πρότυπα. Ο Μίλτος όταν είχε γυρίσει από τη νίκη στο Τορούν, είπε πως δεν έχουμε την ανάλογη βοήθεια. Κάτι πρέπει να γίνει. Να ενισχύει η Πολιτεία τα παιδιά. Όχι μόνο τους πρωταθλητές. Και τα νεαρά παιδιά. Κανένας δεν ξεκίνησε έτσι. Οι αθλητές έχουν αυξημένες απαιτήσεις στην καθημερινότητά τους απ’ όλους εμάς».
Για το κλίμα στα Γρεβενά:
«Ο Δήμος έκανε οργανωμένα εκδήλωση με γιγαντοοθόνη στο πάρκο των μανιταριών. Βγήκαμε όλοι στο δρόμο και πανηγυρίσαμε. Είναι τιμητικό να έχεις Ολυμπιονίκη σε μια τέτοια πόλη».