ΠΑΟΚ VS Άρης: Το «απωθημένο» του Κωνσταντέλια και η υπεροχή του Μανού

Κωστής Παναγιώτου29 Σεπτεμβρίου 2024

ΠΑΟΚ και Άρης διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην Τούμπα (29//9, 20:30, Live Metrosport.gr – Metropolis 95.5), στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής της Stoiximan Super League, και το MetroAnalysis συγκρίνει τις επιδόσεις των Γιάννη Κωνσταντέλια και Μανού Γκαρθία.

Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου συνεχίζει αήττητη και πρωτοπόρος την πορεία της στο πρωτάθλημα, έχοντας πέντε νίκες και μια ισοπαλία. Στην άλλη πλευρά οι "κίτρινοι" του Άκη Μάντζιου προέρχονται από τη σπουδαία νίκη κόντρα στον Ολυμπιακό και θέλουν να συνεχίσουν σε υψηλές πτήσεις.

  • Το MetroAnalysis συγκρίνει τις επιδόσεις των Κωνσταντέλια και Γκαρθία στην Stoiximan Super League, ενώ βάζει στο τραπέζι το «απωθημένο» του Ντέλια κόντρα στον Άρη.

Η υπεροχή του Ισπανού και η βραχεία κεφαλή του Έλληνα

Ο Κωνσταντέλιας έχει πάρει φανέλα βασικού στα τέσσερα από τα πέντε παιχνίδια του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα, με τον 21χρονο άσο να μένει σε ρηχά νερά, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει σημειώσει ούτε γκολ, ούτε ασίστ.

Ο διεθνής μεσοεπιθετικός προέρχεται από την πιο παραγωγική σεζόν στην καριέρα του, αλλά στο ξεκίνημα της φετινής δεν έχει καταφέρει να πιάσει τα στάνταρ της περασμένης χρονιάς, ψάχνοντας ακόμη την εμφάνιση που θα του δώσει ώθηση.

Στο άλλο στρατόπεδο ο Μανού προέρχεται από την κορυφαία φετινή του εμφάνιση, σημειώνοντας ένα γκολ και μια ασίστ στην εντός έδρας επικράτηση του Άρη επί του Ολυμπιακού.

Η έλευση του Σιφουέντες και Μόντσου έχουν απελευθερώσει τον Ισπανό, δίνοντας του την ευκαιρία να μένει ψηλά στο γήπεδο, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να βρίσκεται κοντά στην αντίπαλη περιοχή.

Οι επιδόσεις των δύο δεκαριών στην Stoiximan Super League:

Ανά αγώνα

Κωνσταντέλιας

Γκαρθία

Ενέργειες με τη μπάλα

41.0

53.2

Πάσες

22.2 (81%)

30.6 (83%)

Πάσες στην επίθεση

16.8 (75%)

20.4 (76%)

Πάσες-κλειδιά

0.2

1.4

xA

0.05

0.10

Τελικές (εντός εστίας)

2.4 (0.8)

1.6 (0.8)

xG

0.11

0.09

Κερδισμένες μονομαχίες

3.2 (44%)

6.0 (55%)

Ντρίμπλες

1.0 (45%)

2.0 (63%)

Η πρώτη μεγάλη διαφορά, που παρατηρούμε στις επιδόσεις των δύο άσων, είναι στη δημιουργία, με τον Μανού να έχει 1.4 πάσες-κλειδιά (πάσες που καταλήγουν σε τελική), έναντι 0.2 του Κωνσταντέλια.

Επίσης, ο Ισπανός έχει περισσότερες ενέργειες με τη μπάλα, καθώς όπως μπορείτε να δείτε στο Heatmap των δύο ποδοσφαιριστών, ο Γκαρθία κινείται σε περισσότερους χώρους από τον Κωνσταντέλια, οποίος σπάνια κατεβαίνει κάτω από τη μεσαία γραμμή.

Ο 21χρονος άσος του ΠΑΟΚ υπερέχει ελάχιστα στην απειλή με 0.11 xG ανά αγώνα (2.4 τελικές ανά αγώνα), έναντι 0.09 (1.6 τελικές ανά αγώνα) του μεσοεπιθετικού του Άρη.

Το εντυπωσιακό με τον Μανού είναι το γεγονός ότι είναι στην πρώτη τριάδα σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες για τον Άρη, καθώς είναι τρίτος στις τελικές και στις πάσες-κλειδιά, ενώ είναι δεύτερος στις κερδισμένες μονομαχίες και πρώτος στις επιτυχημένες ντρίμπλες.

Το «απωθημένο» του Ντέλια κόντρα στον Άρη

Στις 12 Μαΐου του 2021 ο Γιάννης Κωνσταντέλιας πραγματοποίησε την πρώτη του συμμετοχή σε ντέρμπι, στην εκτός έδρα αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό, για την προτελευταία αγωνιστική των playoffs.

Από τότε μέχρι σήμερα ο 21χρονος άσος μετράει 35 συμμετοχές (βασικός ή αλλαγή) σε αγώνες με τους Big-5, 12 παιχνίδια κόντρα στον Παναθηναϊκό, 9 ματς απέναντι στην ΑΕΚ, 7 αγώνες κόντρα στον Ολυμπιακό και ισάριθμες αναμετρήσεις απέναντι στον Άρη.

Ωστόσο, ο Ντέλιας κόντρα σε ένα από τους τέσσερις μεγάλους δεν έχει συμμετοχή σε γκολ, είτε σκοράροντας, είτε δίνοντας την τελική πάσα. Αυτή η ομάδα είναι ο Άρης.

Βέβαια, στην τελευταία αναμέτρηση της περσινής σεζόν το γκολ, που έδωσε τον τίτλο στον ΠΑΟΚ, ξεκίνησε από την εντυπωσιακή ενέργεια του νεαρού άσου, οποίος πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και στη συνέχεια ο Τάισον έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Κουέστα, μετά από την πάσα του Μπράντον Τόμας.

Η απόδοση των δύο άσων αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του αποτελέσματος, καθώς η ποιότητα τους μπορεί να γείρει την πλάστιγγα από τη μία ή από την άλλη πλευρά. Ποιος θα τα καταφέρει; Η απάντηση απόψε...εντός των τεσσάρων γραμμών.

Data: SofaScore

Photo credits: Γιάννης Χαλκίτης

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.