ΠΑΟΚ: Το success story του Τσιντέρα Ετζούκε (vids)

Χρύσανθος Δοβλέτογλου11 Ιουνίου 2024

Ο ΠΑΟΚ φορτσάρει για να κλείσει τα ανοιχτά μεταγραφικά ζητήματα και να παρουσιαστεί πανέτοιμος στα προκριματικά του Champions League, με στόχο την συμμετοχή του για πρώτη φορά στην τελική φάση της διοργάνωσης

Ο Νιγηριανός εξτρέμ, Τσιντέρα Ετζούκε, είναι δυνατά στο προσκήνιο για τον Δικέφαλο και το metrosport.gr κάνει focus στο παρελθόν του για να αναδείξει το who is who του ποδοσφαιριστή, στον οποίο έχει γίνει πρόταση για τριετές συμβόλαιο με 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το «μπαμ» στην καριέρα του

Μετά τις πολύ καλές εμφανίσεις που πραγματοποίησε με την Βαλερένγκα την διετία 2017-19, η Χέρενφεν έσπευσε να τον αποκτήσει. Η ολλανδική ομάδα έχει αναπτύξει έναν μηχανισμό για να λιγοστέψει τις πιθανότητες αποτυχίας στις μεταγραφές, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό δεδομένων, βίντεο και live scouting. Σύμφωνα με τον τότε τεχνικό διευθυντή, Γκέρι Χάμστρα, αυτή η διαδικασία βοηθάει σημαντικά το τμήμα «ανίχνευσης» ποδοσφαιριστών.

Έτσι, η Χέρενφεν το καλοκαίρι του 2019 οδηγήθηκε στον Ετζούκε, έναν εξτρέμ ικανότατο στο να εκτελεί γρήγορες μεταβάσεις στην επίθεση και σε μια ηλικία που επέτρεπε στην ολλανδική ομάδα να τον πουλήσει στο μέλλον. Ο επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ, Κάρελ Μπράντσμα, βρήκε τον Ετζούκε στη βάση δεδομένων του SciSports και εντυπωσιάστηκε από το γεγονός ότι όλα τα... κουτάκια που συνόδευαν το όνομά του ήταν τσεκαρισμένα. Αυτή ήταν η αρχή ενός success story.

Μακροπρόθεσμος στόχος της Χέρενφεν είναι η εύρεση παικτών με υψηλές δυνατότητες που θα μπορούσαν να φέρουν στη συνέχεια στα ταμεία πολλά χρήματα, για να δυναμώνει ο σύλλογος χρόνο με τον χρόνο την πρώτη ομάδα.

Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, την ποδοσφαιρική πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης του SciSports, το τμήμα σκάουτινγκ του ολλανδικού συλλόγου μπόρεσε να σαρώσει κάθε χώρα και να ανακαλύψει τους παίκτες που ταίριαζαν στα θέλω του. Στην περίπτωση του Ετζούκε, η Χέρενφεν έψαχνε για έναν εξτρέμ με την ικανότητα στο ένας εναντίον ενός, που, μάλιστα, θα είχε την δυνατότητα στο μέλλον να τον παραχωρήσει. Με αυτά τα κριτήρια, τράβηξε πάνω του τα βλέμματα και άνοιξε γι' αυτόν η πόρτα του ολλανδικού πρωταθλήματος.

Ήταν η εξαίρεση σε ένα καλοκαίρι που είχε αποφασιστεί 

να μην αγοραστούν παίκτες εκτός ΕΕ

Λόγω οικονομικών δυσκολιών, το 2018 η διοίκηση της Χέρενφεν αποφάσισε να μην αγοράσει παίκτες εκτός ΕΕ. Αφού, όμως, αναλύθηκε ο Ετζούκε συμφώνησαν να κάνουν μια εξαίρεση, ελπίζοντας ότι ο Νιγηριανός θα άξιζε τα χρήματα, τον χρόνο και τον κόπο τους.

Και αυτός δεν τους απογοήτευσε. Είχε άμεσα εντυπωσιακή αύξηση της απόδοσής του και, μάλιστα, σε ένα πρωτάθλημα με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας από το νορβηγικό. 

Η ιστορία επιτυχίας του Ετζούκε στη Χέρενφεν δεν πέρασε απαρατήρητη. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας πλήρωσε 12 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της και το καλοκαίρι του 2020 και μετακόμισε στη Ρωσία.

Παίκτης της χρονιάς μόλις την πρώτη του σεζόν στην ΤΣΣΚΑ-Ο νέος Οκότσα;

Ο Τσιντέρα Ετζούκε έκανε άμεσα αισθητή την παρουσία του στην ΤΣΣΚΑ με τον φαντεζί τρόπο παιχνιδιού του και κέρδισε με το καλημέρα το βραβείο του παίκτη της χρονιάς, «φωνάζοντας» ότι θα μπορούσε να ανταποκριθεί και στις απαιτήσεις της Εθνικής Νιγηρίας. Ήταν έτοιμος να γίνει ο «μαέστρος» των «Αετών».

Πολλοί στην πατρίδα του είχαν αρχίσει, ήδη, να μιλούν για τον νέο Τζέι Τζέι Οκότσα, καθώς ενθουσίαζε με την αυτοπεποίθησή του με την μπάλα καθώς ντρίπλαρε τους αντιπάλους. Μπορούσε, επίσης, να υποδεχτεί τέλεια την μπάλα ανάμεσα σε δύο αντιπάλους, να τους κάνει τη ζωή δύσκολη και μετά να βρει κάποιον συμπαίκτη του με πάσα ακριβείας! Ξεχώριζε, ακόμη, για την ικανότητα του να μαρκάρει σε φάση άμυνας και τα ατελείωτα τρεξίματά του στη μεσαία γραμμή.


Κάποιοι, βέβαια, κατηγόρησαν τον Ετζούκε ότι έκανε κατάχρηση της ντρίμπλας και ότι έπαιζε περισσότερο για το θέαμα και λιγότερο για την ουσία.

Αγωνίζεται, κυρίως, ως αριστερός εξτρέμ, αλλά έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός δεκαριού-πλέι μέικερ. Ο Οκότσα δεν ξεκίνησε την καριέρα του ως Νο 10. Στο ξεκίνημα του στην Ενούγκου Ρέιντζερς έπαιζε ως δεξιός εξτρέμ, ακολουθώντας τον μεγαλύτερο αδελφό του Εμμάνουελ Οκότσα. Στην πορεία οι ανάγκες τον έφεραν στον άξονα.

Τις δύο τελευταίες χρονιές, ο Ετζούκε δόθηκε δανεικός από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας σε Χέρτα και Αντβέρπ, με την φανέλα της οποίας πραγματοποίησε γεμάτη χρονιά με 39 συμμετοχές, πέντε γκολ και έξι ασίστ και, πλέον, αναζητά τον σύλλογο που θα του δώσει την ευκαιρία να ξεδιπλώσει ξανά το ταλέντο του. Ίσως, αυτός να είναι ο ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.