ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΟΚ: Τι έκανε κόντρα σε ομάδες-χώρες που θα βρει στο Europa League

Metrosport Team30 Αυγούστου 2024

Είχε «κέφια» η κληρωτίδα για το μίνι πρωτάθλημα του Europa League. Πιο συγκεκριμένα, ο ΠΑΟΚ θα ταξιδέψει σε Αγγλία (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Τουρκία ( Γαλατάσαραϊ), Ισπανία (Ρεάλ Σοσιεδάδ) και Λετονία (Ρίγας Σκόλα), ενώ θα υποδεχτεί δυο ομάδες από την Τσεχία (Σλάβια Πράγας-Βικτόρια Πλζεν), μια από Ρουμανία (Στεάουα Βουκουρεστίου) και μια από Ουγγαρία (Φερεντσβάρος).

EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΜΑΜΙΚΟΝΙΑΝ

Η μοναδική ομάδα, που έχει παρελθόν με τον ΠΑΟΚ, είναι η Σλάβια Πράγας του Χρήστου Ζαφείρη. Ο Δικέφαλος, όμως, έχει αγωνιστεί συνολικά 32 φορές με ομάδες που βρίσκονται στα ίδια Πρωταθλήματα με τους μελλοντικούς του αντιπάλους. Έχει κοντραριστεί 12 φορές με Ισπανούς, έξι κόντρα σε Τσέχους, έξι με Άγγλους, τέσσερις φορές απέναντι σε Ούγγρους, τρεις με Τούρκους και μια φορά με αντίπαλο, με ομάδα της Ρουμανίας.

  • Τέλος, η αναμέτρηση με τη Ρίγας Σκόλα θα είναι η πρώτη κόντρα σε Λετονούς όσον αφορά την ιστορία του Δικέφαλου.

Ισπανία: Μπαρτσελόνα, Σεβίλλη, Ατλέτικο Μαδρίτης, Βιγιαρεάλ και Γρανάδα

Ο ΠΑΟΚ Θα ταξιδέψει στο «Aνοέτα» για να αντιμετωπίσει την ισχυρή, Ρεάλ Σοσιεδάδ. Αυτή θα είναι η 13η αναμέτρηση του Δικέφαλου κόντρα σε ομάδες της Ισπανίας. Ο ΠΑΟΚ στα προηγούμενα 12 παιχνίδια μετρά τρεις νίκες, πέντε ισοπαλίες και τέσσερις ήττες, με γκολ 11 υπέρ και 20 κατά.

Το 1975 έκανε μια από τις μεγαλύτερες νίκες μέχρι σήμερα κόντρα στην Μπαρτσελόνα (1-0), αλλά γνώρισε τη βαριά ήττα 6-1 στη ρεβάνς. Επίσης, το 1982 ο ΠΑΟΚ βρήκε μπροστά του την Σεβίλλη, την κέρδισε στην Τούμπα με 2-0, αλλά έχασε 4-0 στην Ανδαλουσία. Το 1990 ο Δικέφαλος είχε την ευκαιρία για... άτυπη εκδίκηση, αλλά οι «Σεβιγιάνοι» πήραν την πρόκριση στην Τούμπα, στη διαδικασία των πέναλτι (3-4) μετά από δυο παιχνίδια που έληξαν στο 0-0.

Το 1997 οι ασπρόμαυροι αγωνίστηκαν εις διπλούν με την Ατλέτικο Μαδρίτης σε «χορταστικά» παιχνίδια. Στη Θεσσαλονίκη το ματς έληξε 4-4, με το εκπληκτικό γκολ του Βιέρι και στην Ισπανία οι «ροχιμπλάνκος» επικράτησαν με 5-2.

Το 2010, ο ΠΑΟΚ βρήκε μπροστά του τη Βιγιαρεάλ. Το «κίτρινο υποβρύχιο» πήρε τη νίκη στο πρώτο ματς με 1-0, με τον Δικέφαλο να απαντά με τον ίδιο τρόπο στη Τούμπα με κεφαλιά σήμα κατατεθέν του Βιεϊρίνια. Το 2020 ήταν η σειρά της Γρανάδα, που έγινε έτσι η πέμπτη ομάδα της Ισπανίας, την οποία αντιμετώπισε ο ΠΑΟΚ. Τα δυο παιχνίδια δεν τα θυμάται κανείς, καθώς σε 180 λεπτά δεν υπήρξε κάποιο τέρμα.

Τσεχία: Πρίμπραμ, Σλάβια Πράγας και Σλόβαν Λίμπερετς

Από εκεί και πέρα; Οι Τσέχοι... Το 2001 ήταν η πρώτη μονομαχία του ΠΑΟΚ κόντρα σε ομάδας της Τσεχίας. Στο διάβα του, βρήκε την Πρίμπραμ και την «σμπαράλιασε» με 6-1, ενώ στη ρεβάνς το ματς ήρθε ισόπαλο 2-2.

Σήμερα, η τότε αντίπαλος βρίσκεται στην τρίτη κατηγορία της χώρας. Την αμέσως επόμενη σεζόν ο Δικέφαλος αντιμετώπισε τη Σλάβια Πράγας, ομάδα που θα βρει μπροστά του και τη φετινή χρονιά. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε 1-0 στη Τούμπα, αλλά ηττήθηκε με 4-0 εκτός έδρας.

Το 2016 ο ΠΑΟΚ έπαιξε δύο φορές με τη Σλόβαν Λίμπερετς και την κέρδισε ισάριθμες. Στο ματς της Τσεχίας νίκησε 2-1 με ανατροπή, σε μια από τις τελευταίες παραστάσεις του αγαπημένου, Στέφανου Αθανασιάδη, ενώ στο ματς της Θεσσαλονίκης κέρδισε με 2-0.

Αγγλία: Άρσεναλ, Τσέλσι και Τότεναμ

Ο ΠΑΟΚ θα πάει στο «νησί» για να αγωνιστεί κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο «Θέατρο των ονείρων». Αυτή θα είναι η έβδομη φορά, που θα παίξει με ομάδα της Αγγλίας και η πρώτη με ομάδα εκτός Λονδίνου. Σε ένα Λονδίνο, όπου ο Δικέφαλος έχει γράψει δύο φορές ιστορία.

Το 1997 μετά τη νίκη 1-0 στη Τούμπα επί της Άρσεναλ, ο Δικέφαλος του Βορρά πήρε το «Χ» (1-1) και «πέταξε» εκτός διοργάνωσης το σύνολο του Αρσέν Βενγκέρ. Το 2011, ο ΠΑΟΚ ήρθε ισόπαλος 0-0 με την Τότεναμ στην Ελλάδα και επικράτησε (με 10 παίκτες από το 30΄) 2-1 μέσα στο Λονδίνο!

Τη χρονιά του double, ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με την Τσέλσι. Οι λονδρέζοι κέρδισαν με 1-0 στη Τούμπα και 4-0 στην Αγγλία, ενώ μετέπειτα κατέκτησαν και τον τίτλο του Europa League.

Ουγγαρία: Βίντι και Ντέμπρετσεν

Στον ίδιο όμιλο που είχε κληρωθεί με την Τσέλσι, ο ΠΑΟΚ, βρέθηκε και η Βίντι. Οι Μαγυάροι κέρδισαν δυο φορές τον Δικέφαλο, 1-0 στην Ουγγαρία και 2-0 στην Ελλάδα. Το 2003 ήταν η πρώτη μονομαχία των «ασπρόμαυρων» με Ούγγρους. Τότε έπαιξε δυο φορές με την Ντέμπρετσεν και δεν κατάφερε να κερδίσει, καθώς το ματς της Τούμπας έληξε 1-1 και η ρεβάνς 0-0.

Τουρκία: Φενέρμπαχτσε και Μπεσίκτας

Η αρχή με την γειτονική χώρα έγινε το 2010, τότε ο ΠΑΟΚ επικράτησε 1-0 επί της Φενέρμπαχτσε στην Τούμπα και «άλωσε» την πόλη με το πανέμορφο γκολ του Μουσλίμοβιτς. Το δεύτερο ματς έληξε 1-0 υπέρ των Τούρκων και πήγε στην παράταση, εκεί έγραψε το δικό του «ΕΠΟΣ» ο Δικέφαλος.

Το τρίτο και τελευταίο παιχνίδι κόντρα σε Τούρκους έγινε το 2020. Τότε εξαιτίας του Covid-19 οι προκριματικοί ήταν νοκ-άουτ και ο ΠΑΟΚ κέρδισε στην «άδεια» Τούμπα 3-1 την Μπεσίκτας, στο παιχνίδι που «συστήθηκε» στο κοινό ο Χρήστος Τζόλης.

Ρουμανία: Ραπίντ Βουκουρεστίου

Πριν από την αναμέτρηση με τη Στεάουα, ο ΠΑΟΚ είχε παίξε με την άλλη δύναμη της πρωτεύουσας, τη Ραπίντ Βουκουρεστίου. Το 2005 οι όμιλοι του UEFA ήταν με πέντε ομάδες και μόλις ένα παιχνίδι κόντρα σε κάθε μια. Αυτό με τους Ρουμάνους έτυχε να είναι εκτός έδρας για τους «ασπρόμαυρους» που ηττήθηκαν 1-0.

  • Η Ρίγας Σκόλα θα είναι η πρώτη ομάδα από την Λετονία που αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ.
  • Ο απολογισμός για τους «ασπρόμαυρους» είναι 32 παιχνίδια, 11 νίκες, 11 ισοπαλίες και 10 ήττες με γκολ 34 υπέρ, 42 κατά.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.