ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός: Τάισον και Τετέ θα θυμηθούν εποχές Σαχτάρ στην Τούμπα

Παναγιώτα Χαλκιά14 Σεπτεμβρίου 2024

Οι προβολείς θα ανάψουν και η Τούμπα θα υποδεχθεί το ντέρμπι της τέταρτης αγωνιστικής της Super League ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό. Η συνάντηση των δυο ομάδων θα είναι μια ευκαιρία να συναντηθούν ξανά δυο παλιοί γνώριμοι.

Τάισον και Τετέ θα βρεθούν ξανά στο ίδιο γήπεδο αλλά με διαφορετικές φανέλες. Οι δυο τους συνυπήρξαν κατά την περίοδο που αγωνιζόταν στη Σαχτάρ και, μάλιστα, είχαν αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στους φίλους του ουκρανικού συλλόγου αφού αμφότεροι πρόσφεραν γκολ και θέαμα.

Από το 2019, όταν ο Τετέ εντάχθηκε στην ομάδα, μέχρι το 2021, που ο Τάισον αποχώρησε, οι δύο Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές βρέθηκαν πολλές φορές στην ίδια ενδεκάδα. Αγωνίζονταν και οι δύο ως εξτρέμ, συνήθως στις πτέρυγες, και συνεισέφεραν σημαντικά στην επίθεση της Σαχτάρ, ειδικά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.


Η συνεργασία τους στο γήπεδο ήταν αρκετά αποτελεσματική καθώς από τη μια, ο Τάισον αξιοποιώντας την εμπειρία του βοηθούσε στη δημιουργία των φάσεων και δεν έχανε την ευκαιρία να καθοδηγεί και να συμβουλεύει τον Τετέ, που από την άλλη πλευρά, έδειχνε το ταλέντο και την ταχύτητά του. Οι δυο τους κατάφεραν να προσφέρουν δυναμικές επιδόσεις στην επίθεση της ομάδας.

Έχουν συνυπάρξει σύμφωνα με το transfermarkt, σε 52 παιχνίδια και η παραγωγικότητα τους ήταν ιδιαίτερα υψηλή καθώς ο Τετέ κατέγραψε 12 γκολ και οχτώ ασίστ ενώ ο Τάισον 11 τέρματα και 12 ασίστ. Μπορείτε να δείτε εδώ ένα από τα τέρματα που συνεργάστηκαν

Αμφότεροι έχουν το δικό τους ρόλο σε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό αντίστοιχα και προσθέτουν στο ελληνικό πρωτάθλημα ποιότητα και θέαμα. Ο Τάισον έχει αποδειχθεί ένα πολύτιμο γρανάζι για την επιθετική γραμμή του Δικεφάλου και έχει σημειώσει καθοριστικά γκολ βοηθώντας την ομάδα να πετύχει τους στόχους της ενώ ο Τετέ έκανε μια δυναμική εκκίνηση με το «τριφύλλι».


Τάισον: Ευελιξία, διορατικότητα και ηγεσία

Ο Τάισον Μπαρσέλος Φρέντα, γνωστός απλά ως Τάισον, συνδυάζει την τεχνική ικανότητα και την εμπειρία με την πνευματική δύναμη και την ηγεσία. Ο τρόπος με τον οποίο ελέγχει την μπάλα είναι εντυπωσιακός και του δίνει τη δυνατότητα να ανταπεξέρχεται ακόμα και όταν βρίσκεται υπό πίεση ενώ διαθέτει και εξαιρετική ικανότητα στις πάσες.

Μπορεί να προσαρμόζεται σε διάφορες επιθετικές θέσεις. Αν και η φυσική του θέση είναι ως ακραίος επιθετικός, έχει παίξει και ως επιθετικός μέσος ή δεύτερος επιθετικός. Διαθέτει. Επίσης, ικανότητα στο σκοράρισμα και στη δημιουργία φάσεων. Είναι ικανός να σκοράρει τόσο από μακρινή απόσταση όσο και μέσα στην περιοχή ενώ διαβάζει πολύ εύκολα το παιχνίδι, κάτι που του επιτρέπει να δίνει ασίστ και να δημιουργεί ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του.

Δεδομένου ότι διανύει το 36ο έτος της ηλικίας του και έχει αρκετές ευρωπαϊκές παραστάσεις, μπορεί να καθοδηγήσει τους συμπαίκτες του, να τους συμβουλέψει και να ηγηθεί όταν η μπάλα καίει.

Ήρθε στην Τούμπα τον Ιανουάριο του 2023 και έχει γίνει ένα πολύτιμο χαρτί στην τράπουλα του Ραζβάν Λουτσέσκου μετρώντας 76 συμμετοχές συνολικά, 13 γκολ και 17 ασίστ. Φέτος, έχει καταγράψει, ήδη, 416 λεπτά συμμετοχής και έχει σημειώσει τρία γκολ (Σάμροκ, Μάλμε (2)) και μια ασίστ.

Αναλυτικά οι συμμετοχές του μέχρι στιγμής τη φετινή σεζόν

24/07/24 ΠΑΟΚ – Μπάνια Λούκα 3-2 (90’)

31/07/24 Μπάνια Λούκα – ΠΑΟΚ 0-1 (61’)

06/08/24 Μάλμε – ΠΑΟΚ 2-2 (90’)

13/08/24 ΠΑΟΚ – Μάλμε 3-4 (49’)

22/08/24 ΠΑΟΚ – Σάμροκ Ρόβερς 4-0 (90’)

25/08/24 ΠΑΟΚ – Παναιτωλικός 2-0 (18’)

29/08/24 Σάμροκ – ΠΑΟΚ 0-2 (18’)


Τετέ: Διαθέτει ταχύτητα, ασίστ και γκολ

Ο Ματέους Καρντόσο Λέμος Μαρτίνς, γνωστός και ως Τετέ, είναι ένας δυναμικός, τεχνικά προικισμένος και ευέλικτος ποδοσφαιριστής. Ο συνδυασμός ταχύτητας, ντρίμπλας, σκοραρίσματος και αμυντικής συνεισφοράς τον καθιστούν έναν πολύτιμο παίκτη για κάθε ομάδα. Ως εξτρέμ διακρίνεται για τον άψογο έλεγχο της μπάλας, την ικανότητά του να ντριμπλάρει. Μπορεί να περνάει εύκολα τους αμυντικούς με γρήγορες προσποιήσεις και αλλαγές κατεύθυνσης. Το χαμηλό κέντρο βάρους του τού επιτρέπει να κάνει απότομες στροφές και να αλλάζει πορεία με ευκολία, στοιχεία που τον καθιστούν ένα διαρκή κίνδυνο.

Η ταχύτητα είναι από τα πιο σημαντικά προσόντα του είτε κάνει σπριντ για να δώσει μια σέντρα είτε διασχίζει το γήπεδο για να βρει ευκαιρία για σουτ. Ο Τετέ έχει εντυπωσιακή επιτάχυνση που του επιτρέπει να ξεφεύγει από αμυντικούς και να δημιουργεί χώρους για τον ίδιο ή τους συμπαίκτες του. Μπορεί να κινείται με ευχέρεια σε στενούς χώρους ενώ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός και στο ανοιχτό παιχνίδι όσο και ένας εναντίον ενός.

Παρότι αισθάνεται πιο άνετα στη δεξιά πτέρυγα, η ικανότητά του να προσαρμόζεται σε διάφορους επιθετικούς ρόλους τον μετατρέπει σε ένα πολύτιμο χαρτί για κάθε προπονητή. Μπορεί να αγωνιστεί τόσο στη δεξιά όσο και στην αριστερή πτέρυγα και έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα και ως επιθετικός μέσος όταν απαιτείται.

Ήρθε για να προσφέρει το κάτι παραπάνω στο αγωνιστικό κομμάτι, να αλλάξει τη μονοτονία της «πράσινης» μεσοεπιθετικής γραμμής κα να γίνει μια έξτρα επιλογή στα χέρια του Ντιέγκο Αλόνσο. Μια μερίδα φιλάθλων, ίσως, να μην κατάλαβε πόσο σημαντική ήταν αυτή η κίνηση αλλά ο Βραζιλιάνος εξτρέμ έχει φροντίσει με το «καλημέρα» να δείξει τις ικανότητες του στο χορτάρι.

Ο Τετέ μετρά, ήδη, οχτώ συμμετοχές και έχει κατορθώσει να στείλει την μπάλα στα δίχτυα τρεις φορές. Μετρά συνολικά 455’, εκ των οποίων δύο είναι μόλις τα καθαρά 90λεπτα ενώ αγωνίζεται κατά μέσο όρο 56’.

Έκανε το ντεμπούτο του την πρώτη ημέρα του Αυγούστου στην εκτός έδρας νίκη του Παναθηναϊκού με την Μπότεφ Πλόβντιβ για τα προκριματικά του Europa League μπαίνοντας ως αλλαγή στο 61ο λεπτό. Ακολούθησε η συμμετοχή στα παιχνίδια με τον Άγιαξ, όπου και σκόραρε το πρώτο του γκολ με την «πράσινη» φανέλα. Το δεύτερο τέρμα ήρθε στο εντός έδρας παιχνίδι με τη Λανς για τα προκριματικά του Conference League και το τρίτο στο εκτός έδρας ματς με την Καλλιθέα για το πρωτάθλημα της Super League.

Αναλυτικά οι μέχρι τώρα συμμετοχές του

01/08/24 Μπότεφ Πλόβντιβ – Παναθηναϊκός 0-4 (29’)

08/08/24 Παναθηναϊκός – Άγιαξ 0-1 (27’)

15/08/24 Άγιαξ – Παναθηναϊκός 13-12 στα πέναλτι (52’)

18/08/24 Παναθηναϊκός – Αστέρας Τρίπολης 0-1 (69΄)

22/08/24 Λανς – Παναθηναϊκός 2-1 (67’)

25/08/24 Παναθηναϊκός – Λεβαδειακός 1-0 (31’)

29/08/24 Παναθηναϊκός – Λανς 2-0 (90’)

01/09/2024 Καλλιθέα – Παναθηναϊκός 2-2 (90’)

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.