ΠΑΟΚ: Ο Εμπαγιέ Ντιάν έχει στο αίμα του το γκολ

Κωστής Παναγιώτου14 Ιουνίου 2023

Ο ΠΑΟΚ από την αρχή της μεταγραφικής περιόδου έχει ρίξει το βάρος στην εύρεση του στράικερ που θα αγωνιστεί στην κορυφή της επίθεσης, με σκοπό να λύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο "δικέφαλος" στο σκοράρισμα τα τελευταία χρόνια.

Όπως αποκάλυψε νωρίτερα το Metropolis 95.5 και η εκπομπή "Στη Σέντρα" ο ΠΑΟΚ βρήκε στο πρόσωπο του Εμπαγιέ Ντιάν, ο οποίος μένει ελεύθερος από την Φατίχ Καραγκιουμριούκ, τον εκλεκτό για την κορυφή της επίθεσής του.

Ο 31χρονος Σενεγαλέζος προέρχεται από μια εξαιρετική σεζόν με την τούρκικη ομάδα, όντας ο δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος, με 23 τέρματα σε 33 παιχνίδια. Η συγκεκριμένη επίδοσή του δεν είναι όμως η κορυφαία στην καριέρα του, καθώς πριν τέσσερα χρόνια είχε πετύχει 31 γκολ, βοηθώντας τη Γαλατασαράι να κατακτήσει το νταμπλ.

Από την 4η κατηγορία στη Γιουβέντους

Ο Ντιάν ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην τέταρτη κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος, με τη φανέλα της Μπρα, τη σεζόν 2012/13, και κανείς δεν περίμενε να κάνει τέτοιο άλμα στην καριέρα του.

Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του δεν πέρασαν απαρατήρητες από τις μεγάλες ομάδες της Ιταλίας, καθώς σημείωσε 23 τέρματα σε 29 αναμετρήσεις στη Lega Pro Seconda Divisione. Η Γιουβέντους του Αντόνιο Κόντε το καλοκαίρι του 2013 αποφασίζει να αποκτήσει τον Σενεγαλέζο, κάνοντας μια επένδυση για τον μέλλον.

Τελικά η θητεία του στους "μπιανκονέρι" δεν εξελίχθηκε όπως τη φανταζόταν, με αποτέλεσμα τον Αύγουστο του 2015 να αποχωρήσει από το Τορίνο, χωρίς να καταγράψει ούτε μια επίσημη συμμετοχή με τη φανέλα της Γιουβέντους.

Στην Τουρκία αναγεννήθηκε

Μετά την Ιταλία αγωνίστηκε στην Ουγγαρία (Ουίπεστ) και στην Κίνα (Τιαντζίν Τζινμέν Τάιγκερ), έχοντας συνολικό απολογισμό 23 τέρματα σε 61 αγώνες. Τον Γενάρη του 2018 ο Ντιάν επιστρέφει στην Ευρώπη, φορώντας τη φανέλα της Κασίμπασα.

Μάλιστα στο πρώτο του παιχνίδι με τη νέα του ομάδα, πέτυχε και το παρθενικό του γκολ, δίνοντας παράλληλα τους τρεις βαθμούς της νίκης στην Κασίμπασα, καθώς πέρασε ως αλλαγή στο 85ο λεπτό και τρία λεπτά αργότερα πέτυχε το νικητήριο τέρμα, απέναντι στην Αλάνιασπορ (3-2). Ολοκληρώνοντας τη χρονιά με 12 γκολ σε 17 αναμετρήσεις.

Την επόμενη σεζόν (2018/19) ήταν εκπληκτικός, πετυχαίνοντας το ένα γκολ μετά το άλλο. Στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος σκοράρει 20 φορές, σημειώνοντας γκολ στους 13 από τους 17 αγώνες του πρώτου μισού. Τον Ιανουάριο του 2019 η Γαλατασαράι, έχοντας εντυπωσιαστεί από τις εμφανίσεις του, βγάζει από τα ταμεία της 13 εκατομμύρια για τον αποκτήσει.

Ο Ντιάν αρπάζει την ευκαιρία από τα μαλλιά και σε 12 αναμετρήσεις με τη Γαλατά πετυχαίνει 10 τέρματα, βοηθώντας την ομάδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, κερδίζοντας και το βραβείο του πρώτου σκόρερ στην Τουρκία, με 30 γκολ (12 πέναλτι) σε 29 παιχνίδια.

Μάλιστα, στον τελικό του Κυπέλλου με την Ακίσασπορ, γίνεται ο άνθρωπος του αγώνα, καθώς κερδίζει πέναλτι στο 80ο λεπτό για την ισοφάριση (1-1) και πετυχαίνει και το τρίτο γκολ της Γαλατά (3-1).

Τα στατιστικά του Ντιάν τη σεζόν 2018/19 στη Super Lig:

Ανά αγώνα

Ενέργειες με τη μπάλα

27.6

Τελικές (εντός εστίας)

3.4 (1.6)

Πάσες

10.0 (69%)

Πάσες-κλειδιά

1.0

Ντρίμπλες

0.6 (63%)

Κερδισμένες μονομαχίες

5.4 (44%)

Τη σεζόν 2019/20 σίγουρα δεν θα ήθελε να τη θυμάται, καθώς παραχωρήθηκε δανεικός στην Κλαμπ Μπριζ, έχοντας ελάχιστο χρόνο συμμετοχής, αγωνιζόμενος μόλις σε 6 παιχνίδια του βελγικού πρωταθλήματος. Παρόλα αυτά, κατάφερε να πετύχει 4 γκολ.

Μετά το τέλος του δανεισμού του επιστρέφει στη Γαλατασαράι και στον πρώτο γύρο της σεζόν 2020/21 πετυχαίνει 9 τέρματα σε 15 αγώνες. Τον Ιανουάριο δίνεται εκ νέου δανεικός, αλλά αυτή τη φορά στη Γουέστ Μπρον, η οποία αγωνιζόταν στην Premier League. Σε 16 αναμετρήσεις σημείωσε μόλις 3 γκολ και το καλοκαίρι επιστρέφει πάλι στη Γαλατά.

Τη σεζόν 2021/22 υπέστη κάταγμα μηριαίου, με αποτέλεσμα να καταγράψει ελάχιστες συμμετοχές και το καλοκαίρι του 2022 να αποχωρήσει από την Γαλατασαράι, με την Καραγκιουμριούκ να γίνεται ο επόμενος σταθμός της καριέρας του.

Η σεζόν 2022/23 ήταν πολύ σημαντική για τον Εμπαγιέ Ντιάν, καθώς ήθελε να αποδείξει πως έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του. Οι εμφανίσεις το επέδειξαν και με το παραπάνω, σημειώνοντας τη δεύτερη πιο παραγωγική σεζόν στην καριέρα του, με 23 και 5 ασίστ σε 33 αναμετρήσεις.

Τα στατιστικά του Ντιάν τη σεζόν 2022/23 στη Super Lig:

Ανά αγώνα

Ενέργειες με τη μπάλα

25.2

Τελικές (εντός εστίας)

2.3 (1.3)

Πάσες

10.4 (69%)

Πάσες-κλειδιά

0.6

Ντρίμπλες

0.4 (52%)

Κερδισμένες μονομαχίες

3.7 (47%)


Data: SofaScore

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.