ΠΑΟΚ, Κωνσταντέλιας και Κουλιεράκης θα βγουν κερδισμένοι αν δεν βιαστούν...

Στέλιος Γρηγοριάδης01 Ιουνίου 2024

Όλοι γουστάρουμε να βλέπουμε τον Κωνσταντέλια στον ΠΑΟΚ και κανείς ΠΑΟΚτσής δεν θέλει να πουληθεί. Το ίδιο, προφανώς, ισχύει και για τον Κουλιεράκη. Ωστόσο, η εποχή των “φυλακισμένων” στην ίδια ομάδα παικτών, με τα υποχρεωτικά συμβόλαια οκταετίας και δωδεκαετίας ανήκει στο μακρινό παρελθόν. Στο παρελθόν ανήκουν επίσης η μηδαμινή ζήτηση Ελλήνων παικτών από ξένες ομάδες και η νοοτροπία των Ελλήνων παικτών που δίσταζαν να ξενητευτούν.

Δυστυχώς για τις ομάδες και τους οπαδούς τους, από τη στιγμή που ίσχυσε ο περίφημος “νόμος Μπόσμαν”, δεν υπάρχει Έλληνας ποδοσφαιριστής που να μη θέλει να δοκιμάσει την τύχη του σε μια ευρωπαική ομάδα, για να παίξει σε ένα ανώτερο από το ελληνικό Πρωτάθλημα, για να παίξει με καλύτερες προοπτικές σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση, για να απολαύσει μεγαλύτερη δόξα, αλλά και για να εισπράξει πολλά περισσότερα χρήματα. Κι από τη στιγμή που μένει ελεύθερος όταν λήγει το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με την ομάδα του, κανείς δεν έχει ούτε το δικαίωμα, ούτε και τη δυνατότητα να του “κόψει” τον δρόμο. Ο “νόμος Μπόσμαν” καθιέρωσε μια ακλόνητη συνθήκη εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ποδοσφαιριστών μέσω της “ελεύθερης διακίνησής” τους. 

Τι απομένει λοιπόν; Η ικανοποίηση της ομάδας που πουλάει ποδοσφαιριστή με τα οικονομικά ανταλλάγματα που θα εισπράξει. Αυτονόητο: Με συμφέρει; Τον πουλάω. Δεν με συμφέρει; Δεν τον πουλάω. Και προσπαθώ να τον ικανοποιήσω εγώ οικονομικά, με ένα καλύτερο συμβόλαιο, για να τον διατηρήσω “ζεστό” στο ρόστερ μου. Ισχύει για τον Κωνσταντέλια και κάθε Κωνσταντέλια. 

Μόνο που, όταν πρόκειται για εξαιρετικά ταλαντούχους παίκτες που έχουν τα φόντα να εξελιχθούν σε παικταράδες, τίθεται και ένα άλλο, πολύ σημαντικό ζήτημα: Η ομάδα που θα τον πουλήσει πρέπει πρώτα να ικανοποιηθεί αγωνιστικά και ύστερα οικονομικά. Να εισπράξει πρώτα την αγωνιστική προσφορά του για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια και ύστερα να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από την πώλησή του.

Με μόνο δύο σεζόν συμμετοχή στο ρόστερ του ΠΑΟΚ θα ήταν κρίμα να πουληθεί αυτό το καλοκαίρι ο “Ντέλιας”. Κανείς δεν περιμένει να γίνει... Κούδας ή Σαράφης και να αφιερώσει όλη την ποδοσφαιρική καριέρα του στον ΠΑΟΚ, αλλά και κανείς δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι τον χάρηκε μόνο δύο σεζόν και τώρα πρέπει να χαρεί γιατί ο ΠΑΟΚ θα τον πουλήσει και θα βάλει στα ταμεία του κάποια εκατομμύρια.

Πιστεύω ότι, ενόψει της πολύ πιθανής συμμετοχής του ΠΑΟΚ σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ και, μάλιστα, με το νέο format που θα ισχύει από φέτος σε όλες τις ευρωπαικές διοργανώσεις, θα είναι τεράστιο λάθος να πουληθεί ο Κωνσταντέλιας ή οποιοσδήποτε άλλος παίκτης αυτό το καλοκαίρι. Ο ΠΑΟΚ θα δώσει οκτώ αγώνες στον όμιλο (τέσσερις εντός και τέσσερις εκτός) με οκτώ διαφορετικούς αντιπάλους και αυτή θα είναι η καλύτερη βιτρίνα για να προβάλει όλους τους παίκτες του. Αφ' ενός θα μπορεί να επωφεληθεί αγωνιστικά από τη συμμετοχή τους, αφ ετέρου θα έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί πολύ περισσότερο οικονομικά κάποια στιγμή αργότερα, καθώς οι παίκτες θα έχουν την ευκαιρία να αυξήσουν κατά πολύ την αξία τους στο ευρωπαικό ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

Είναι πολύ απλό, κατά την άποψή μου, το πώς πρέπει να ενεργήσει ο ΠΑΟΚ. Εκείνο που κανείς μας δεν μπορεί να ξέρει είναι πώς θα σκεφτεί ο ίδιος ο Κωνσταντέλιας. Αν δελεαστεί από την προσφορά της Σάλτσμπουργκ για να πάρει πιο πολλά χρήματα, αλλά να παίξει στο αυστριακό Πρωτάθλημα και όχι σε ένα από τα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά, θα αδικήσει τον εαυτό του. Ωστόσο, αν επιμείνει να φύγει, ο ΠΑΟΚ θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Από τη μία πλευρά, θα πρέπει να ικανοποιηθεί απόλυτα οικονομικά για να τον παραχωρήσει κι από την άλλη, αν δεν ικανοποιηθεί, θα πρέπει να βρει τρόπο να τον… ξεαπογοητεύσει για να τον έχει ορεξάτο στην επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Αν δεν έρθει μια αστρονομική, για τα ελληνικά δεδομένα, πρόταση για τον “Ντέλια” και, μάλιστα, από αληθινά μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα, που να συμφέρει και τον ΠΑΟΚ και τον ίδιο, νομίζω ότι δεν θα είναι καλό να πουληθεί τώρα. Αυτός ο παίκτης, αλλά και ο Κουλιεράκης, κάθε μήνας που περνάει βελτιώνονται, ωριμάζουν, αποκτούν νέες εμπειρίες και η κοινή λογική λέει ότι θα συνεχίσουν να ανεβάζουν την αξία τους. Λίγη υπομονή δεν θα βλάψει κανέναν. Ο ΠΑΟΚ θα τον έχει τουλάχιστον και την επόμενη σεζόν και ο ίδιος θα μπορέσει να δείξει πολλά περισσότερα έτσι ώστε όταν γίνει η πώληση να βγουν άπαντες κερδισμένοι.

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.