ΠΑΟΚ: Αυτά είναι τα αστρονομικά ποσά που θα βάλει στα ταμεία του αν μπει στο League Stage

Metrosport Team04 Ιουνίου 2024

Ο ΠΑΟΚ έχει κλείσει για ακόμη μια χρονιά ραντεβού με την ιστορία του, προκειμένου να δει για πρώτη φορά το σεντόνι του Champions League να ανεμίζει στην Τούμπα Όλα αυτά όμως σε μια σεζόν που η ευρωπαϊκή διοργάνωση αλλάζει α και τα ποσά από την συμμετοχή στο League Stage είναι... αστρονομικά!

Το Champions League επανέρχεται με διαφορετική δομή και 36 ομάδες σ' ένα ενιαίο πρωτάθλημα, οκτώ αγωνιστικών (τέσσερα ματς εντός, τέσσερα εκτός) και δύο αντιπάλους από κάθε γκρουπ δυναμικότητας.

Ο ΠΑΟΚ θα συμμετάσχει στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League και ονειρεύεται να βρεθεί στο League Stage. Ένα όνειρο, το οποίο συνδυάζεται με τεράστια οικονομικά οφέλη. Η UEFA μαζί με την αλλαγή του φορμάτ στις τρεις διοργανώσεις της, έχει αποφασίσει να ανοίξει και την... οικονομική κάνουλα. Έτσι, τα έσοδα είναι πλέον ακόμη πιο μεγάλα.

Τα εγγυημένα ποσά και αυτά που εξαρτώνται από την απόδοση

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφει το Sport24, μία ομάδα μονάχα από την συμμετοχή της στο League Stage του Champions League θα λάβει το ποσό των 18.620.000 ευρώ, χρήματα, τα οποία θα δοθούν σε δύο δόσεις, 17.870.000 ευρώ για αρχή και στη συνέχεια τα υπόλοιπα 750.000 ευρώ.

Αυτά τα χρήματα αυξάνονται ανάλογα την πορεία της κάθε ομάδας στο League Stage. Συγκεκριμένα, κάθε νίκη αξίζει 2.100.000 ευρώ και κάθε ισοπαλία 700.000 ευρώ.

Επίσης, κάθε ομάδα θα παίρνει χρήματα ανάλογα και το πού θα τερματίσει στο διευρυμένο αυτό πρωτάθλημα. Ο 36ος θα λάβει μία "μετοχή", αξίας 275.000 ευρώ. Ο 35ος δύο μετοχές (275.000Χ2) και ούτω κάθ' εξής. Όσο πιο ψηλά, τερματίσει μία ομάδα, τόσο περισσότερα χρήματα θα βάλει στα ταμεία της.

Επιπλέον, οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 1-8 θα λάβουν ακόμη 2.000.000 ευρώ, ενώ οι ομάδες που θα τελειώσουν το League Stage στις θέσεις 9-16 θα λάβουν 1.000.000. Τα έσοδα συνεχίζονται στα νοκ-άουτ.

Πρόκρισης στα playoffs: 1.000.000 ανά ομάδα

Πρόκριση στη φάση των 16: 11.000.000 ανά ομάδα

Πρόκριση στα προημιτελικά: 12.500.000 ανά ομάδα

Πρόκριση στα ημιτελικά: 15.000.000 ανά ομάδα

Πρόκριση στον τελικό: 18.000.000 ανά ομάδα

Ο νικητής θα λάβει επιπλέον 6.500.000 ευρώ.

Τα χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα

Οι ομάδες θα έχουν έσοδα και από τα τηλεοπτικά δικαιώματα,, με την UEFA να συστήνει ένα νέο σύστημα διανομής των εσόδων, το οποίο ονομάζεται value pillar, δηλαδή πυλώνα αξίας και ουσιαστικά είναι ο συνδυασμός του market pool και της κατάταξης της ομάδας (club coefficients).

Το value pillar θα χωρίζεται σε δύο μέρη, το ευρωπαϊκό και το μη ευρωπαϊκό. Το πρώτο θα αφορά την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στις αγορές της UEFA και το δεύτερο στις υπόλοιπες. Κάθε ομάδα λαμβάνει χρήματα και από τις δύο αγορές.

Όσον αφορά στο ευρωπαϊκό κομμάτι, οι ομάδες που συμμετέχουν κατατάσσονται ανάλογα με τη συμμετοχή του τηλεοπτικού παρόχου κάθε χώρας στα συνολικά τηλεοπτικά κέρδη σε κάθε κύκλο διοργάνωσης.

Για παράδειγμα, εάν η Αγγλία είναι το Νο1, τότε οι τέσσερις ομάδες της στο Champions League θα έχουν τις τέσσερις πρώτες θέσεις. Επιπλέον, θα δημιουργείται και ένα δεύτερο ranking το οποίο θα καθορίζεται από τους βαθμούς 5ετίας της κάθε ομάδας.

Το τελικό ranking θα "φτιάχνεται" από το μέσο όρο των δύο κατατάξεων και θα μοιράζονται 666 "μετοχές". Η τελευταία ομάδα θα λαμβάνει μία μετοχή, η οποία υπολογίζεται στα 960.000 ευρώ (εάν το ευρωπαϊκό μέρος αναλογεί στο 75%, όπως συνέβη πέρσι). Η πρώτη ομάδα του ranking θα έχει 36 μετοχές, δηλαδή μπορεί να έχει έσοδα κοντά στα 34.000.000 ευρώ.

Στο μη ευρωπαϊκό κομμάτι (non-european part) θα υπολογίζονται οι πόντοι κάθε ομάδας τα τελευταία 10 χρόνια και η συνεισφορά κάθε χώρας στην αγοροπωλησία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Η τελευταία ομάδα της κατάταξης στο Champions League θα λαμβάνει μία μετοχή 320.000 ευρώ, η 35η δύο μετοχές και ούτω καθ' εξής.

Πόσα περιμένει ο ΠΑΟΚ εάν προκριθεί στο League Stage

Έχουν ήδη γίνει προσεγγίσεις από τα ποσά που θα μπορούσε να λάβει μία ομάδα από την συμμετοχή της στο League Stage του Champions League. Σε αυτές τις εκτιμήσεις έχει συμπεριληφθεί και ο ΠΑΟΚ.

Συγκεκριμένα, ο Δικέφαλος ενδέχεται να λάβει 4.800.000 ευρώ από το european part του value pillar και άλλα 3.520.000 ευρώ από το non-european part. Αυτά τα ποσά μεταβάλλονται ανάλογα από τη θέση της Ελλάδας στη συμβολή της στο τηλεοπτικό "τοπίο" και φυσικά από το ποιες ομάδες θα συμμετάσχουν τελικά.

Έτσι, υπάρχει εκτίμηση πως ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να έχει μίνιμουμ έσοδα περίπου 27.000.000 ευρώ, αν καταφέρει και περάσει τρεις προκριματικούς γύρους (ως ισχυρός) και προκριθεί στο League Stage του Champions League.

πηγή: Sport24

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.