ΠΑΟΚ: Ασπίδα στην άμυνα, σε στιλ 2019

Metrosport Team13 Σεπτεμβρίου 2023

Ρεπορτάζ: Γιώργος Καστάνης – Γιώργος Ζαϊρης

Η πρόκριση στους ομίλους του Conference League επιτεύχθηκε και εξαιτίας της καλής αμυντικής επίδοσης του ΠΑΟΚ στα έξι συνολικά παιχνίδια που έδωσε, από τις 27 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου. Σε αυτά τα έξι ματς με αντιπάλους την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, την Χάϊντουκ και την Χάρτς, ο Δικέφαλος δέχθηκε μόλις δύο γκολ, ενώ πέτυχε 13 τέρματα.

Στα τρία ματς πρωταθλήματος, ο Δικέφαλος δέχθηκε ακόμη δύο γκολ, ενώ πέτυχε πέντε τέρματα. Πρακτικά, κόστισε στην ομάδα την απώλεια τριών βαθμών, η ήττα από τον ΟΦΗ, με γκολ που σημειώθηκε σχεδόν στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων. Η συνολική συγκομιδή, σε αυτά τα εννέα ματς, κρίνεται ξεκάθαρα ως θετική. Σκεφθείτε πως σε σύνολο εννέα αγώνων, οι παίκτες του ΠΑΟΚ πέτυχαν 18 γκολ και δέχθηκαν τέσσερα. Η αποτελεσματική αμυντική λειτουργία της ομάδας, πρακτικά βοήθησε το γκρουπ να αποδώσει καλύτερα και επιθετικά. Και φυσικά να φθάσει σε νίκες – προκρίσεις.

Ο Λουτσέσκου είναι “θιασώτης” της καλής άμυνας. Αυτό ζητά από όλους τους παίκτες του, σε όποια θέση κι αν αγωνίζονται. Το πέτυχε το 2019 με την κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος και νταμπλ, το είχε πετύχει ένα χρόνο νωρίτερα πάλι με το Κύπελλο και το Πρωτάθλημα που του στέρησαν στα “χαρτιά” οι επιτροπές της ΕΠΟ. Θέλει να το εφαρμόσει με επιτυχία φέτος και δείχνει πως τα καταφέρνει μέχρι τώρα.

Παρά την πώληση του Ίνγκασον που αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο της ομάδας τα τελευταία χρόνια, με τον φρέσκο Εκόνγκ (αρχηγός της εθνικής Νιγηρίας), τον Κεντζιόρα (σε ρόλο δεξιού μπακ), τον Μπάμπα που γνωρίζει το περιβάλλον του ΠΑΟΚ και έχει μεγάλες ικανότητες και με τον κέρβερο Κουλιεράκη, διαμόρφωσε στα περισσότερα παιχνίδια μία αποτελεσματική τετράδα. Έδωσε χρόνο συμμετοχής και τους Μιχαηλίδη, Ράφα Σοάρες και στον Βιεϊρίνια στο δεξί άκρο της άμυνας.

Πίσω από αυτούς, σημαντική ήταν η συμβολή του Κοτάρσκι. Χωρίς υπερβολή, “κατέβασε ρολά” ο Κροάτης γκολκίπερ σε αρκετά ματς και με τις καθοριστικές επεμβάσεις του, κράτησε αλώβητη την εστία του.

Επιπροσθέτως ήταν καθοριστική η συμβολή των Τσιγγάρα και Σβαμπ στη μεσαία γραμμή και στα αμυντικά καθήκοντα. Όμως και οι μεσοεπιθετικοί βοήθησαν, εφαρμόζοντας την φιλοσοφία του Λουτσέσκου στην πράξη.

Πόσες φορές είδαμε τον Αντρίγια (πρώτο σκόρερ του ΠΑΟΚ τη φετινή σεζόν) να τρέχει στην άμυνα και να μαρκάρει αποτελεσματικά; Πολλές.

Πόσες φορές έκαναν άμυνα ο Τάϊσον, ο Κωνσταντέλιας, ακόμη και ο Μπράντον Τόμας. Όλα αυτά τα στοιχεία και οι κινήσεις των παικτών, δείχνουν πως η άμυνα, ξεκινάει από την επίθεση.

Με το στιλ του 2019 λοιπόν, με άμυνα μπετόν, που μπορεί να αποδειχθεί “κλειδί” όπως συμβαίνει μέχρι τώρα, πορεύεται ο ΠΑΟΚ. Συνήθως η καλή άμυνα δίνει τις νίκες και πάνω εκεί βασίζεται το “δόγμα” του προπονητή του Δικεφάλου. Πάνω σε αυτή την “δομή” θέλει να συνεχίσει και στα επόμενα ματς. Καλή αμυντική λειτουργία και νίκη επί του Άρη την Κυριακή. Και πάει λέγοντας.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.