ΠΑΟΚ-Άρης: Η ιστορική αντιπαλότητα και η σημασία του ντέρμπι για τους φιλάθλους της Θεσσαλονίκης

Metrosport Team28 Σεπτεμβρίου 2024

Επιμέλεια: Μανδαρής Χριστόφορος

Το ντέρμπι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Άρη είναι ένα από τα πιο ιστορικά και γεμάτα πάθος παιχνίδια στην Ελλάδα. Η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο ομάδων της Θεσσαλονίκης δεν είναι απλώς ποδοσφαιρική, αλλά βαθιά ριζωμένη στην ιστορία και την ταυτότητα της πόλης. 

Για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, οι αναμετρήσεις μεταξύ ΠΑΟΚ και Άρη ξεπερνούν το αθλητικό επίπεδο, αποτελώντας ένα κοινωνικό γεγονός με έντονα συναισθήματα και αντιπαραθέσεις.

Ιστορική αντιπαλότητα

Η αντιπαλότητα μεταξύ ΠΑΟΚ και Άρη ξεκινά σχεδόν έναν αιώνα πριν, όταν οι δύο σύλλογοι ιδρύθηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και με διαφορετικές κοινωνικές βάσεις. Ο Άρης, ιδρύθηκε το 1914, εκπροσωπούσε την αστική τάξη της Θεσσαλονίκης, ενώ ο ΠΑΟΚ, που ιδρύθηκε το 1926, συνδέθηκε στενά με τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη.

Αυτή η κοινωνική διαφοροποίηση καθόρισε τον χαρακτήρα των δύο ομάδων και ενίσχυσε την αντιπαλότητα. Οι υποστηρικτές του ΠΑΟΚ ανέκαθεν έβλεπαν την ομάδα τους ως έναν εκπρόσωπο των «λαϊκών» στρωμάτων, ενώ οι φίλοι του Άρη συνδέθηκαν με τις παραδοσιακές οικογένειες της Θεσσαλονίκης χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είχε το δικό του σημαντικό μερίδιο στη λαϊκή βάση της πόλης. Αυτή η κοινωνική διάσταση προσέδωσε ακόμα μεγαλύτερη σημασία στο ντέρμπι, καθιστώντας το κάτι πολύ περισσότερο από έναν απλό αγώνα ποδοσφαίρου.

Το πάθος των οπαδών

Για τους οπαδούς, το ΠΑΟΚ-Άρης είναι το πιο σημαντικό παιχνίδι της σεζόν. Το ντέρμπι έχει έντονα συναισθήματα και συχνά αποτελεί αφορμή για την εκδήλωση πάθους, στο γήπεδο και στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Οι δύο ομάδες έχουν από τους πιο φανατικούς οπαδούς στην Ελλάδα, και αυτό γίνεται εμφανές σε κάθε ντέρμπι μεταξύ τους, είτε γίνεταιστην Τούμπα είτε στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Οι εξέδρες γεμίζουν συνθήματα, πανό, και φωνές, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που μπορεί να συγκριθεί με τα μεγαλύτερα ντέρμπι του πλανήτη. Η αφοσίωση των οπαδών είναι τέτοια, που ένα θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά τους για μέρες, αν όχι εβδομάδες. 

Η επιρροή της αναμέτρησης στην Ελλάδα

Τα ντέρμπι του «δικεφάλου» με τους «κιτρινόμαυρους» έχουν ιδιαίτερη σημασία και για το ελληνικό ποδόσφαιρο συνολικά. Οι αναμετρήσεις αυτές προσελκύουν το ενδιαφέρον όχι μόνο των φιλάθλων των δύο ομάδων, αλλά και των υπολοίπων στην Ελλάδα, λόγω της έντασης, του ανταγωνισμού και των ποδοσφαιριστών που έχουν αγωνιστεί και για τους δύο συλλόγους


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.