ΠΑΟΚ-Άρης: Ας το «βαφτίσουμε»… international γιατί έτσι θα μας γοητεύσει περισσότερο

Βασίλης Βλαχόπουλος27 Σεπτεμβρίου 2024

Το παραδοσιακό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης μάλλον έχει εξελιχθεί σε σύγκρουση εθνικοτήτων καθώς ποδοσφαιριστές από 26 διαφορετικές χώρες βρίσκονται στα ρόστερ των ΠΑΟΚ και Άρη και μάλιστα, κατά πάσα πιθανότητα, οι Έλληνες δεν θα είναι πλειοψηφία!

Πριν από περίπου δύο δεκαετίες ένας εκ των κορυφαίων αναλυτές της διεθνούς πολιτικής σκηνής, ο Πασκάλ Μπονιφάς, ολοκληρώνοντας ένα από τα συγγραφικά έργα του συνδύασε τους κανόνες της παγκοσμιοποίησης με τη στρατηγική σημασία του ποδοσφαίρου αναφέροντας ότι ο «βασιλιάς των σπορ» δεν έχει σύνορα. Η αλήθεια είναι ότι (ως ένα βαθμό) αυτά υπήρχαν έως ότου προκύψει η περιβόητη υπόθεση Μπόσμαν η οποία δεν άλλαξε ολοκληρωτικά το περιβάλλον του ποδοσφαίρου αλλά δημιούργησε ένα καινούργιο.

Απαλλαγμένο από εθνικότητες, βασιζόμενο στη δυνατότητα εργασίας κάθε Ευρωπαίου πολίτη σε χώρα/μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «χαλαρώνοντας» τους περιοριστικούς Νόμους. Κατά πολλούς, αυτή ήταν η αρχή του ερχομού της παγκοσμιοποίησης στον αθλητισμό, που αποτέλεσε έναν διεθνή στόχο, για να ακολουθήσει αυτό που συμβαίνει στα τελευταία χρόνια με την παρουσία ξένου κεφαλαίου στην ιδιοκτησία συλλόγων.

Η απώλεια μέρους της ταυτότητάς τους ήταν μια συνέπεια αναπόφευκτη για τη συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων – η Μπιλμπάο παραμένει φωτεινή εξαίρεση – και οι δε συζητήσεις για τον αριθμό των γηγενών παικτών σ’ ένα club, πλέον, χαρακτηρίζονται παρωχημένες και οπισθοδρομικές. Δεν έχει περάσει εξάλλου πολύς καιρός από εκείνο το αφιέρωμα της ισπανικής AS βάσει του οποίου, στην πρεμιέρα της Stoiximan.gr Superleague ο Άρης είχε στην 11αδα του περισσότερους Ισπανούς σε σχέση με κάθε ισπανική ομάδα στην πρώτη αγωνιστική της LaLiga.

Πιθανότατα η AS θα προχωρήσει σε νέο αφιέρωμα μετά το παραδοσιακό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, εάν κι εφόσον διαπιστώσει ότι ο αριθμός των Ισπανών παικτών που θα είναι στις αποστολές των δύο ομάδων θα είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο των Ελλήνων! Προς το παρόν, αν κανείς ρίξει μια ματιά στα ρόστερ των ΠΑΟΚ και Άρης θα διαπιστώσει την παρουσία 11 Ισπανών έναντι 8 Ελλήνων. 

* Ο Μορόν θα είναι ένας από τους πολλούς Ισπανούς που θα εμφανιστούν στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας


Στις δε 11άδες των δύο ομάδων, το ενδεχόμενο να έχει ο ΠΑΟΚ δύο Έλληνες (Κωνσταντέλιας, Μιχαηλίδης) φαντάζει αρκετά πιθανό, ενώ ο Άρης μάλλον δεν θα έχει κανέναν, εκτός κι αν ο Άκης Μάντζιος επιφυλάξει έκπληξη με τον Γιάννη Φετφατζίδη. 

Τουλάχιστον έχουμε έναν Πορτογάλο (σ.σ: Βιεϊρίνια) ο οποίος αισθάνεται Έλληνας έχοντας εξάλλου Ελληνίδα σύζυγο ή τον Χουλιάν Κουέστα ο οποίος ήδη συμπλήρωσε εξαετία και θα μείνει στη Θεσσαλονίκη γι’ ακόμη τρία χρόνια.

* Ο Κωνσταντέλιας θα είναι η... εξαίρεση όσον αφορά τους Έλληνες που αναμένεται να ξεκινήσουν στο ντέρμπι μεταξύ ΠΑΟΚ και Άρη

Επιχειρώντας μια ωραιοποίηση της κατάστασης, αυτό το ντέρμπι μπορεί να χαρακτηριστεί international καθότι στα ρόστερ των δύο ομάδων υπάρχουν ποδοσφαιριστές από 26 διαφορετικές χώρες. Πρόκειται για τις Ελλάδα, Σουηδία, Ισπανία, Τσεχία, Βραζιλία, Μαυρίτιος, Αργεντινή, Καμερούν, Εκουαδόρ, Δανία, Σενεγάλη – Κροατία, Γκάμπια, Πολωνία, Γκάνα, Μεξικό, Πορτογαλία, Γαλλία, Γουινέα, Ρωσία, Αυστρία, Σερβία, Βουλγαρία, Αγγλία, Μαρόκο, Τανζανία. 

Οι παλιότεροι ισχυρίζονται ότι αυτή η εξέλιξη είναι αρνητική και κυρίως, ότι έχει αλλοιώσει τον χαρακτήρα και την ιδιαιτερότητα αυτών των αγώνων. Τούτη η άποψη δεν απέχει από την πραγματικότητα γιατί σίγουρα δεν εμπεριέχει το έντονο ελληνικό στοιχείο που κάποτε το χαρακτήριζε.

 Πλέον αυτό είναι μειονότητα μπροστά στις καραβιές των ξένων απ’ όλες τις ηπείρους…

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.