ΠΑΟΚ: 15 χρόνια χωρίς τον Γιώργο Παντελάκη

Metrosport Team02 Φεβρουαρίου 2024

Πέρασαν 15 χρόνια από την ημέρα που ''έφυγε'' από τη ζωή ο Γιώργος Παντελάκης, με τον άνθρωπο που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στον ΠΑΟΚ να αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 79 ετών , όταν παρασύρθηκε από μηχανάκι σε τροχαίο δυστύχημα.

O Γιώργος Παντελάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από πρόσφυγες γονείς, τον Δημήτρη και την Ευαγγελία. Το 1954 έγινε βοηθός εφόρου στην ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ. Δύο χρόνια αργότερα έγινε έφορος, με πρόεδρο τον Γιώργο Χαραλαμπίδη. Την τριετία 1956-59, υπό την καθοδήγηση του, η πρόοδος στον ΠΑΟΚ ήταν μεγάλη.

Το 1959 η ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια το πανελλήνιο πρωτάθλημα μπάσκετ (με τον ίδιο και στη θέση του προπονητή), το πρώτο μεταπολεμικά που κατέκτησε ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Από το 1960 ως το 1971 διατέλεσε γενικός γραμματέας του συλλόγου και εκείνη την περίοδο έβαλε τις βάσεις για την γιγάντωση του ΠΑΟΚ. Στα τέλη του 1971 αποσύρθηκε για επαγγελματικούς λόγους, αλλά η ομάδα που δημιούργησε έφτασε στην κατάκτηση των πρώτων της τίτλων, τα δύο κύπελλα του 1972 και του 1974. Επέστρεψε στην ομάδα το 1975, στην θέση του προέδρου αυτήν την φορά, και το 1976 πανηγύρισε την κατάκτηση του πρώτου Πρωταθλήματος της ιστορίας της.

Το όχι στη χούντα για τον Κούδα

Ο Γιώργος Παντελάκης έμεινε στην ιστορία όταν ύψωσε το ανάστημά του απέναντι στην χούντα στην υπόθεση της αρπαγής του Γιώργου Κούδα από τον Ολυμπιακό. Ο τότε γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Ασλανίδης, τον κάλεσε στο γραφείο του για να τον πείσει να συναινέσει στην μεταπήδηση του Κούδα στην ομάδα του Πειραιά. «Από μένα μην περιμένετε να βάλω υπογραφή σε μια τέτοια μεταγραφή. Εσείς καταλύσατε ολόκληρο Σύνταγμα, αν επιμένετε βγάλτε ένα νόμο που θα λέει «ο Κούδας στον Ολυμπιακό» είπε ορθά κοφτά ο Παντελάκης στον Ασλανίδη. Η συνέχεια είναι γνωστή, ο Κούδας επέστρεψε στον ΠΑΟΚ και μεγαλούργησε με την ασπρόμαυρη φανέλα.

Ευεργέτης της παιδοογκολογικής κλινικής του ΑΧΕΠΑ

Λίγο καιρό μετά το θάνατό του είδε το φως της δημοσιότητας μια είδηση που αν μη τι άλλο συγκλόνισε όλους τους ΠΑΟΚτσήδες που τη διάβασαν. Ο Γιώργος Παντελάκης εδωσε όλη του την περιουσία για τη δημιουργία της παιδοογκολογικής κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

«Τελέστηκαν σήμερα τα εγκαίνια της Β' Παιδιατρικής Κλινικής στο παιδοογκολογικό τμήμα του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, στην Θεσσαλονίκη, από την Υπουργό Υγείας και Κοινωνική Αλληλεγγύης. Η ανακαίνιση του τμήματος και ο εξοπλισμός έγιναν με την χορηγία του αείμνηστου προέδρου του ΠΑΟΚ Γιώργου Παντελάκη. 

Ο Παντελάκης άφησε φάκελο με την επιθυμία του αυτήν, πριν το θάνατο του, δίνοντας όλη του την περιουσία, προκειμένου να γίνει αυτό το έργο. Ταυτόχρονα, έδωσε ρητή εντολή, να μη δει το φως της δημοσιότητας, μέχρι να ολοκληρωθεί το εγχείρημα.

Τρεις μήνες χρειάστηκαν για να ολοκληρωθούν τα έργα συνολικής αξίας 900.000 ευρώ. Τα 420.000 ευρώ είναι δωρεά του Γιώργου Παντελάκη όπου με αυτά τα χρήματα πρόσφερε επίσης την αγορά δύο ασθενοφόρων συνολικής αξίας 120.000 ευρώ» ανέφερε το σχετικό δημοσίευμα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.