Παναγιώτης Κοκκόρης: «Προχωράμε σταθερά ψηφιακά και μπροστά-Δίνουμε λύσεις στους ευάλωτους πολίτες»

Metrosport Team31 Ιουλίου 2024

Του Παναγιώτη Κοκκόρη,

A’ Υποδιοικητή e-ΕΦΚΑ

Η πρόσφατη διεύρυνση του πίνακα μη αναστρέψιμων παθήσεων από την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της καθημερινότητας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Οι αλλαγές αυτές έρχονται σε συνδυασμό με τις νομοθετικές και οργανωτικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών που έχουν γίνει στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α) του e-ΕΦΚΑ και επιτρέπουν σε περισσότερους συμπολίτες μας να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται χωρίς περιττές καθυστερήσεις.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει έμφαση στην ενίσχυση των δικαιωμάτων και των παροχών για τα άτομα με αναπηρία, επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός περισσότερο συμπεριληπτικού κοινωνικού πλαισίου.

Οι πολιτικές καταπολέμησης αβελτηριών που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση των ευάλωτων ατόμων και η απλούστευση διαδικασιών είναι πολύ ψηλά στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της Υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως που από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της στήριξε τις εργώδεις προσπάθειες της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ και του προσωπικού του Φορέα για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του μεταρρυθμιστικού έργου στην κοινωνική ασφάλιση.

Στο ζήτημα της αναγκαίας μείωσης των χρόνων αναμονής των πολιτών για εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας ενέσκυψαν οι πρώην υπουργοί Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου και Άδωνις Γεωργιάδης που έδωσαν άμεσα λύση με την ενίσχυση των ΚΕΠΑ, μέσω 780 ιατρών καθώς και με την αύξηση των ειδικοτήτων τους, αλλά και των αμοιβών τους.

Ο πίνακας μη αναστρέψιμων παθήσεων αποτελεί ένα κλειδί για την απλοποίηση της διαδικασίας χορήγησης αναπηρικών επιδομάτων. Μέσω αυτού, οι πολίτες με διαπιστωμένες μη αναστρέψιμες παθήσεις απαλλάσσονται από την υποχρέωση επαναλαμβανόμενων αξιολογήσεων για την επιβεβαίωση της κατάστασής τους.

Με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων από το 2012 έως το 2014, είχα τη χαρά να πρωτοστατήσω στην αναγνώριση και πιστοποίηση μη αναστρέψιμων παθήσεων από τα ΚΕΠΑ με την ΚΥΑ 241320/2013 που για πρώτη φορά εξειδίκευε τις παθήσεις που θεωρούνται μη αναστρέψιμες.

Η πρόσφατη διεύρυνση περιλαμβάνει επιπλέον συγκεκριμένες παθήσεις χειρουργικές, των ενδοκρινών αδένων, του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού συστήματος. Με αυτή τη διεύρυνση, περισσότερα άτομα μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν την υποστήριξη που δικαιούνται χωρίς την επαναλαμβανόμενη ανάγκη ιατρικών επανεξετάσεων. Ταυτόχρονα, μειώνεται το διοικητικό βάρος για το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), καθώς δεν απαιτείται επαναξιολόγηση των συγκεκριμένων πολιτών. Η μείωση των περιστατικών που έρχονται για αξιολόγηση στο ΚΕ.Π.Α. συνεπάγεται και τη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την εξέταση των νέων αιτήσεων.

Η διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας έχει αλλάξει εντελώς σε σχέση με το παρελθόν με τη δημιουργία των Ψηφιακών ΚΕΠΑ. Ουσιαστικά, μέσα από την πλατφόρμα που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την εθνική πύλη αναπηρίας όπως την έχουμε ονομάσει (epan.gov.gr) , μπορεί ένας συμπολίτης μας ο οποίος αντιμετωπίζει ζητήματα αναπηρίας και χρειάζεται την πιστοποίηση για να μπορεί να παίρνει ένα επίδομα ή μία σύνταξη αναπηρίας, να προχωρήσει όλη τη διαδικασία απολύτως ηλεκτρονικά, ψηφιακά, από την αίτηση μέχρι και την παρακολούθηση της αίτησης και την παραλαβή της απόφασης. Η μοναδική φορά που χρειάζεται πλέον ο πολίτης, να επισκεφθεί κάποιον φυσικό χώρο των ΚΕΠΑ, είναι κατά την ημέρα της εξέτασής του από την υγειονομική επιτροπή.

Οι αιτήσεις που υποβάλλονται ετησίως από τους πολίτες που επιθυμούν να πιστοποιήσουν την αναπηρία τους είναι πάρα πολλές, ανέρχονται περίπου στις 160.000, με αποτέλεσμα, να δίνεται μάχη με το χρόνο από τους 500 γιατρούς που στελεχώνουν το Ειδικό Σώμα Ιατρών για να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερες καθυστερήσεις.

Aνταποκρινόμενοι στην αυξανόμενες ανάγκες τους, προχωρήσαμε, με την αμέριστη στήριξη του Υπουργείου Εργασίας σε υπέρ διπλασιασμό του αριθμού των γιατρών, φτάνοντας τους 1.280 γιατρούς, με πολλές νέες ειδικότητες ενώ, ταυτόχρονα αυξήσαμε κατά 50% τις αμοιβές τους δίνοντας κίνητρα σε περισσότερους γιατρούς να υπηρετήσουν στα ΚΕΠΑ, προκειμένου οι άνθρωποι που θέλουν να πιστοποιήσουν την αναπηρία τους και ενδεχομένως ζουν στο περιθώριο ή βιώνουν έναν αποκλεισμό, πολύ γρήγορα να εξυπηρετηθούν.

Για να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στα ΚΕ.Π.Α., έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις στις υποδομές, προβαίνοντας σε βελτιώσεις στις κτηριακές υποδομές για την εξασφάλιση εύκολης πρόσβασης για άτομα με κινητικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων ανελκυστήρων και ραμπών.

Συνεχίζουμε την υλοποίηση σύγχρονων υποδομών, απόλυτα φιλικών προς τα Άτομα με Αναπηρία, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των ευάλωτων συμπολιτών μας, κάτι που είναι υποχρέωση αλλά και καθήκον μας. Στις Επιτροπές προσέρχονται άτομα με ασθενοφόρα, με συνοδούς, με κινητικά προβλήματα. Τους προσφέρουμε αξιόπιστους και λειτουργικούς χώρους υποδοχής και εξέτασης, καθώς ο σχεδιασμός των εγκαταστάσεων έχει γίνει με απόλυτο σεβασμό προς τον πολίτη και τις ανάγκες του, διασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή προσβασιμότητα.

Μία ακόμη προτεραιότητά μας με αξιακό προσανατολισμό για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους ασφαλισμένους μας είναι η εκπαίδευση και η κατάρτιση του προσωπικού των ΚΕ.Π.Α. Παρέχουμε συνεχή εκπαίδευση στο προσωπικό που στελεχώνει τις υπηρεσίες των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας στις σύγχρονες πρακτικές αξιολόγησης και εξυπηρέτησης, καθώς και στην ευαισθητοποίησή τους σε θέματα αναπηρίας.

Τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση των δικαιωμάτων και παροχών των ατόμων με αναπηρία. Οι πρόσφατες βελτιώσεις που έχουν εισαχθεί στην λειτουργία τους από την ελληνική κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την την εργώδη προσπάθεια των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ, συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών με αναπηρία, ενισχύοντας την προσβασιμότητα, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών. Η συνεχής επένδυση στις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό είναι απαραίτητη για την επίτευξη ακόμη μεγαλύτερης κοινωνικής ένταξης και την εξασφάλιση μιας δίκαιης και ισότιμης κοινωνίας για όλους.

Οι πολιτικές που εφαρμόζονται έχουν ως στόχο την εξασφάλιση των δικαιωμάτων, την ενίσχυση της προσβασιμότητας και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία. Παρά τις προκλήσεις, οι πρωτοβουλίες αυτές συνιστούν σημαντικά βήματα προς μια πιο συμπεριληπτική και δίκαιη κοινωνία. Η συνεχής υποστήριξη και βελτίωση αυτών των μέτρων είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι όλα τα άτομα με αναπηρία μπορούν να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους και να ζουν με αξιοπρέπεια και αυτονομία.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.