Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» φιλοξενήθηκε η Ρεβέκκα Παιδή, Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Επίκουρη Καθηγήτρια Θεωρίας Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η καθηγήτρια μίλησε για τη σημασία της επανεκλογής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον προεδρικό θώκο της Τουρκίας σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή.
Η κ. Παιδιή απάντησε στο τι σημαίνει η επανεκλογή Ερντογάν για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και την ηρεμία στην περιοχή: «Ο Ερντογάν φαίνεται ότι διατηρεί τις δυνάμεις του και διαψεύδονται όσοι προέβλεπαν συντριπτική του ήττα και νίκη της αντιπολίτευσης. Ακούγαμε και στην Ελλάδα ότι η τουρκική κοινή γνώμη είναι διαφορετική, δεν ασπάζεται αυτά που λέει ο Ερντογάν ως προς τα ελληνοτουρκικά ή τις θέσεις της Τουρκίας. Αυτό δεν ισχύει και βλέπουμε ότι σε όλο πολιτικό φάσμα έχει παγιωθεί ο εθνικισμός. Άρα υπό μία έννοια η νίκη του Ερντογάν οφείλεται στο ότι έχει καταφέρει να διαμορφώσει την κοινή γνώμη στην Τουρκία.
Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα. Τα ελληνοτουρκικά είναι ζητήματα κόκκινων γραμμών και είτε με τον Ερντογάν είτε με τον Κιλιτσντάρογλου δε θα είχαμε μεγάλες διαφορές. Ίσως άλλαζαν οι τόνοι και οι σχέσεις με τη Δύση αν κέρδιζε η αντιπολίτευση αλλά δεν θα έπρεπε να περιμένουμε μεγάλες αλλαγές στα ελληνοτουρκικά. Η Τουρκία επιδιώκει να αναδειχθεί σε περιφερειακό σημαντικό παίκτη με το δόγμα της στρατιωτικής της αυτονομίας που είναι αυτό που κέρδισε στην ουσία τις εκλογές. Ο Ερντογάν αναδεικνύει Τουρκία ως έναν διαφορετικό πόλο στην περιοχή με δική του ατζέντα και στόχους, που αποδείχτηκε στη Συρία, στη Λιβύη, στην Ανατολική Μεσόγειο, στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο, στην Ουκρανία και τις σχέσεις με τη Ρωσία και στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο η Δύση θα θελήσει να πιέσει τον Ερντογάν και από αυτό θα εξαρτηθούν και οι όποιες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Αν οι ΗΠΑ θέλουν να πιέσουν περαιτέρω τη Ρωσία, θα πρέπει να το κάνουν μέσω της Τουρκίας. Θα το κάνουν η όχι;».
Για την άποψη ότι ο Ερντογάν θεωρείται προβλέψιμος: «Υπάρχει αυτή η άποψη περί προβλεψιμότητας του Ερντογάν και αυτό που λένε οι Αγγλοσάξωνες «better the devil you know», καλύτερα τον διάβολο που ξέρεις. Η νίκη του Ερντογάν δεν φέρνει αμηχανία διεθνώς καθώς όλοι περίπου ξέρουν με ποιον έχουν να κάνουν. Τίθενται δυο ζητήματα. Το ένα είναι η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας, η οποία είναι πάρα πολύ κακή, και πώς θα αντιμετωπιστεί.
Για την προβλεψιμότητα, μάλλον αυτό ήταν και στο μυαλό των περισσότερων Τούρκων ψηφοφόρων. Έχοντας να αντιμετωπίσουν μία δύσκολη κατάσταση εμπιστεύτηκαν τον Ερντογάν που τον ξέρουν σε αντίθεση με τη αντιπολίτευση που δεν ήξεραν πού θα πορευτεί. Ο Ερντογάν με τα πάρα πολλά χρόνια που είναι στην εξουσία έχει τη δυνατότητα να διαμορφώνει την κοινή γνώμη και έχει δεσμούς εμπιστοσύνης πως θα τα καταφέρει ξανά σε αντίθεση με «γκρίζο τοπίο» στην άλλη πλευρά. Αν ο Ερντογάν επιχειρήσει να κρατήσει το δόγμα της στρατηγικής αυτονομίας σε ό,τι αφορά την οικονομική βοήθεια, δηλαδή να καθυστερήσει όσο πιο πολύ μπορεί να στραφεί για οικονομική βοήθεια στη Δύση, τόσο λιγότερο θα μειώνεται η επιρροή της Δύσης σε αυτόν και την Τουρκία.
Το δεύτερο ζήτημα είναι ο προσανατολισμός της Τουρκίας. Και τα ζητήματα εκκοσμίκευσης, και τα ζητήματα δημοκρατίας, μέχρι ποιο όριο εταίροι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ θα δεχτούν τις παρεκκλίσεις από τη δημοκρατία».
Αν η κατάσταση με την Τουρκία θα είναι υπό έλεγχο: «Δεν ξέρω αν θα είμαστε υπό έλεγχο ακριβώς. Σίγουρα είναι μία πιο προβλέψιμη κατάσταση από ότι αν σήμερα είχαμε την αντιπολίτευση στην εξουσία. Το «υπό έλεγχο» αν σημαίνει το πως ξέρουμε πώς θα συνεχίσει, τότε ναι είμαστε υπό έλεγχο. Αλλά αν η Δύση και οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ ή άλλοι σημαντικοί «παίκτες» έχουν έλεγχο ως προς την τουρκική πορεία, τότε όχι».
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.