Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού-Παναγία Σουμελά: Έντονη αντίδραση για την απόφαση της Τουρκίας

Metrosport Team20 Αυγούστου 2024

Έντονη είναι η αντίδραση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού για την απόφαση της Τουρκίας να σταματήσει για πάντα τη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά...Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Open, οι Τούρκοι εθνικιστές προκαλούν, ζητώντας να μην πραγματοποιηθεί η θεία λειτουργία ούτε και τώρα στις 23 Αυγούστου.

Η απόφαση αναστολής της άδειας επ’ αόριστον, σύμφωνα με τα όσα καταγράφει το pontosnews, προέκυψε μετά τις έντονες αντιδράσεις ακραίων κύκλων στην Τουρκία, οι οποίοι χρησιμοποιώντας –από πέρυσι ήδη– το βήμα των τουρκικών ΜΜΕ, θυμήθηκαν ότι η 15η Αυγούστου είναι η επέτειος της Άλωσης της Τραπεζούντας (1461) κι εξέφρασαν έντονη δυσαρέσκεια για την άδεια που δίδεται εδώ και 10 χρόνια στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να τελεί τη Θεία Λειτουργία στη Σουμελά.



Η απόφαση μετάθεσης της ημερομηνίας αποκαλύπτει παράλληλα ότι η κυβέρνηση Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αντινομία: Ενώ ήταν εκείνη που άνοιξε τη λατρεία στη Μονή Σουμελά –μια απόφαση που είχε χαρακτηριστεί ως δείγμα καλής θέλησης και ελληνοτουρκικής εξομάλυνσης–, η ίδια κυβέρνηση επανέρχεται τώρα να ακυρώσει τη δική της απόφαση.

Το ερώτημα είναι εύλογο: γιατί η κυβέρνηση Ερντογάν επιλέγει τώρα να πάρει πίσω αυτή την απόφαση; Η απάντηση είναι πολυδιάστατη και συνδέεται άρρηκτα με τις εσωτερικές πολιτικές πιέσεις.


Οθωμανική παράτα στην Τραπεζούντα

Η φετινή ακύρωση της Θείας Λειτουργίας στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο φαίνεται πάντως ότι αναπληρώθηκε άμεσα με εθνικιστικές εορταστικές εκδηλώσεις και παρελάσεις για την Άλωση της Τραπεζούντας από τους Οθωμανούς.

Η εντυπωσιακή προβολή και η ευρεία κάλυψη από μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τοπικά ειδησεογραφικά κανάλια έλαβε χαρακτήρα αντιπερισπασμού, με τις τοπικές Αρχές να προσπαθούν να αναδείξουν την επέτειο της Άλωσης με έντονο εθνικιστικό πρόσημο. Οι εικόνες από τις εκδηλώσεις έδειχναν ομάδες ανθρώπων ντυμένων με παραδοσιακές οθωμανικές στολές να συμμετέχουν σε πομπές με σημαίες, παρελάσεις και αναπαραστάσεις της Άλωσης.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.