Ουμάρ Σολέ: Δυνατός στον αέρα, πολύ ικανός στο build up αλλά και επιρρεπής στους τραυματισμούς!

Παναγιώτα Χαλκιά11 Σεπτεμβρίου 2024

Μια ακόμη λύση στη θέση του δεξιού στόπερ προσπαθεί να προσφέρει στον Ραζβάν Λουτσέσκου η διοίκηση του ΠΑΟΚ στο παρά πέντε της μεταγραφικής περιόδου κοιτάζοντας τον Ουμάρ Σολέ. Η περίπτωση του είναι δύσκολη καθώς ο παίκτης δεν δείχνει διάθεση να αγωνισθεί στο ελληνικό πρωτάθλημα προτιμώντας κάτι πιο... ανταγωνιστικό.

Ποιος είναι, όμως, ο Ουμάρ Σολέ; Πρόκειται για έναν πολλά υποσχόμενο αμυντικό στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική σκηνή που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον με τις εμφανίσεις του. Η πορεία του από τα παιδικά του χρόνια στις ακαδημίες ποδοσφαίρου της Γαλλίας μέχρι να καθιερωθεί ως βασικός αμυντικός στη Σάλτσμπουργκ, έχει δείξει ότι διαθέτει εξαιρετικά σωματικά και τεχνικά προσόντα ενώ ξεχωρίζει για την τακτική του αντίληψη.

Η εκκίνηση στη Λαβάλ και το άλμα στη Λυών

Γεννημένος στις 7 Φεβρουαρίου 2000 στο Μελάν, ένα προάστιο της Γαλλίας, έδειξε το ταλέντο του με τη στρογγυλή θεά στα πόδια από μικρή ηλικία. Έκανε τα πρώτα του βήματα σε τοπικές ομάδες και μόλις πάτησε τα 12 εντάχθηκε στην ακαδημία της Σταντ Λαβάλ, όπου ξεχώρισε για τη σωματική του διάπλαση και τη δυναμική του παρουσία στον αγωνιστικό χώρο.

Οι εμφανίσεις του τράβηξαν την προσοχή του προπονητή της πρώτης ομάδας, ο οποίος τον κάλεσε στις προπονήσεις και το 2017, μόλις στα 17 του χρόνια, έκανε το ντεμπούτο του στην γ’ κατηγορία της Γαλλίας. Ο μικρός Ουμάρ γοήτευσε τους πάντες με τις επιδόσεις του και δεν άργησε η στιγμή που μεγάλα κλαμπ της χώρας χτύπησαν την πόρτα του.

Η Λυών κέρδισε άπαντες και τον ενέταξε στο δυναμικό της. Ο Σολέ κάτω από τις φτερούγες ενός από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Γαλλίας, έμαθε να είναι επαγγελματίας, εκπαιδεύτηκε και εξελίχθηκε δίπλα σε κορυφαίους παίκτες. 

Προπονήθηκε στην πρώτη ομάδα αλλά αρχικά αγωνίστηκε κυρίως με την ομάδα νέων καθώς χρειαζόταν χρόνο να προσαρμοστεί. Ωστόσο, δεν έχασε την ευκαιρία να δείξει τις ικανότητες του κάθε φορά που του δινόταν η ευκαιρία και κυρίως, ότι στον αέρα έμοιαζε ανίκητος.

Πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όμως; Είναι και 1.92μ, κάτι που τον βοηθά να κυριαρχεί στις μονομαχίες αλλά δεν είναι και το μόνο στοιχείο που τον ξεχώρισε καθώς ήταν γρήγορος και ευέλικτος, στοιχεία που του επιτρέπαν και του επιτρέπουν να καλύπτει γρήγορα το χώρο και να αναχαιτίζει τις επιθέσεις των αντιπάλων. Επίσης, η ικανότητά του να παίζει με τη μπάλα στα πόδια και να αναπτύσσει το παιχνίδι από την άμυνα είναι βασικό χαρακτηριστικό του σύγχρονου αμυντικού και ο Σολέ έμαθε να το εκμεταλλεύεται απόλυτα.

Το stop του τραυματισμού και η μεταγραφή στη Σάλτσμπουργκ

Η ανοδική του πορεία διεκόπη από ένα σοβαρό τραυματισμό το 2020, όταν και υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού και χρειάστηκε να μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για αρκετούς μήνες. Ο τραυματισμός αποτέλεσε ένα μεγάλο πλήγμα για εκείνον καθώς είχε αρχίσει να καθιερώνεται στην αρχική ενδεκάδα αλλά παρά τα πρώτα αρνητικά συναισθήματα, που ήταν λογικά, δούλεψε σκληρά, ακολούθησε κατά γράμμα τις οδηγίες των γιατρών και κατάφερε να πατήσει ξανά στο χορτάρι και μετά από λίγο να προχωρήσει ένα βήμα ακόμη στην καριέρα του καθώς ήρθε σε συμφωνία με τη Σάλτσμπουργκ.

Η μεταγραφή αυτή του έδωσε την ευκαιρία να επανέλθει δυναμικά σε έναν σύλλογο, μάλιστα, γνωστό για την ανάπτυξη νεαρών ταλέντων και να αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο και να πάρει λεπτά συμμετοχής και στο Champions League. Έγινε γρήγορα βασικό μέλος της αμυντικής γραμμής της Σάλτσμπουργκ αποδεικνύοντας ότι η φυσική του κατάσταση και οι αμυντικές του ικανότητες είχαν επανέλθει σε ικανοποιητικό βαθμό. Κατέγραψε συνολικά 106 παιχνίδια, έχοντας σημειώσει και τέσσερα γκολ και πέντε ασίστ.

Γιατί ξεχωρίζει;

Η σωματική του παρουσία, η τακτική του ευφυΐα και η ψυχραιμία του με την μπάλα στα πόδια είναι στοιχεία που τον κάνει να ξεχωρίζει και τον καθιστούν έναν σύγχρονο αμυντικό, ικανό να διαπρέπει σε υψηλό επίπεδο. Με ύψος 1.92 ο Σολέ αποτελεί μια ισχυρή παρουσία στο γήπεδο, γεγονός που τον καθιστά ιδιαίτερα αποτελεσματικό στις εναέριες μονομαχίες. Το ύψος και η δύναμή του τον βοηθούν τόσο στην άμυνα όσο και στις στημένες φάσεις είτε πρόκειται για απομάκρυνση της μπάλας είτε για κερδισμένες μονομαχίες.

Είναι γρήγορος και ευκίνητος, κάτι που του επιτρέπει να επανέρχεται γρήγορα όταν είναι εκτός θέσης και να αντιμετωπίζει γρήγορους επιθετικούς. Αυτός ο συνδυασμός δύναμης, ταχύτητας και ευελιξίας τον καθιστά έναν πολυδιάστατο αμυντικό, ικανό να ανταπεξέλθει τόσο σε δυνατούς όσο και σε γρήγορους αντιπάλους.

Μπορεί να διαβάσει το παιχνίδι, κάτι που του επιτρέπει να τοποθετείται σωστά, να αναχαιτίζει πάσες, να μπλοκάρει σουτ και να προβλέπει τις κινήσεις των αντιπάλων. Είναι ένας ήρεμος και ψύχραιμος αμυντικός, που δεν βασίζεται μόνο στη φυσική του δύναμη αλλά και στην έξυπνη τοποθέτηση.

Ίσως, η πιο σημαντική ικανότητα του είναι η ψυχραιμία του υπό πίεση. Σπάνια πανικοβάλλεται σε δύσκολες καταστάσεις είτε αμύνεται σε μια αντεπίθεση είτε διαχειρίζεται την κατοχή της μπάλας σε στενούς χώρους. Η ικανότητά του να διατηρεί την ψυχραιμία του του επιτρέπει να παίρνει έξυπνες αποφάσεις και να μειώνει τα λάθη που θα μπορούσαν να κοστίσουν στην ομάδα του. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει δείξει σημάδια ηγεσίας στο γήπεδο. Επικοινωνεί αποτελεσματικά με τους συμπαίκτες του και αναλαμβάνει την ευθύνη της οργάνωσης της άμυνας.

Tips

1. Χούμελ, Φαν Ντάικ και Τιάγκο τον εντυπωσιάζουν και έχει παραδεχθεί ότι έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στο παιχνίδι του.

2. Είναι ένας άνθρωπος που λατρεύει τη ζωή και απολαμβάνει το κάθε της λεπτό.

3. Του αρέσουν τα ταξίδια και δεν χάνει την ευκαιρία να ανακαλύπτει νέους τόπους.

4. Είναι δεμένος με την οικογένειά του, που τον έχει στηρίξει σε όλες τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει, ειδικά κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας του μετά από τον σοβαρό τραυματισμό στον πρόσθιο χιαστό.

5. Δε φοβάται να εκφράσει τις απόψεις του σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι ευαισθητοποιημένος σε κοινωνικά ζητήματα, όπως ο ρατσισμός και οι ανισότητες στον αθλητισμό.

6. Η μουσική αποτελεί για τον ίδιο μια μορφή έκφρασης και χαλάρωσης, την οποία χρησιμοποιεί για να αποφορτιστεί μετά από έντονες προπονήσεις και αγώνες. Έχει μιλήσει αρκετές φορές για το πώς η μουσική τον βοηθά να παραμένει συγκεντρωμένος και χαλαρός, ιδίως πριν από μεγάλες αναμετρήσεις.

7. Είναι επιρρεπής στους τραυματισμούς. Μετά το σοβαρό τραυματισμό του στον πρόσθιο χιαστό τη σεζόν 2019/2020, ακολούθησαν 12 ακόμη μυϊκοί τραυματισμοί που τον κράτησαν εκτός έδρας από δύο έως οχτώ ημέρες. Σκιά ρίχνει και το... στοπ της μετακίνησής του στη Χόφενχάιμ καθώς όπως δημοσιεύτηκε στον γερμανικό Τύπο, δεν πέρασε τις ιατρικές εξετάσεις λόγω προβλήματος στο γόνατο.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.