Ουκρανία: Ποια τρόφιμα θα ανατιμηθούν εξαιτίας του πολέμου

Metrosport Team10 Μαρτίου 2022

Η Ρωσία είναι μακράν η μεγαλύτερη προμηθεύτρια χώρα της Ευρώπης σε φυσικό αέριο (σε ποσοστό 40% των συνολικών εισαγωγών της). Η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε το τελευταίο διήμερο καθώς η ηπειρωτική Ευρώπη – αυτή που εξαρτάται από τους Ρώσους – δεν έδειξε διατεθειμένη να ακολουθήσει τις ακραίες, αγγλοσαξονικές εκδοχές περί ενεργειακού εμπάργκο.

Παραμένει κατά… 147% υψηλότερη από εκείνη στις αρχές του έτους, αλλά εμφάνισε και ενδείξεις σταθεροποίησης, έστω υπό ακραίους όρους και απαιτητικές προϋποθέσεις.

Δεν συμβαίνει το ίδιο με τις τιμές ορισμένων εξίσου βασικών καταναλωτικών αγαθών, όπως είναι για παράδειγμα τα σιτηρά. Η Ουκρανία και η νοτιοδυτική Ρωσία είναι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη παραγωγή σιτηρών στον κόσμο. Οι δύο χώρες παράγουν σχεδόν το ένα τρίτο των σιτηρών στον πλανήτη – και αποτελούν βεβαίως το «σιτοβολώνα της Ευρώπης.

Η μεταξύ τους πολεμική σύγκρουση ευλόγως εκτίναξε την τιμή του αμερικανικού σιταριού σε νέα ύψη ρεκόρ. Στις προθεσμιακές αγορές η ποικιλία SRW (Soft Red Winter Wheat), τιμή παράδοσης Μαΐου, εκτινάχθηκε την Τρίτη στο επίπεδο των 13,6350 δολαρίων το βατσέλι (λεκάνη βάρους περίπου 27 κιλών), απο τα 13,4000 δολάρια που είχε κλείσει την Παρασκευή.

«Είναι προφανές ότι ο πόλεμος επηρεάζει κάποια εμπορεύματα και προϊόντα περισσότερο από κάποια άλλα. Η εκτίναξη του κόστους στις μεταφορές, εξαιτίας των ανατιμήσεων στο πετρέλαιο και την ενέργεια εν γένει, επιβαρύνει τις τιμές όλων ανεξαιρέτως των αγαθών. Αλλά κάποια εξ αυτών επηρεάζονται επιπλέον επειδή επηρεάζονται άμεσα», εξηγεί μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» η Εμιλί Μαγιέρ της εταιρείας μελετών Iri.

Ζωοτροφές και κρέατα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της FranceAgriMer, η Ρωσία και η Ουκρανία συνεισφέρουν από κοινού στο 20% των εξαγωγών καλαμποκιού παγκοσμίως. Πρόκειται για μια από τις βασικές ζωοτροφές (μαζί με το σιτάρι) για την εκτροφή πουλερικών και χοίρων. «Εφόσον η εκτροφή θα κοστίζει ακριβότερα στους κτηνοτρόφους, είναι επόμενο να επηρεαστούν οι τιμές πώλησης στο κρέας από κοτόπουλο και χοιρινό», σημείωσε η Εμιλί Μαγιέρ. Ευλόγως θα επηρεαστούν οι τιμές των αυγών και των αλλαντικών.

Ανοδικά θα επηρεαστούν και οι τιμές του μοσχαρίσιου κρέατος, αλλά όχι τόσο πολύ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών. Οι αγελάδες τρέφονται κατά κύριο λόγο με χόρτα και με μικρές μόνο ποσότητες σιτηρών. Και σε κάθε περίπτωση, «οι ανατιμήσεις στις ζωοτροφές και στα κρέατα δεν θα είναι άμεσες, διότι οι εκτροφείς έχουν κάποιο στοκ», όπως σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Συνδικάτων Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων της Γαλλίας (FNSEA) Ανρί Μπιές Περέ.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Το χορτάρι αποτελεί τη βασική τροφή των αγελάδων, αλλά τα σιτηρά, όπως το σιτάρι και το κριθάρι, χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά. Η Ρωσία και η Ουκρανία συμμετέχουν κατά το 30% στις παγκόσμιες εξαγωγές κριθαριού.

«Είναι προφανές ότι η τιμή του γάλακτος θα αυξηθεί, όπως εξάλλου και των άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων, των τυριών, των γιαουρτιών και των βουτύρων. Όχι όμως όσο θα ανατιμηθούν τα ζωικά προϊόντα στο σύνολό τους, διότι το μερίδιο των σιτηρών στην εκτροφή των αγελάδων είναι συγκριτικά περιορισμένο», εξηγεί ο Ανρί Μπιές Περέ της FNSEA.

Τα άλευρα και τα συναφή

Ως προϊόν αλέσεως σπόρων σιτηρών, κυρίως μαλακού σιταριού, το αλεύρι θα επηρεαστεί από την αύξηση των τιμών του σίτου. «Όλα τα προϊόντα που περιέχουν αλεύρι είναι λογικό να ανατιμηθούν, ανάλογα με το ποσοστό που χρησιμοποιείται το συστατικό αυτό ως πρώτη ύλη για την παρασκευή τους. Σχεδόν όλα τα μπισκότα και τα κέικ, για παράδειγμα, περιέχουν αλεύρι», σημειώνει η Εμιλί Μαγιέρ της Iri.

Τα ζυμαρικά βρίσκονται προφανώς στην κόκκινη ζώνη των μελλοντικών ανατιμήσεων. Σε ό,τι αφορά το ψωμί, η πρόεδρος της FNSEA Κριστιάν Λαμπέρ διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην τιμή του, διότι «στη Γαλλία χρησιμοποιούμε γαλλικό σιτάρι». Θα αντέτεινε κάποιος στην κυρία Λαμπέρ ότι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, που εισάγουν σιτάρι από τις εμπόλεμες χώρες θα στραφούν σε άλλες αγορές και βεβαίως στη γαλλική. Όταν όμως θα αυξηθεί η ζήτηση για γαλλικό σιτάρι, επόμενο είναι να πιεστεί ανοδικά και η τιμή του – ή όχι;

Το ηλιέλαιο

«Η Ρωσία και η Ουκρανία συνεισφέρουν στο 78% του συνόλου των εξαγωγών ηλιελαίου στον κόσμο», σημειώνει η Εμιλί Μαγιέρ. Κάτι που προοιωνίζεται ασφαλώς εκτίναξη των τιμών του προϊόντος – και των άλλων σπορέλαιων προφανώς.

Εν προκειμένω υποθέτει κανείς ότι οι μεσογειακές χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, που εισάγει το 37% του ηλιελαίου που καταναλώνει από την Ουκρανία) έχουν μια εξαιρετική εναλλακτική: το ελαιόλαδο! Ασφαλώς και εδώ ισχύει η υπόθεση ότι οι αυξήσεις στο ηλιέλαιο θα φέρουν την τιμή του πιο κοντά σ’ αυτή του ελαιόλαδου. Αν όμως περισσότεροι καταναλωτές στραφούν στο ελαιόλαδο, η αυξημένη ζήτηση θα πιέσει ανοδικά και τις τιμές του.

Μπίρα και ουίσκι

Το κριθάρι είναι ένα από τα σιτηρά που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην παρασκευή μπίρας και ουίσκι. Καθώς το μερίδιο της Ρωσίας και της Ουκρανίας στις παγκόσμιες εξαγωγές κριθαριού φθάνει το 30%, «ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος θα έχει αντίκτυπο στις τιμές των δύο αυτών αλκοολούχων ποτών», όπως ευλόγως παρατηρεί η Εμιλί Μαγιέρ του Iri.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.