Όταν το μεγάλο όπλο του ΠΑΟΚ απενεργοποιείται ολοκληρωτικά…

Κώστας Πετρωτός04 Οκτωβρίου 2024

Δεν πάνε εννιά μέρες που ο ΠΑΟΚ έπαιζε στην Κωνσταντινούπολη, έκανε πολύ καλή εμφάνιση επιθετικά και παρά την ήττα υπήρχαν άκρως εγκωμιαστικά σχόλια από την πλειοψηφία των ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Ο γράφων ήταν από εκείνους που έθιξαν στη συνέντευξη Τύπου του Λουτσέσκου μετά το ματς το θέμα της μεγάλης κατανάλωσης δυνάμεων στον αγώνα εκείνο και της διαχείρισης των παράλληλων υποχρεώσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη (άλλο Europa και άλλο το Conference πέρυσι), έχοντας κατά νου δύο πράγματα: τα δύσκολα ματς που ακολουθούσαν με τον Αρη και την Στεάουα στην Τούμπα και το γεγονός ότι σε κάποιες θέσεις δεν υπάρχουν επαρκείς εναλλακτικές λύσεις (είχα στο μυαλό μου κυρίως τον Μπάμπα). 

Η πραγματικότητα αποδείχθηκε πιο σκληρή από αυτή που σκεφτόμουν, καθώς έχασε δύο παιχνίδια που θα μπορούσε και να τα κερδίσει με τον συμπολίτη και την FCSB, αλλά σίγουρα μέσα στο γήπεδο δεν ήταν ο ΠΑΟΚ όπως τον ξέραμε σε περσινά μεγάλα παιχνίδια. Μπορεί οι παίκτες να είχαν τρεξίματα, κατά διαστήματα να έπαιζαν πολύ καλό ποδόσφαιρο με παραγωγή σημαντικών φάσεων, αλλά από την μικρή παραγωγικότητά τους σε γκολ και κάποιες στιγμές που το μυαλό τους έχανε την συγκέντρωσή του, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει καθαρή σκέψη και φρεσκάδα, κάτι που έφερε τα αποτελέσματα που υπάρχουν σήμερα.

Σε αυτή την συγκυρία ο ΠΑΟΚ βρέθηκε να έχει το μεγάλο όπλο του, την σούπερ μεσοεπιθετική γραμμή του, σε μεγάλο βαθμό στα προηγούμενα ματς και ολοκληρωτικά στο χθεσινό, απενεργοποιημένη.

Ο Τάισον παρότι είναι πάντα ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αντίπαλες άμυνες, μοιάζει να βρίσκεται σε πιο χαμηλά στάνταρ απόδοσης σε σχέση με πέρυσι. Το γκολ που έχασε στο τετ-α-τετ με τον Ταρνοβάνου, δεν θα το έχανε σε αντίστοιχη φάση πέρυσι. Την ίδια ώρα και ο Ντέλιας ήταν αρκετά υποτονικός, η εμφάνισή του δεν αντέχει σε σύγκριση με το πολύ καλό πρώτο ημίχρονο που έκανε κόντρα στον Αρη, ενώ όταν ο Ζίβκοβιτς μπήκε στο παιχνίδι στην θέση του δεξιού οπισθοφύλακα Σάστρε μας επιβεβαίωσε ότι, ενώ έχει το τσαγανό και την θέληση να παλέψει για κάθε μπάλα μέσα στο τερέν δεν είναι ο Αντρίγια που γνωρίζουμε. Προσωπικά δεν θυμάμαι τον Σέρβο σε τρία σερί ματς να μην μπορεί να κάνει μία απειλητική φάση με φαρμακερό σουτ όπως μας έχει συνηθίσει. Ο Ντεσπόντοφ χθες τουλάχιστον δεν ήταν κακός, αλλά μάλλον αυτό συνέβη για να αποτελέσει την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Το ακόμη χειρότερο για τον ΠΑΟΚ είναι ότι αυτή η ντεφορμέ τριάδα δεν είχε μπροστά της τον επιθετικό με τον οποίο συνεργάζεται καλύτερα, τον Μπράντον Τόμας. Η ένταση που βάζει στην επίθεση του ΠΑΟΚ, το διαρκές τρέξιμο και η διάθεση για επιθετικό πρέσινγκ που βγάζει ο Ισπανός, παρασέρνοντας και τους συμπαίκτες του, είναι στοιχεία υπερπολύτιμα και αποδεικνύεται τώρα την απουσία τους. Δυστυχώς, μερικά πράγματα τα εκτιμάς παραπάνω όταν σου λείψουν και αυτό συνέβη με τον Μπράντον.

Ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να κερδίσει ένα ματς που δεν είναι πολύ καλός

Ακόμη και έτσι, βέβαια, ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να είχε νικήσει χθες. Είχε 27-6 τελικές, δύο δοκάρια και γενικώς δημιούργησε τις προϋποθέσεις να προηγηθεί στο ματς και να αγκαλιάσει τη νίκη. Δυστυχώς, όμως, και αυτό έχει παρατηρηθεί και πέρυσι, ο Δικέφαλος δεν μπορεί να κέρδισε ματς που δεν είναι πολύ καλός. Αυτό συμβαίνει γιατί λείπει από το ρόστερ του ο παίκτης, στην συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων που τον διαθέτουν είναι ο φορ της ομάδας, που θα κάνει με μία ενέργεια ένα γκολ. Οι ικανότητες των Τσάλοφ και Τισουντάλι φαίνονται όταν οι αντίπαλοι δεν αμύνονται τόσο πολύ μέσα στην περιοχή τους όπως συνέβη χθες. Δεν είναι φορ περιοχής και, κυρίως, δεν είναι οι γκολτζήδες της μισής ευκαιρίας. Προφανώς, ακόμη δεν έχουν φτάσει στο μάξιμουμ της απόδοσής τους, αφού το χρονικό διάστημα που βρίσκονται στην ομάδα δεν είναι πολύ μεγάλο, όμως, αν θέλουν να βοηθήσουν τον ΠΑΟΚ, θα πρέπει άμεσα να ανεβάσουν στροφές.

Ίσως ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να πάρει αποτέλεσμα, έστω και σε μία από τις τελευταίες φάσεις του παιχνιδιού, όμως το δώρο/γκολ της άμυνας του στην Στεάουα στο όγδοο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου μέρους, του έκοψε πραγματικά τα πόδια. Γιατί είναι άλλο να κυνηγάς στο τέλος την ισοφάριση που πάλι γκέλα θα θεωρείται και άλλο το ματς να είναι στο 0-0 και να ψάχνεις γκολ νίκης. Το πρόβλημα με την ανασταλτική λειτουργία δεν είναι μόνο χθεσινό, αφού από την αρχή των επίσημων αγώνων, ο ΠΑΟΚ σταθερά απειλείται από τους αντιπάλους του και τελευταία δέχεται συνεχώς γκολ.

Ο Μπακαγιόκο έχει ακόμη δρόμο μπροστά του και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα

Στροφές, όμως, πρέπει να ανεβάσει και ο Τιμουέ Μπακαγιόκο, τον οποίο χθες ο Λουτσέσκου έριξε στο ματς, όπως και τον Σβαμπ, στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα για να εκμεταλλευτούν, όπως είπε, τα γεμίσματα των συμπαικτών τους. Αυτή ήταν η απάντηση του Ρουμάνου τεχνικού όταν ρωτήθηκε γιατί επέλεξε να πάει σε επιθέσεις με γεμίσματα, ενώ δεν επέλεξε να παίξει με δύο φορ. Ειδικά ο Μπακαγιόκο, με μία χλιαρή κεφαλιά και μία απόπειρα για σουτ που μπλοκαρίστηκε, έστειλε για μία ακόμη φορά το μήνυμα ότι είναι βαρύς και χρειάζεται ακόμη χρόνο. Και όταν πέρυσι σε αυτή την θέση ο ΠΑΟΚ είχε τον καλύτερο χαφ του πρωταθλήματος (Μεϊτέ), στην σύγκριση που γίνεται στο μυαλό όλων, το κενό είναι ακόμη τεράστιο.

Το διάστημα που ο ΠΑΟΚ πρέπει να βρει ξανά τα πατήματά του

Το γεγονός ότι μετά τον αγώνα με τον Λεβαδειακό (θέλει τεράστια προοσοχή) η διακοπή μοιάζει με βάλσαμο γιατί δίνει την δυνατότητα ανασύνταξης, είναι μία μεγάλη αλήθεια και ο ΠΑΟΚ δεν έχει δικαίωμα να χάσει αυτή την ευκαιρία, διαφορετικά κινδυνεύει να υπονομεύσει το σύνολο της σεζόν. Ο ίδιος ο Λουτσέσκου πρέπει να κάνει μία βαθιά αυτοκριτική του τι έγινε αυτή την περίοδο και να ψάξει λύσεις μέσα από το υπάρχων ρόστερ, ενδεχομένως ενεργοποιώντας πιο έντονα κάποιους παίκτες που δεν έπαιζαν πολύ. Δεν μπορώ να ξέρω αν όντως ο Τζόναθαν Γκόμες έχει τόσα πολλά να μάθει από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και γι’ αυτό ακόμη δεν χρησιμοποιείται, αυτό που γνωρίζω όμως είναι ότι ο Μπάμπα χρειάζεται άμεσα ένα μπακ απ να του δίνει ανάσες.

Δεν έχει χαθεί ακόμη το τρένο της πρόκρισης, αλλά πλέον απαγορεύεται να μην νικήσει Πλζεν και Ρίγα

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση πρόκριση σε νοκ άουτ φάση του Europa League, ναι, οι δύο ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια στην εκκίνηση, δυσκολεύουν την δουλειά για τον ΠΑΟΚ, όμως, ακόμη υπάρχει δρόμος και όλα περνάνε από τα πόδια των παικτών του και τον σχεδιασμό του Λουτσέσκου. Πρέπει, όμως, οι έξι βαθμοί στα παιχνίδια με την Πλζεν (εντός) και την Ρίγα (εκτός), στο ενδιάμεσο του αγώνα με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, να κατακτηθούν υποχρεωτικά.

Αμεσα κινήσεις για να γεμίζει η Τούμπα

Τέλος, δεν μπορεί κανείς να μην σχολιάσει την εικόνα της μισογεμάτης Τούμπας, παρά το γεγονός ότι πάρθηκαν κάποια μέτρα από την ΠΑΕ όπως το παιδικό εισιτήριο. Οι τιμές των εισιτηρίων ήταν πολύ ακριβές και άρα και τα μισής τιμής παιδικά και η πολιτική της ΠΑΕ «σχετικά φθηνά διαρκείας, ακριβά μεμονωμένα δεν αποδίδει». Ίσως, αυτό να αλλάξει όταν η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ενεργοποιήσει την διαδικασία μεταβίβασης εισιτηρίων διαρκείας όπως έχουν κάνει και άλλες ΠΑΕ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube



Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.