Όταν η σφυρίχτρα χάνεται στον δρόμο

Κυριάκος Θωμαϊδης22 Σεπτεμβρίου 2024

Ουδείς διαφωνεί με τη θέσπιση επαγγελματικής διαιτησίας στην Ελλάδα. Όμως υπάρχουν τόσες διαφορετικές απόψεις για την υλοποίηση του ζητήματος που η… σφυρίχτρα χάνεται στον δρόμο!

Τον Ιούνιο του 2022 ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, λειτουργώντας υπό την πίεση ισχυρού ποδοσφαιρικού παράγοντα, νομοθέτησε σύστημα επαγγελματικής διαιτησίας για τις ανάγκες των εθνικών πρωταθλημάτων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Μάλιστα πρόβλεψε ότι ο νόμος υπερισχύει κάθε διαφορετικής ρύθμισης που περιέχεται στο καταστατικό της ΕΠΟ. Επρόκειτο για μια αθέμιτη κρατική παρέμβαση που έπληττε ευθέως το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.

Εκείνη την εποχή κανείς δεν αντέδρασε. Ήταν τόσο διάτρητο το νομοθέτημα Αυγενάκη που όλοι γνώριζαν ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Δικαιώθηκαν.

Ο μόνος θεσμικός φορέας που επιχείρησε να εκμεταλλευτεί το νέο νόμο ήταν η Super League 1. Σύστησε εταιρία επαγγελματικής διαιτησίας και το Νοέμβριο του 2022 ο τότε υπεύθυνος διαιτησίας της Λίγκας Μαρκ Κλάτενμπεργκ παρουσίασε ένα μοντέλο επαγγελματικής διαιτησίας, το οποίο αντέγραψε από την Premier League.

Ούτε ο σχεδιασμός Κλάτενμπεργκ ευοδώθηκε, καθώς ο Βαγγέλης Μαρινάκης εξέπεσε του αξιώματος του προέδρου της SL1και πήρε τον αποτυχημένο Άγγλο αρχιδιαιτητή υπάλληλο στη Νότιγχαμ. Ακόμη και εκεί ο Κλάτενμπεργκ τα μάζεψε και έφυγε μέσα σε τρεις μήνες, καθώς δεν άντεξε όσα δικαίως του έσυρε η Premier League.

Στο τέλος του έτους κλείνουμε δυόμισι χρόνια από τον διαβόητο νόμο Αυγενάκη. Ο νυν αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης δεν δείχνει καμία διάθεση να τον εφαρμόσει, φοβούμενος την αντίδραση της FIFA και της UEFA.

Η ΕΠΟ μελετά το ζήτημα ώστε να εντάξει την επαγγελματική διαιτησία σε καταστατική διάταξη (πάντως όχι στη γενική συνέλευση της Πέμπτης). Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μάκης Γκαγκάτσης είχε δηλώσει στην τηλεοπτική «Δίκη» ότι είναι υπέρ της επαγγελματικής διαιτησίας. Όμως από την πρόθεση μέχρι την υλοποίηση υπάρχει μακρύς δρόμος.

Οι υπερεθνικές ομοσπονδίες αναγνωρίζουν ως μόνη αρμόδια στα ζητήματα διαιτησίας, στην Ελλάδα, την ΕΠΟ. Αυτή έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι για να θεσπίσει την επαγγελματική διαιτησία. Θα το κάνει σε συνεργασία με τις δύο λίγκες και με το νέο φορέα των διαιτητών, ο οποίος θα αντικαταστήσει την απαρχαιωμένη και περιθωριοποιημένη ΟΔΠΕ.Η ανεξαρτησία του θεσμικού οργάνου των επαγγελματιών διαιτητών είναι αυτονόητη, αλλά πάντα θα υπάγεται στην ΕΠΟ. Δηλαδή θα είναι παρά τη ΕΠΟ και όχι υπό την ΕΠΟ.

Η θέσπιση της επαγγελματικής διαιτησίας είναι μονόδρομος για την ολική επιστροφή των Ελλήνων διαιτητών. Δεν πρόκειται να γίνει πριν τακτοποιηθεί το ζήτημα της θεσμικής εκπροσώπησης της ελληνικής διαιτησίας στην ΕΠΟ. Κάτι τέτοιο θα συμβεί το καλοκαίρι του 2025. Άρα η επαγγελματική διαιτησία μπορεί να λειτουργήσει στη χώρα μας από το φθινόπωρο του 2026. Όσο και να βιαστεί κανείς.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.