Πριν δύο χρόνια σαν σήμερα ο χρόνος σταμάτησε για τον Χάρρυ Κλυνν ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών.
Ο άνθρωπος που γέμισε γέλιο τις σκηνές φέρνοντας πρώτος το Stand Up στην Ελλάδα, μία πληθωρική προσωπικότητα με ένα ακόμα πιο πλούσιο ταλέντο που αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για τις επόμενες γενιές ηθοποιών.
Γεννημένος στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, προερχόμενος από φτωχή οικογένεια κάτι το οποίο τον ανάγκασε να βγει στην αγορά εργασίας από την ηλικία των 5 ετών, ενώ παράλληλα φοιτούσε στο Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο Kαλαμαριάς και αργότερα στο Πέμπτο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης.
Το ψευδώνυμο που του «άλλαξε» τη ζωή
Μπορεί ο κόσμος να τον ήξερε ως Χάρρυ Κλυνν αλλά το πραγματικό του όνομα ήταν Βασίλης Τριανταφυλλίδης. Τι σήμαινε το συγκεκριμένο ψευδώνυμο; Ο ίδιος σε παλιότερη συνέντευξή του εξηγεί ότι επέλεξε το συγκεκριμένο όνομα καθώς ήταν ακριβώς το αντίθετο με τον Dirty Harry, που εκείνη την εποχή διέγραφε τη δική του πορεία στις μεγάλες οθόνες.
Μια βραδιά ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη κατάφερε να αλλάξει ολόκληρη τη ζωή του, καθώς, με την συμμετοχή του, εκτός από το πρώτο βραβείο, "κερδίζει" την πρόταση του Οικονομίδη να τον ακολουθήσει στην Αθήνα, όπου ο ίδιος υπήρξε ο πρώτος του δάσκαλος, αλλά και οδηγός του. Στην Αθήνα ξεκινά τις δραματικές του σπουδές στη σχολή του Π. Kατσέλη, ενώ παράλληλα εμφανίζεται περιστασιακά σε κοσμικά κέντρα, όπως το «Kάστρο», ο «Bράχος», το «Tροκαντερό», το «Άλσος», και το «Γκρην Παρκ». Οι εμφανίσεις του συνεχίστηκαν σε διάφορες ταβέρνες, αναψυκτήρια και καμπαρέ, που ανθούσαν εκείνη την εποχή, για μια τριετία ως πρώτος νουμερίστας και παρουσιαστής προγράμματος.
'Άρχισε να γίνεται πιο γνωστός στο ευρύ κοινό, μετά τη συμμετοχή του σε δύο ταινίες («Γάμος αλά Ελληνικά» και «Τα 201 Καναρίνια») στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και τις πρώτες του θεατρικές εμφανίσεις στα θέατρα Ακροπόλ και Χατζηχρήστου.
Ο άνθρωπος που έφερε το stand up comedy στην Ελλάδα:
Το 1964, ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης αναχώρησε για την αμερικανική ήπειρο, όπου θα παρέμενε δέκα ολόκληρα χρόνια. Πραγματοποίησε εμφανίσεις στον Καναδά (συγκεκριμένα στο Μόντρεαλ) αλλά και στις ΗΠΑ (συγκεκριμένα στο Σικάγο). Οι παραστάσεις του δίνονταν σε κέντρα του απόδημου ελληνισμού και σε καφεθέατρα. Εργαζόταν ως κωμικός ενός νέου είδους κωμωδίας. Το νέο αυτό είδος ήταν το στάντ απ κόμεντι (stand up comedy), το οποίο πραγματοποιούνταν ζωντανά σε κοινό. Στο Σικάγο παντρεύεται τη γυναίκα του, Χαρίκλεια και εκεί αποκτά το πρώτο από τα 3 του παιδιά, τον Νίκο. Την περίοδο αυτή του προτάθηκε να παίξει και στη γνωστή ταινία «Καμπαρέ», την οποία προσφορά τελικά δεν δέχτηκε. Αργότερα στο Μόντρεαλ απέκτησε τον δεύτερο του γιο Αποστόλη, ενώ η κόρη του Κορίνα γεννήθηκε στην Αθήνα.
Δέκα χρόνια μετά, και με μία πορεία στον χώρο το θεάτρου ακρως ανοδική, γυρίζει στην Ελλάδα το χειμώνα του 1974. Ακολούθησαν εμφανίσεις στις μπουάτ της Πλάκας, στον «Aιγόκερω» και μετά στο «Zυγό» και τη «Διαγώνιο», ενώ στη συνέχεια δούλεψε στα νυχτερινά κέντρα «Διογένης», «Δειλινά» και «Στορκ».
Ο εμπορικότερος καλλιτέχνης της χιλιετίας στην TV και τα ρεκόρ στο θέατρο
«Για δέσιμο». Αυτός ήταν ο τίτλος του πρώτου του δίσκου, που κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία Columbia το φθινόπωρο του 1978, καιι τον έκανε πλέον ευρέως γνωστό και αγαπητό στο Ελληνικό κοινό.Αυτός και οι υπόλοιποι δίσκοι που ακολούθησαν του κρατάνε για χρόνια τις πρώτες θέσεις στα δισκογραφικά charts και οι ταινίες του σπάνε όλα τα ρεκόρ των εισιτηρίων. Οι εμφανίσεις του στην τηλεόραση του χαρίζουν τον τίτλο του εμπορικότερου καλλιτέχνη της χιλιετίας σύμφωνα με την AGB και οι παραστάσεις του στα θέατρα Ορφέας, Άλσος, Δελφινάριο και Μινώα κ.ά. καταρρίπτουν κάθε προηγούμενο εισπρακτικό ρεκόρ. Το 1998 παρουσιάζεται η πρώτη του ζωγραφική έκθεση στον «Εικαστικό Κύκλο».
Η επιστροφή στη Θεσσαλονίκη και την αγαπημένη του Καλαμαριά
Από το 2006, μένει μόνιμα στη γενέτειρά του Καλαμαριά. Το διάστημα αυτό γράφει βιβλία (κυκλοφορούν 12 βιβλία του), παίζει θέατρο, ζωγραφίζει (8 ατομικές εκθέσεις), ηγείται της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Καλαμαριάς, και όντας πολιτικοποιημένο ον, στο Ελληνικό δημοψήφισμα του 2015 τάχτηκε ανοικτά υπέρ του «Όχι». Τα τελευταία χρόνια ζούσε μόνιμα στη Θεσσαλονίκη, καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, αντιμετωπίζοντας σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Ο θάνατος του γιου του, Νίκολυ Τριανταφυλλίδη τον Ιούνιο του 2016, ήταν το γεγονός που συνέτριψε τον ίδιο. Ο γιος του γνωστού ηθοποιού άφησε την τελευταία του πνοή, στα 49 του χρόνια, χτυπημένος από τον καρκίνο και ο Χάρρυ Κλυνν δεν κατάφερε ποτέ να το ξεπεράσει.