Όταν δεν έχεις, πώς να δώσεις;

Αλίκη Μίντση18 Οκτωβρίου 2024

«Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» είπε ο Μένιππος στον Χάροντα, όταν δεν είχε να του δώσει τον οβολό που όφειλε να του δώσει αφού τον πέρασε με τη βάρκα του από τον Αχέροντα.

Στο έργο του Λουκιανού, Νεκρικοί Διάλογοι, ο κυνικός φιλόσοφος Μένιππος αναφέρεται ως ο μόνος που διέσχισε ποτέ τον Αχέροντα χωρίς να πληρώσει τον οβολό στο Χάρο.

Σε απλά ελληνικά, δεν μπορείς να πάρεις από αυτόν που δεν έχει. Έρχεται λοιπόν χθες η Intrum, ο μεγαλύτερος διαχειριστής κόκκινων δανείων της Ευρώπης και καταθέτει αίτημα προστασίας από πτώχευση. Συγκεκριμένα, η εταιρεία με έδρα τη Σουηδία και με παρουσία σε περισσότερες από 20 αγορές σε όλη την ήπειρο, κατέθεσε αίτηση εθελοντικής προστασίας κατά της πτώχευσης βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, προσπαθώντας να αναδιαρθρώσει τα οικονομικά της και να διασωθεί από ένα συσσωρευμένο χρέος ύψους 4,7 δισ. δολ. Η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει σειρά προκλήσεων τα τελευταία χρόνια, καθώς η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και η εκτίναξη των επιτοκίων σε υψηλό είκοσι ετών έχουν συσσωρεύσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Με λίγα λόγια, δεν μπορεί να εισπράξει τις δόσεις από τα δάνεια που τρέχουν, καθώς οι δανειολήπτες δεν μπορούν. Και με τη σειρά της η Intrum, ανέβασε και αυτή το δικό της χρέος. Αδιέξοδο; όχι. “Η Intrum αναμένει να προκύψει από τη δρομολογημένη διαδικασία αίτησης πτώχευσης και τη διαδικασία αναδιοργάνωσή της με άφθονο χρόνο και ρευστότητα για να υλοποιήσει το επιχειρηματικό της σχέδιο και να είναι τοποθετημένη για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και επιτυχία” όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Μύλος δηλαδή. Και κάπου εκεί, στο τέλος της σειράς, βρίσκονται όλοι οι ταπεινοί δανειολήπτες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, προσπαθούν να επιβιώσουν, να τα καταφέρουν, να βρουν δουλειά, να πουλήσουν, να κρατήσουν τα σπίτια τους. Αλλά πώς να πάρεις από κάποιον που δεν έχει;

Ερώτηση για σεμινάρια οικονομολόγων. Πριν χιλιάδες χρόνια οι κυνικοί φιλόσοφοι έδωσαν τη δική τους απλή απάντηση.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.