Ως... ειρηνοποιός έρχεται ο νέος επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του Αθλητισμού, Γιάννης Οικονόμου

Δημήτρης Κανελλάκης27 Ιουνίου 2023

Καλορίζικη να είναι η νέα κυβέρνηση. Καλορίζικος και ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. 

Έχω την αίσθηση, από κάποιες πρώτες συζητήσεις που έκανα χθες, ότι οι άνθρωποι του Αθλητισμού περιμένουν να τον γνωρίσουν και αναρωτιούνται πόσο καλή γνώση μπορεί να έχει για τα θέματα που αναλαμβάνει να χειριστεί, ως επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του Αθλητισμού. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Οικονόμου δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σχέση με τον αθλητισμό. 

Χωρίς, βέβαια, αυτό να είναι απαραίτητα αρνητικό. Άλλωστε, το μείζον αυτή την περίοδο, ύστερα από μια τετραετία γεμάτη εντάσεις, συγκρούσεις, νομοθετικές παρεμβάσεις που ξεσήκωσαν τρομακτικές αντιδράσεις, το πρώτο που χρειάζεται είναι ηρεμία στο χώρο του Αθλητισμού. Ο Γιάννης Οικονόμου διαδέχεται τον Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος υπήρξε ο μακροβιότερος υφυπουργός Αθλητισμού και ο μόνος τα τελευταία 30-40 χρόνια που επιχείρησε -ανεξάρτητα αν το έκανε σωστά ή λάθος- να προχωρήσει σε κάποιες μεταρρυθμίσεις. Σε ό,τι αφορά στις ομοσπονδίες, θα βρει τα περισσότερα πράγματα τακτοποιημένα. Πολύ πιο ξεκάθαρα απ' ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. 

Δεν ισχύει το ίδιο για τον επαγγελματικό αθλητισμό και ιδιαίτερα για το ποδόσφαιρο, αλλά και την ομοσπονδία του ποδοσφαίρου. Εκεί υπήρχε διαρκώς ένα μέτωπο για τον προκάτοχο του κ. Οικονόμου, ατελείωτες κόντρες, πολεμικό κλίμα, ιδιαίτερα με κάποιους εκ των ισχυρών του ποδοσφαίρου. Προφανώς, ο Γιάννης Οικονόμου θα προσπαθήσει ώστε αυτό το σκηνικό να αλλάξει. Θεωρώ δεδομένο ότι θα έρθει ως ειρηνοποιός και ότι θα ψάξει να βρει φόρμουλες συνεννόησης και να πετύχει συναινέσεις.  

Δεν ξέρω πόσο εύκολο θα είναι, ειδικά όσο παραμένει ανοιχτό το θέμα της πλήρους εφαρμογής της ολιστικής μελέτης των υπερεθνικών ομοσπονδιών του ποδοσφαίρου, αλλά και των μόνιμων εκκρεμοτήτων που αφορούν στον αριθμό των ομάδων που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της Super League 2 και της Γ' Εθνικής, αλλά και στην χρηματοδότησή τους από τα έσοδα από την φορολόγηση του στοιχήματος και την τηλεόραση. Η αλήθεια είναι ότι ούτε ο Γιώργος Βασιλειάδης, αλλά ούτε και ο Λευτέρης Αυγενάκης κατάφεραν να λύσουν αυτό το πρόβλημα, με συνέπεια τα δύο προαναφερθέντα πρωταθλήματα να φυτοζωούν και οι περισσότερες από τις ομάδες που συμμετέχουν να κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. 

 Το θετικό για τον Γιάννη Οικονόμου είναι ότι ο αθλητισμός ως χαρτοφυλάκιο αναβαθμίστηκε. Ο νέος επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας δεν είναι υφυπουργός αλλά αναπληρωτής υπουργός κι αυτό έχει την σημασία του. Οπότε, θα περιμένουμε για να τον ακούσουμε, αρχικά, να μάθουμε ποιο είναι το σχέδιό του για τον ελληνικό αθλητισμό, ώστε να καταλάβουμε και πώς σκοπεύει να πορευτεί...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.