Διίστανται οι απόψεις των φίλων του «δικέφαλου». Δεν υφίσταται κοινός τόπος τους … περί της κύριας (αγωνιστικής, έτσι;) αιτίας για τις αποτυχίες στην παρελθούσα χρονιά. Άλλοι τις αποδίδουν στην άμυνα. Κι άλλοι στην επίθεση. Όλοι πάντως, συμφωνούν πως ακόμη και με ένα ελάχιστα ενισχυμένο ρόστερ, θα μιλούσαμε τώρα για επιτυχίες.
Στην κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος ο ΠΑΟΚ είχε την πρώτη καλύτερη επίθεση με 50 γκολ σε 26 αγώνες. Έπονταν Ολυμπιακός με 47 κι ΑΕΚ με 42. Είχε και την τέταρτη καλύτερη άμυνα με 28 γκολ. Προηγούνταν Ολυμπιακός με 14, Άρης και Παναθηναϊκός με 21 γκολ.
Μετά τα πλέι οφ… Ήτοι, στην περίοδο κατά την οποία ο ΠΑΟΚ «κλάταρε», είχε την έβδομη (από την πρώτη στην κανονική διάρκεια) καλύτερη επίθεση με μόλις 8 γκολ σε 10 αγώνες! Και στην άμυνα παρέμεινε με την τέταρτη θέση με 9 γκολ. Με την εικόνα του στα πλέι οφ να είναι γενικά… τραγικά απαράδεκτη!
Στο ξεκίνημα της παρελθούσας χρονιάς, η άμυνα του ΠΑΟΚ ήταν ελβετικό τυρί! Ήταν κι η αιτία ηττών… βαρέων βαρών! Η επίθεση κρατούσε τουλάχιστον, τα μπόσικα! Μετά την ανατροπή εκείνης της κατάστασης η άμυνα βελτιώθηκε. Όχι κι η επίθεση. Αυτή χειροτέρεψε.
Για να φθάσει ο ΠΑΟΚ στους 8 του Κόνφερενς Λιγκ και στον Τελικό… Γίγαντας με γυάλινα πόδια. Τότε, η επίθεση στέρησε από τον ΠΑΟΚ ένα εντυπωσιακό φινάλε στην κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος. Πρόκριση στους 4 του Κόνφερενς Λιγκ. Ένα κουβά ευκαιρίες έχασε κόντρα στη Μαρσέιγ. Και φυσικά, τού στέρησε το Κύπελλο. Το πήρε ο Παναθηναϊκός με μισή …σοβαρή ευκαιρία. Το έχασε ο ΠΑΟΚ με πέντε!
Ως εκ τούτων ορθά διίστανται οι απόψεις περί της κυρίαρχης αιτίας μετά πάντως, από το ελλιπέστατο ρόστερ. Κοινή συνισταμένη όλων των απόψεων βέβαια, είναι πως ο ΠΑΟΚ χρήζει σοβαρής ενίσχυσης και στην άμυνα και στην επίθεση. Για το κέντρο δε γίνεται κουβέντα. Εκεί, στο κέντρο, χρήζει εκ βάθρου αλλαγές…
Στην επίθεση με τον Νέλσονα Ολιβέιρα και τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς υπάρχει… μαγιά, για να «ζυμωθεί» μία γραμμή η οποία, θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Στην άμυνα μετά τον Ίνγκι Ίνγκασον… «Λίρα εκατό» για τον ΠΑΟΚ… Ήρθε ο Ράφα Σοάρες. Δεν είναι πλέον, δανικός κι ανήκει στον ΠΑΟΚ ο Ζοάν Σάστρε. Και διατίθεται ως back up με καλές προοπτικές ο Ενέα Μιχάι. Με λίγα λόγια; Στην άμυνα κι εάν θέλει ενίσχυση ο ΠΑΟΚ!
Για να καταλήξουμε συμπεραίνοντας πως εύλογα έχει διευρυνθεί τόσο ο μεταγραφικός ορίζοντας του ΠΑΟΚ. Είναι πολλές και μεγάλες οι μεταγραφικές ανάγκες του. Είναι – βλέπετε – ηλίου φαεινότερο πως ο ΠΑΟΚ στοχεύει στην δημιουργία μιας νέας ομάδας. Κι ορθά, ορθότατα πράττει.
Χρόνος άπλετος βέβαια, για την επιτυχία του στόχου αυτού δεν διατίθεται. Να μη λησμονούν λοιπόν, διοικητική και τεχνική ηγεσία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ πως το σήμερα είναι το χθες, του αύριο…
ΥΓ 1 : Παράλειψη μας – και δη σοβαρή - η μη αναφορά στο εξαιρετικό κεντρικό αμυντικό δίδυμο των Πρωταθλητών του 1985. Μαζί με τον Χάρη Μπανιώτη κι ο Νίκος Αλαβάντας. Είχαμε πάντως, εκ των προτέρων ζητήσει άφεση αμαρτίας (μας) για όσους λησμονήσαμε…
ΥΓ 2 : Κεφάλι δε μας αφήνει η ζωή , να σηκώσουμε. Από τη μία η ακρίβεια, από την άλλη η τουρκιά. Να κι η ατελεύτητη πανδημία. Αυξάνονται πάλι, κρούσματα, εισαγωγές στις εντατικές και θάνατοι … Να κι οι μοβ μέδουσες στις θάλασσες μας! Έλεος…
ΥΓ 3 : Σταράτες κουβέντες από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ για τη Νέα Τούμπα! Την ερχόμενη Τρίτη ανοίγει τα χαρτιά της μετά την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος. Όσο για την Πολιτεία; Με κλειστά χαρτιά ακόμη, για το Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο!