Euro 2024, Όμιλος Β': Τα δυο μεγαθήρια, η Κροατία και ο αλβανικός μπαλαντέρ

Metrosport Team14 Ιουνίου 2024

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί όμιλος φωτιά αφού με δυο μεγαθήρια, την Ιταλία και την Ισπανία, και την πάντα υπολογίσιμη δύναμη, Κροατία, θα δοθεί μάχη για τις θέσεις που οδηγούν στην επόμενη φάση. Φυσικά, η Αλβανία θα διεκδικήσει τις πιθανότητες της και θα επιδιώξει να δημιουργήσει εμπόδια στους άλλους τρεις.

Ισπανία: Στόχος η πρωτιά

Με στόχο να κατακτήσει το τρόπαιο για τέταρτη φορά στην ιστορία θα ταξιδέψει στη Γερμανία η Ισπανία. Η πρώτη κατάκτηση ήρθε το 1964, ακολούθησε μια ήττα στον τελικό το 1984 ενώ υπήρξαν άλλες δυο κατακτήσεις το 2008 και το 2012. Στόχος είναι η πρόκριση στην επόμενη φάση σε συνδυασμό με την πρωτιά του ομίλου. Το έργο της δεν θα είναι εύκολο καθώς απέναντι του θα έχει την Ιταλία αλλά και την Κροατία.

Η πρόκριση στην τελική φάση της διοργάνωσης δεν ήταν μια απλή υπόθεση αλλά μετά την ήττα από τη Σκωτία στην πρεμιέρα των προκριματικών, πάτησε γκάζι και με έξι σερί νικηφόρα αποτελέσματα πήρε το εισιτήριο.

Προπονητής: Ο Λουίς Ντε Λα Φουέντε έχει οδηγήσει την Κ19 και την Κ21 στην κατάκτηση του Euro. Ακολουθεί μια επιθετική φιλοσοφία. Παρατάσσει την ομάδα του με 4-2-3-1 και ενίοτε με 4-3-3. Ανέλαβε τα ηνία μετά το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ Υπό τις οδηγίες του, οι Ισπανοί έχουν σκοράρει 35 γκολ σε 12 παιχνίδια ενώ έχουν πανηγυρίσει εννέα νίκες.

Αστέρι: Διαθέτει τον καλύτερο, ίσως, αμυντικό μέσο της διοργάνωσης. Ο Ρόδρι είναι εντυπωσιακός και ένα χρήσιμο εργαλείο στη Μάντσεστερ Σίτι. Αναμένεται να είναι ο κινητήριος μοχλός στον ισπανικό άξονα. Φυσικά, σημαντικός για το παιχνίδι θα είναι και ο Πέδρι αλλά και ο Μοράτα. Ξεχωριστή αναφορά αξίζει στον Γιαμάλ, ο οποίος μόλις στα 16 του χρόνια θα βρεθει σε Euro και το φίλαθλο κοινό ανυπομονεί να τον θαυμάσει.

Το δυναμικό των Ισπανών

Τερματοφύλακες: Ουνάι Σιμόν (Αθλέτικ Μπιλμπάο), Νταβίντ Ράγια (Άρσεναλ), Άλεξ Ρεμίρο (Σοσιεδάδ)

Αμυντικοί: Ντάνι Καρβαχάλ (Ρεάλ), Ομερίκ Λαπόρτ (Αλ Νασρ), Νάτσο (Ρεάλ), Ρόμπιν Λε Νορμάν (Σοσιεδάδ), Πάου Κουμπαρσί (Μπαρτσελόνα), Μαρκ Κουκουρέγια (Τσέλσι), Άλεξ Γκριμάλντο (Λεβερκούζεν), Ντανιέλ Βίβιαν (Αθλέτικ Μπιλμπάο)

Μέσοι: Ρόδρι (Μάντσεστερ Σίτι), Φαμπιάν Ρουίθ (Παρί ΣΖ), Μίκελ Μερίνο (Σοσιεδάδ), Μαρτίν Θουμπιμέντι (Σοσιεδάδ), Μάρκος Γιορέντε (Ατλέτικο), Πέδρι (Μπαρτσελόνα), Φερμίν Λόπεθ (Μπαρτσελόνα), Αλέις Γκαρσία (Χιρόνα)

Επιθετικοί: Άλβαρο Μοράτα (Ατλέτικο), Φεράν Τόρες (Μπαρτσελόνα), Λαμίν Γιαμάλ (Μπαρτσελόνα), Ντάνι Όλμο (Λειψία), Μίκελ Οϊαρθάμπαλ (Σοσιεδάδ), Νίκο Γουίλιαμς (Αθλέτικ Μπιλμπάο), Χοσέλου (Ρεάλ), Αγιόθε Πέρεθ (Μπέτις), Άλεξ Μπαένα (Βιγιαρεάλ).

Ιταλία: Κυνηγώντας το back to back

Αφήνοντας πίσω την αποτυχία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, θα επιδιώκει να γράψει μια ακόμη ένδοξη σελίδα στην ιστορία της. Με άλλο αέρα και παίκτες έτοιμους για όλα θα επιδιώξει να πάρει την πρόκριση και την πρωτιά του ομίλου. Φεύγοντας από τη φάση των ομίλων, θα προσπαθήσει να φτάσει σε έναν ακόμη τελικό και να προσθέσει ακόμη ένα τρόπαιο στη συλλογή της.

Πήρε το εισιτήριο για την Γερμανία κατακτώντας τη δεύτερη θέση στην ισοβαθμία από την Ουκρανία γιατί υπερτερούσε στα μεταξύ τους παιχνίδια. Είχε κερδίσει στην Ιταλία με 2-1 ενώ πήρε το βαθμό της ισοπαλίας στην τελευταία αγωνιστική εκτός έδρας.

Προπονητής: Κέρδισε με το σπαθί του τη θέση στην άκρη του πάγκου του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Πανηγύρισε το πρωτάθλημα με τη Νάπολι και τον Σεπτέμβριο του 2023 αποδέχθηκε την πρόκληση. Προτιμά το 4-3-3 ενώ στα τελευταία παιχνίδια δείχνει μια προτίμηση στο 3-5-2. Ένα σύστημα που του δίνει ισορροπία και ταιριάζει γάντι στους παίκτες που έχει στη διάθεση του.

Αστέρι: Οι Ιταλοί ξεχωρίζουν για την ομαδική τους δουλειά αλλά τα βλέμματα τραβά πάνω του ο Νικολό Μπαρέλα και ο Φεντερίκο Κιέζα. Ο πρώτος καλύπτει και δίνει λύσεις σε κάθε εκατοστό του γηπέδου ενώ ο δεύτερος είναι από τα αγαπημένα παιδιά του προπονητή και θα επιδιώξει να τον επιβεβαιώσει.

Το δυναμικό των Ιταλών

Τερματοφύλακας: Τζανλουίτζι Ντοναρούμα (Παρί Σεν Ζερμέν), Άλεξ Μερέτ (Νάπολι), Ίβαν Προβεντέλ (Λάτσιο), Γκουλιέλμο Βικάριο (Τότεναμ)

Αμυντικοί: Φεντερίκο Γκάτι (Γιουβέντους), Αλεσάντρο Μπαστόνι (Ίντερ), Ραούλ Μπελανόβα (Τορίνο), Αλεσάντρο Μποντζόρνο (Τορίνο), Αντρέα Καμπιάζο (Γιουβέντους), Ματέο Νταρμιάν (Ίντερ), Φεντερίκο Ντιμάρκο (Ίντερ), Τζοβάνι Ντι Λορέντσο (Νάπολι), Τζανλούκα Μαντσίνι (Ρόμα), Ρικάρντο Καλαφιόρι (Μπολόνια)

Μέσοι: Νικολό Μπαρέλα (Ίντερ), Νικολό Φατζόλι (Γιουβέντους), Μπρίαν Κριστάντε (Ρόμα), Μίκαελ Φολορουνσό (Βερόνα), Ντάβιντε Φρατέζι (Ίντερ), Ζορζίνιο (Άρσεναλ), Σαμουέλε Ρίτσι (Τορίνο), Λορέντσο Πελεγκρίνι (Ρόμα)

Επιθετικοί: Φεντερίκο Κιέζα (Γιουβέντους), Στέφαν Ελ Σααράουι (Ρόμα), Ρικάρντο Ορσολίνι (Μπολόνια), Τζάκομο Ρασπαντόρι (Νάπολι), Ματέο Ρετέγκι (Τζένοα), Τζανλούκα Σκαμάκα (Αταλάντα), Ματία Τζακάνι (Λάτσιο).

Κροατία: Να βρεθεί στα ημιτελικά

Θα επιδιώξει να μπει σφήνα σε Ιταλία και Ισπανία και να πάρει το εισιτήριο για την επόμενη φάση της διοργάνωσης. Έχει φτάσει στα προημιτελικά δύο φορές το 1996 και το 2008 και θέλει να κάνει το βήμα παραπάνω. Η παλιά φουρνά δείχνει να μετρά αντίστροφα αλλά έχει ακόμη πλούσια εμπειρία και ικανότητες για να την οδηγήσει εκεί.

Βρέθηκε σε έναν όμιλο με Ουαλία, Αρμενία, Λετονία και Τουρκία και δεν ήταν καθόλου δύσκολο να πάρει την πρόκριση. Το διπλό στην Προύσα ήταν έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της.

Προπονητής: Δημιουργεί μια σταθερότητα και γνωρίζει καλά τι υλικό έχει στα χέρια του. Ο Ζλάτκο Ντάλιτς αγαπά το 4-3-3 ενώ σε κάποια παιχνίδια έχει προχωρήσει σε προσαρμογές καθώς έχει χρησιμοποιήσει και το 4-2-3-1 αλλά και το 4-1-4-1.

Αστέρι: Φυσικά, ο Λούκα Μόντριτς είναι ο ηγέτης αυτής της ομάδας. Ο έμπειρος μέσος θα ηγηθεί ξανά της προσπάθειας και θα δώσει τον καλύτερο του εαυτό για να οδηγήσει την ομάδα στην κορυφή.

Το δυναμικό των Κροατών

Τερματοφύλακες: Λιβάκοβιτς (Φενέρμπαχτσε), Λάμπροβιτς (Ριέκα), Ίβουσιτς (Πάφος)

Αμυντικοί: Στάνισιτς (Λεβερκούζεν), Πόνγκρατσιτς (Λέτσε), Γκβάρντιολ (Μάντσεστερ Σίτι), Έρλιτς (Σασουόλο), Σούταλο (Άγιαξ), Σόσα (Άγιαξ), Βίντα (ΑΕΚ), Γιουράνοβιτς (Ουνιόν Βερολίνου)

Μέσοι: Μάιερ (Βόλφσμπουργκ), Κόβατσιτς (Μάντσεστερ Σίτι), Μόντριτς (Ρεάλ Μ.), Μπρόζοβιτς (Αλ Νασρ), Βλάσιτς (Τορίνο), Μάριο Πάσαλιτς (Αταλάντα), Ιβανούσετς (Φέγενορντ), Σούτσιτς (Σάλτσμπουργκ), Μπατουρίνα (Ντ. Ζάγκρεμπ)

Επιθετικοί: Κράμαριτς (Χόφενχαϊμ), Πέρισιτς (Χάιντουκ), Μπούντιμιρ (Οσασούνα), Πέτκοβιτς (Ντ. Ζάγκρεμπ), Πιάτσα (Ριέκα), Μάρκο Πάσαλιτς (Ριέκα)

Αλβανία: Φαντάζει το αουτσάιντερ

Θα παραταχθεί στα γήπεδα της Γερμανίας χωρίς άγχος καθώς η τύχη της γύρισε την πλάτη και κληρώθηκε σε έναν όμιλο με τρία μεγαθήρια. Η πρόκριση φαντάζει δύσκολη αλλά θα προσπαθεί να διαψεύσει ξανά τα προγνωστικά και να βρεθεί στην επόμενη φάση. Συμμετέχει στα τελικά της διοργάνωσης για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Η προηγούμενη ήταν το 2016, όπου είχε κληρωθεί με Γαλλία, Ρουμανία και Ελβετία και είχε συγκεντρώσει τρεις βαθμούς.

Πήρε το εισιτήριο της πρόκρισης τερματίζοντας την πρώτη θέση σε ένα όμιλο, όπου υπήρχαν οι Τσεχία και Πολωνία και μόλις με μία ήττα και τέσσερα γκολ παθητικό.

Προπονητής: Ο Σιλβίνιο μπορεί να μην έχει την εμπειρία και τις επιτυχίες αλλά έχει καταφέρει μέσα από το σύνολο που παρουσιάζει στο χορτάρι να κερδίσει την εμπιστοσύνη του αλβανικού λαού. Προτιμά το 4-2-3-1 και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αντοχή και τη δύναμη.

Αστέρι: Ο Κριστιάν Ασλάνι τραβά τα φώτα πάνω του. Είναι ένα ατού για τον προπονητή του στη μεσαία γραμμή, μέτρησε οχτώ συμμετοχές στα προκριματικά, ένα γκολ και μια ασίστ.

Το δυναμικό των Αλβανών

Τερματοφύλακες: Ελχάν Καστράτι (Τσιταντέλα), Θωμάς Στρακόσα (Μπρέντφορντ), Ετρίτ Μπερίσα (Έμπολι)

Αμυντικοί: Ιβάν Μπαλίου (Ράγιο Βαγεκάνο), Μάριο Μιτάι (Λοκομοτίβ Μόσχας), Ελσεΐντ Χιούσαϊ (Λάτσιο), Μπεράτ Τζιμσίτι (Αταλάντα), Ενέα Μιχάι (Φαμαλικάο), Μάρας Κούμπουλα (Σασουόλο), Νασέρ Αλίγι (Βολουντάρι), Αρλίντ Αγέτι (Κλουζ), Αντριάν Ισμαΐλι (Έμπολι)

Μέσοι: Μεντόν Μπερίσα (Λέτσε), Νεντίμ Μπαϊράμι (Σασουόλο), Κιαζίμ Λάτσι (Σπάρτα Πράγας), Ουλμπέρ Ραμαντάνι (Λέτσε), Κριστιάν Ασλάνι (Ίντερ), Αμίρ Αμπράσι (Γκρασχόπερς), Κλάους Γκιασούλα (Ντάρμσταντ), Ερνέστ Μούτσι (Μπεσίκτας), Ταουλάντ Σεφέρι (Μπάνιγιας),

Επιθετικοί: Ρέι Μάναϊ (Σίβασπορ), Γιασίρ Ασάνι (Γκουανγκτζού), Αρμάντο Μπρόγια (Φούλαμ), Αρμπνόρ Χότζα (Ντινάμο Ζάγκρεμπ), Μιρλίντ Ντάκου (Ρούμπιν Καζάν).

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Β ομίλου

1η αγωνιστική- 15/6

Ισπανία- Κροατία 19:00 (ΕΡΤ1)

Ιταλία- Αλβανία 22:00 (ΕΡΤ1)

2η αγωνιστική 19/6

Τετάρτη 19/6 Κροατία- Αλβανία 16:00 (ΕΡΤ1)

Πέμπτη 20/6 Ισπανία- Ιταλία 22:00 (ΕΡΤ1)

3η αγωνιστική-  24/6

Αλβανία- Ισπανία 22:00 (ΕΡΤ3)

Κροατία- Ιταλία 22:00 ( ΕΡΤ1)

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.