Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: Η καλύτερη άμυνα και επίθεση και το καυτό 15λεπτο

Metrosport Team05 Απριλίου 2023

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής των πλέι οφ του πρωταθλήματος.

Οι δυο αντίπαλοι θέλουν πάση θυσία το τρίποντο αφενός για να κατευνάσουν τις «φωνές» μετά τα ατυχή αποτελέσματα της προηγούμενης αγωνιστικής και αφετέρου για να μην χάσουν την επαφή τους με τις δύο πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. 

Οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν μέσα από τα χέρια τους το παιχνίδι με τον Άρη καθώς η χαλαρότητα που έδειξαν μετά την επίτευξη του δεύτερου τέρματος και οι επιλογές του Μίτσελ, που αποφάσισε να παίξει χωρίς επιθετικό και κάπως «αργά» χαφ, σε συνδυασμό με τις σωστές επιλογές από τον πάγκο του Τόλη Τερζή έκαναν το 2-0, γρήγορα 2-2. 

Απώλεια βαθμών είχε και ο Δικέφαλος αφού έφυγε ηττημένος από το ντέρμπι με την ΑΕΚ στην Τούμπα. Η Ένωση με τέρμα του Σέρχιο Αραούχο κατάφερε να πάρει ένα πολύτιμο τρίποντο μέσα στην Τούμπα και να ανέβει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα παρέα με τον Παναθηναϊκό. 

Τα δυο αυτά ατυχή αποτελέσματα μετέτρεψαν το παιχνίδι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ σε μια μάχη ζωής και θανάτου καθώς ο ηττημένος σίγουρα χάνει έδαφος στη μάχη του τίτλου.

Με τη μπάλα στα πόδια

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ είναι δυο ομάδες που αρέσκονται να παίζουν ψηλά. Έχουν τον έλεγχο του παιχνιδιού, την κατοχή της μπάλας και δίνουν το ρυθμό στον εκάστοτε αγώνα. Φυσικά, όταν αγωνίζονται με τις ομάδες εκτός εξάδας είναι θεωρητικά πιο εύκολο ενώ κόντρα στους υπόλοιπους διεκδικητές του τίτλου τα δεδομένα αλλάζουν και η μάχη γίνεται πιο αμφίρροπη.

Οι Πειραιώτες είναι πιο δυνατοί στο bulid up παιχνίδι καθώς οι περισσότερες κατοχές τους είναι με πάνω από 10 πάσες, κάτι που τους βοηθά να φτάνουν πιο ομαλά σε τελική προσπάθεια ή σε μια καλή ενέργεια στην αντίπαλη μεγάλη περιοχή. Βέβαια, ο Δικέφαλος υπερτερεί στο κομμάτι των άμεσων επιθέσεων καθώς του είναι πιο εύκολο να αρχίσει από το δικό του μισό μια επίθεση και κάθετα ή με μακρινή πάσα ή με γρήγορη εναλλαγή να πατήσει στην περιοχή και απειλήσει την αντίπαλη εστία.

Tι γίνεται, όμως, όταν φτάνουν στο «κουτί»; Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα με τις περισσότερες επιθέσεις με build up αλλά αυτό δεν μετουσιώνεται σε αντίστοιχες ενέργειες με τη μπάλα στην αντίπαλη περιοχή. Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ είναι πιο αποτελεσματικός σε αυτό το κομμάτι ενώ υπερτερεί ελάχιστα και στις μεγάλες φάσεις καθώς μετρά 48 κατά μέσο όρο έναντι 47 των «ερυθρολεύκων».

Ο Ολυμπιακός διαθέτει την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος καθώς σε 28 παιχνίδια έχει βρει δίχτυα 57 φορές. Είναι πιο παραγωγικός στις εντός έδρας αναμετρήσεις του καθώς έχει σημειώσει 33 τέρματα ενώ εκτός 25. Παρουσιάζεται πιο δημιουργικός και σκοράρει περισσότερο στο δεύτερο ημίχρονο, όπου έχει παραβιάσει την αντίπαλη εστία 37 φορές έναντι 20 του πρώτου. Χτυπά κυρίως στο τελευταίο τέταρτο των ημιχρόνων αφού στο διάστημα 30-45 έχει πετύχει 11 τέρματα και στο 75-90 15, ενώ είναι δυνατός και από το 45 έως το 60ο λεπτό, όπου έχει σημειώσει 22.Παρακάτω μπορείτε να δείτε τους σκόρερ της ομάδας:

… 13 λιγότερα τέρματα έχει πετύχει ο ΠΑΟΚ στα 28 παιχνίδια πρωταθλήματος τη φετινή αγωνιστική περίοδο. Ο Δικέφαλος είναι ελάχιστα πιο παραγωγικός στην Τούμπα, όπου έχει σημειώσει 24 γκολ έναντι 21 στις εκτός έδρας αναμετρήσεις του. Είναι πιο δημιουργικός και σκοράρει περισσότερο στο πρώτο ημίχρονο, όπου έχει παραβιάσει την αντίπαλη εστία 24 φορές έναντι 21 του δευτέρου. Χτυπά κυρίως στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο των δύο ημιχρόνων αφού στο διάστημα 0-15 έχει σημειώσει 11 γκολ και στο 45-60 δύο λιγότερα ενώ εμφανίζεται ιδιαίτερα δυνατός και από το διάστημα 15-45, όπου έχει στείλει τη μπάλα στα δίχτυα 13 φορές. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τους σκόρερ της ομάδας:

Χωρίς τη μπάλα στα πόδια

Οι δύο αντίπαλοι έχουν τρωτά σημεία στην αμυντική τους λειτουργία. Ο Ολυμπιακός δεν πιέζει ψηλά και αφήνει τον αντίπαλο να έχει την κυκλοφορία. Είναι η μοναδική ομάδα από τους «μεγάλους» που δίνει τη δυνατότητα στους παίκτες του αντιπάλου να έχουν την κατοχή και να ανταλλάσσουν 10 και πλέον πάσες μεταξύ τους πριν φτάσουν στην περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αντίπαλοι έχουν έξι κατοχές τέτοιου είδους, σε αντίθεση με ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό που επιτρέπουν σχεδόν πέντε και της ΑΕΚ που δίνει την ευκαιρία μόλις δύο τέτοιων κατοχών.

Ωστόσο, οι «ερυθρόλευκοι» δεν απειλούνται εύκολα. Είναι αξιοσημείωτο ότι μπορεί ο αντίπαλος να αλλάζει 10 και παραπάνω πάσες αλλά προσεγγίζει δύσκολα την περιοχή. Το ίδιο συμβαίνει και με τις επιθέσεις που αρχίζουν οι αντίπαλοι από το δικό τους μισό. Αντίθετα, ο Δικέφαλος εμφανίζεται πιο ευάλωτος σε αυτό το κομμάτι αφού οι αντίπαλοι φτάνουν σε τελική ή στην περιοχή πιο εύκολα. Μάλιστα, έχουν κατά μέσο όρο 11.4 ενέργειες εντός μεγάλης περιοχής έναντι 10,2 του Ολυμπιακού.

Η μεγάλη διαφορά εμφανίζεται στις μεγάλες ευκαιρίες που δημιουργούν οι ομάδες που παρατάσσονται απέναντι καθώς οι Πειραιώτες έχουν δεχθεί στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος 26 σε ισάριθμα παιχνίδια ενώ ο Δικέφαλος μόλις 13.

Ο Ολυμπιακός διαθέτει την τρίτη καλύτερη άμυνα του φετινού πρωταθλήματος με 16 γκολ παθητικό, οχτώ στα εντός έδρας και ισάριθμα στα εκτός. Οι αντίπαλοι έχουν κάνει συνολικά 195 τελικές προσπάθειες και χρειάζονται 12 τελικές για να στείλουν τη μπάλα στα δίχτυα. Στα δυο πρώτα παιχνίδια των πλέι οφ έχει δεχθεί δύο γκολ και ο αντίπαλος έχει κάνει οχτώ τελικές.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος του Αλέξανδρου Πασχαλάκη, ο οποίος πήρε γάντια βασικού μετά τον τραυματισμού του Τόμας Βάτσλικ και ανταποκρίθηκε εξαιρετικά. Διορθώνει τις απερισκεψίες των αμυντικών του, είναι κυρίαρχος στις τελικές εντός περιοχής και κάνει αποκρούσεις που δίνουν βαθμούς. Έχει αγωνισθεί σε 22 παιχνίδια και έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία του στα 14 εξ αυτών.

Ο ΠΑΟΚ έχει δεχθεί 17 γκολ σε 199 τελικές που έχουν δημιουργήσει οι αντίπαλοι ομάδες, δηλαδή χρειάζονται 11 τελικές για να παραβιάσουν την εστία του. Στην Τούμπα οι αντίπαλοι έχουν βρει δίχτυα οχτώ φορές ενώ εκτός έδρας έχουν σημειώσει ένα γκολ περισσότερο. Στα δύο πρώτα παιχνίδια των πλέι οφ έχει δεχθεί δύο γκολ σε 14 τελικές. 

Σημαντικός παράγοντας στην αμυντική εξίσωση του Δικεφάλου είναι ο Ντομινίκ Κοτάρσκι. Ο Κροάτης είναι σταθερός παρά το νεαρό της ηλικίας του. Έχει αγωνισθεί σε 32 παιχνίδια φέτος και έχει καταφέρει να κρατήσει ανέπαφη την εστία του στα 17.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τη στατιστική εικόνα των παικτών της άμυνας των δύο αντιπάλων:

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.