Ολυμπιακός: Οι 66 σέντρες, η κάθετη που λείπει και τα πέντε γκολ σε 31 τελικές εκτός

Παναγιώτα Χαλκιά20 Σεπτεμβρίου 2024

Τους πρώτους του βαθμούς έχασε ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για την τέταρτη αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League και καλείται στο «Κλεάνθης Βικελίδης» κόντρα στον Άρη να επιστρέψει στα νικηφόρα αποτελέσματα.

Οι «ερυθρόλευκοι» μπορεί να είναι περισσότεροι ποιοτικοί αλλά αυτό φάνηκε μόνο στα χαρτιά κόντρα στην ομάδα του Αγρινίου καθώς παρά την κατοχή και τον έλεγχο της αναμέτρησης δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν σοβαρές απειλές μπροστά από την αντίπαλη εστία. 

Επιχείρησαν με κάπως ανορθόδοξο τρόπο να «σπάσουν» την αμυντική λειτουργία των φιλοξενούμενων αφού έκαναν 66 σέντρες αλλά ελάχιστες βρήκαν στόχο. Είχαν 31 τελικές αλλά ήταν τρομερά άστοχοι καθώς μόνο τέσσερις από αυτές βρήκαν την εστία των φιλοξενούμενων. Ακούγεται περίεργο και σε κάνει να αναρωτιέσαι, πώς γίνεται ο Μεντιλίμπαρ να έπαιξε όλα του τα χαρτιά και να μην υπήρξε ουσιαστικό αποτέλεσμα. 

66 σέντρες και μόλις τέσσερις τελικές στον στόχο

Το αποτέλεσμα αυτό έφερε σύννεφα πάνω από τον Πειραιά καθώς τόσο ο Βαγγέλης Μαρινάκης όσο και ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ προσπάθησαν να φέρουν τους παίκτες προ των ευθυνών τους. Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού απαίτησε από τους ποδοσφαιριστές του να σταματήσουν να συζητούν για τα συμβόλαια τους και να μην «κάθονται» πάνω στο ευρωπαϊκό τρόπαιο που κατέκτησαν.

Από την πλευρά του, ο Ισπανός προπονητής κάλεσε τους παίκτες του να θυμηθούν όσα τους έχει ζητήσει και τους ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να αγωνίζονται με καθαρό μυαλό και συγκεντρωμένοι καθώς στη διάρκεια του πρωταθλήματος θα βρεθούν αντιμέτωποι και με άλλες ομάδες που θα παίζουν μαζική άμυνα αλλά δεν είναι δυνατόν να μην μπορούν να βρουν στόχο.

Ο έμπειρος τεχνικός δεν είχε και άδικο που μίλησε με έντονο ύφος στους ποδοσφαιριστές τους. Τους έβλεπε επί 98 λεπτά να προσπαθούν χωρίς καθαρό μυαλό για να πετύχουν γκολ, χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα και χωρίς να κάνουν το κάτι παραπάνω. Η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό μπορεί να κρατήσει την αμυντική του λειτουργία που με εξαίρεση μια φάση δεν κινδύνευσε και ιδιαίτερα αλλά σε γενική ανάγνωση έκανε ένα κάκιστο παιχνίδι με 66 σέντρες και μόλις ένα build up.

Οι παίκτες του προσπαθούσαν είτε από την αριστερή πτέρυγα είτε από τη δεξιά να ανοίξουν την άμυνα της ομάδας του Αγρινίου αλλά μόνο με σέντρες. Κανένας από τους αγωνιζόμενους παίκτες δεν έπαιρνε την ευθύνη να κάνει μια ενέργεια ατομική. Και ναι μεν, ο Μαρινάκης δεν κάλυψε το κενό που άφησε ο Κώστας Φορτούνης φεύγοντας για τη Σαουδική Αραβία αλλά διαθέτει υλικό ποιοτικό που μπορεί να κάνει το κάτι παραπάνω όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Δεν φάνηκε, όμως, κόντρα στους Αγρινιώτες, οι οποίοι έκαναν ένα σχεδόν τέλειο αμυντικό παιχνίδι, έκλεισαν τους διαδρόμους και φρόντισαν να περιορίσουν τα μεγάλα ατού των γηπεδούχων. Ο Ολυμπιακός έχει πρόβλημα με τις κλειστές άμυνες, το οποίο φάνηκε και στα παιχνίδια με Βόλο εκτός και Λαμία και Καλλιθέα εντός έδρας και καλείται να το επιλύσει.


Άλλαξε και έδωσε τα κλειδιά στον Ισπανό

Το καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι έφερε αρκετές αλλαγές στο δυναμικό του Ολυμπιακού. Ο Κώστας Φορτούνης, ένα παιδί που αποτέλεσε ένα μεγάλο πρότζεκτ για την ομάδα, μετά και την κατάκτηση του Conference League αποφάσισε ότι ο κύκλος του έκλεισε και θέλησε να ανοίξει τα φτερά του για νέες περιπέτειες. Φεύγοντας από το Λιμάνι, άφησε ένα κενό, ένα δημιουργικό κενό, το οποίο δεν καλύφθηκε μετέπειτα. Αποτελούσε τον παίκτη που θα έκανε την ενέργεια παραπάνω και θα έβγαζε την κάθετη αυτή πάσα που μπορούσε να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα και να δημιουργήσει προβλήματα. Εκτός από τον Φορτούνη, δεν επέστρεψαν στον Πειραιά ούτε οι Όρτα και Ποντένσε. Δυο παίκτες που, αν μη τι άλλο, πρόσφεραν αρκετά στην επιθετική δημιουργία της ομάδας.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δαπάνησε 12 εκατομμύρια για τον Κάρμο, ο οποίος έπιασε Λιμάνι ως δανεικός από τη Νότιγχαμ. Μια σημαντική κίνηση καθώς ο Πορτογάλος πέρυσι έδωσε άλλη πνοή στην αμυντική γραμμή των «ερυθρολεύκων», τους έβαλε σε τάξη και με το ύψος του είναι ένα κλειδί για τις στατικές φάσεις τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση.

Άλλη μια θέση που ο Μεντιλίμπαρ ζήτησε έξτρα λύση ήταν αυτή του επιθετικού. Οι Πειραιώτες απέσπασαν τη θετική απάντηση του Αγιούμπ Ελ Κααμπί, ο οποίος ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών της περσινής αγωνιστικής περιόδου, σκοράροντας 33 γκολ σε 50 παιχνίδια και κερδίζοντας τον τίτλο του πρώτου σκόρερ του Conference League. Ο Ισπανός προπονητής ήθελε ακόμη μια λύση και για αυτό το deal με τον Ρόμαν Γιάρεμτσουκ πήρε σάρκα και οστά, ο οποίος άφησε καλές εντυπώσεις από τις πρώτες του παρουσίες. Ο 28χρονος επιθετικός χρησιμοποιείται κυρίως ως αλλαγή αλλά στα 64 λεπτά που έχει συμμετάσχει στο φετινό πρωτάθλημα, βρήκε δίχτυα μια φορά.

Στις πτέρυγες Κρίστοφερ Βέλντε και Ζέλσον Μάρτινς εντυπωσίασαν στα φιλικά. Ο Πορτογάλος έκανε προετοιμασία φέτος και δείχνει να έχει όρεξη και για το κάτι παραπάνω ενώ ο Νορβηγός μπορεί να εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του στις φιλικές αναμετρήσεις αλλά δείχνει να έχει χάσει, κάπως, τη φρεσκάδα του στα τελευταία παιχνίδια.


31 τελικές και πέντε γκολ σε δύο εκτός έδρας παιχνίδια

Ο Ολυμπιακός άρχισε τις φετινές του υποχρεώσεις με εκτός έδρας δοκιμασία στο «Πανθεσσαλικό», όπου πέρασε νικηφόρα επικρατώντας με 0-2 του Βόλου. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν 16 τελικές προσπάθειες, επτά σουτ εντός μεγάλης περιοχής και έξι εκτός αυτής και τρεις κεφαλιές.

Τη δεύτερη αγωνιστική υποδέχθηκε την Athens Kallithea και πήρε τη νίκη στο 79’ με γκολ του Γιάρεμετσουκ. Είχε 14 τελικές, έξι σουτ εντός μεγάλης περιοχής και επτά εκτός αυτής και μια κεφαλιά. Η ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ κέρδισε με 3-0 εκτός έδρας τη Λαμία έχοντας 15 τελικές, 10 σουτ εντός μεγάλης περιοχής και τρία εκτός και δύο κεφαλιές. Στην επόμενη στροφή του πρωταθλήματος ήρθε και η πρώτη απώλεια βαθμών καθώς με τον Παναιτωλικό αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα. Οι «ερυθρόλευκοι» σε αυτό το παιχνίδι είχαν 31 τελικές, 15 σουτ εντός μεγάλης περιοχής, εννέα εκτός αυτής και πέντε κεφαλιές.

Ο Βόλος έκανε έξι τελικές, είχε δύο σουτ εντός μεγάλης περιοχής και δύο εκτός καθώς και τέσσερις κεφαλιές, η Athens Kallithea έκανε 10 τελικές, πέντε σουτ εντός μεγάλης περιοχής και τέσσερα εκτός ενώ είχε και μια κεφαλιά, η Λαμία έκανε εννέα τελικές, ένα σουτ εντός περιοχής και επτά εκτός και μια κεφαλιά και ο Παναιτωλικός είχε έξι τελικές, δύο σουτ εντός μεγάλης περιοχής και τρία εκτός και μια κεφαλιά.

Συνολικά, ο Ολυμπιακός στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» μετρά 45 τελικές, εκ των οποίων οι 31 είναι στο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό, έχει επιχειρήσει 21 σουτ εντός μεγάλης περιοχής και 16 εκτός αυτής ενώ έχει και έξι κεφαλιές. Μακριά από το Φάληρο μετρά 31 τελικές, 17 σουτ μέσα από τη μεγάλη περιοχή και εννέα εκτός και πέντε κεφαλιές. Οι «ερυθρόλευκοι» είναι πιο αποτελεσματικοί όταν αγωνίζονται μακριά από την έδρα τους, όπου έχουν κάνει το 2/2, μετρώντας πέντε γκολ (2 με Βόλο, 3 με Λαμία) σε 31 τελικές. Στον Πειραιά έχουν την πρώτη απώλεια βαθμών και μετρούν μόλις δυο γκολ σε 45 τελικές.

Οι αντίπαλοι τους στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» έχουν κάνει 16 τελικές, επτά σουτ εντός μεγάλης περιοχής και ισάριθμα έξω από αυτή ενώ έχουν πάρει και δυο κεφαλιές. Στην έδρα τους έχοντας αντίπαλο τους Πειραιώτες μετρούν 15 τελικές, τρία σουτ εντός περιοχής και εννέα εκτός αυτής και πέντε κεφαλιές.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.